Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V Česku korupční viry mutují stejně jako koronavirus

  10:48
Není u nás běžné, aby odstupující ministr veřejně tvrdil, že mu advokát pracující pro resort dopravy osobně nabídl úplatek v řádu milionů v souvislosti s veřejnou zakázkou.
Uplácení

Uplácení foto: Shutterstock

Ve stínu koronaviru začíná bobtnat i bizarní aféra, kterou nedávno spustil exministr dopravy Vladimír Kremlík v souvislosti s možnou nabídkou úplatku od známého pražského advokáta Martina Janouška, partnera velké právní kanceláře Rowan Legal. Mnozí se ptají, co všechno představitelného i nepředstavitelného – kromě poskytování právních služeb – advokáti dělají.

Je jasné, že pro mnohé advokacie neznamená pouze starat se o klienty. Kdepak! Mnozí chtějí advokacii jen zneužívat a mít privilegia, například zákonem uznanou mlčenlivost a přístup k těm nejcitlivějším informacím o klientovi, jež se pokoušejí využít k vlastnímu prospěchu. V případě práce pro stát a jím vlastněné podniky či organizace to zjevně platí dvojnásob.

Advokát u pračky

Jsou například právní firmy, které kromě standardních služeb nabízejí i nestandardní, jež slouží k zavázání či uplácení klientů, mnohdy z řad vysoce postavených politiků. Drahé dárky či pozvání na vysoce exponované kulturní nebo sportovní akce už jsou přežitkem a od zátahu protimafiánského útvaru plukovníka Roberta Šlachty na Úřadu vlády ČR jsou velmi rizikovým způsobem, jak si pojistit klienta na dlouhou dobu. Vypadá to, že stejně jako koronavirus mutují i korupční viry.

Říká se, že někteří advokáti se umějí u spřízněné banky v zahraničí starat o nepřiznané příjmy českých politiků, případně různě finančně výpomoci, když je to třeba. Koneckonců, u pračky někdo stát musí.

Slyšel jsem například o luxusním bytě v centru Paříže, který někteří vlivní politici či státní úředníci mohou využívat jako Airbnb za symbolickou částku 30 eur za týden. Nebo se říká, že někteří advokáti se umějí u spřízněné banky v zahraničí starat o nepřiznané příjmy českých politiků, případně různě finančně výpomoci, když je to třeba. Koneckonců, u pračky někdo stát musí. Jsou služby, které něco stojí. A nejsou to příjemci těchto služeb, kdo za ně reálně platí. Platí za ně státní úřady a podniky bez reálného protiplnění nebo formou zakázek, které umožňují další šmeliny.

Třeba tak, že dotčená kancelář neformálně dojednává obchod pro obě jeho strany a dostává za to, pochopitelně neformálně, odměnu od obou stran. To si pak ještě může drze vykřikovat, že pro stát dělá za nízkou cenu, když hlavní provizi dostane od protistrany, jíž pod rukou vynáší důvěrné informace o vlastním klientovi, nebo pro niž dokonce v rozporu se všemi právními a etickými pravidly zrazuje zájmy svého skutečného klienta.

Ponaučení pro policii

Lákavé je to zejména u veřejných zakázek, kde právníci pomáhají nastavovat podmínky a způsob hodnocení soutěže, což jsou parametry, které klíčovým způsobem ovlivňují, komu bude zakázka nakonec přidělena. A dotčeným politikům a manažerům státních firem to nevadí, protože košile je bližší než kabát a protože úlitby do vlastní kapsy jsou důležitější než blaho veřejných institucí a podniků, o které by se měli starat. Bohužel korupční hydru není lehké porazit. I když to všichni vidí a cítí, důkazy se shánějí těžko – už jen proto, že popsaná spolupráce je oboustranně výhodná.

Korupční hydru není lehké porazit. I když to všichni vidí a cítí, důkazy se shánějí těžko. Doufejme, že si bezpečnostní složky a policie ze současných událostí vezmou ponaučení a budou se těmto záležitostem více věnovat.

Doufejme, že si bezpečnostní složky a policie ze současných událostí vezmou ponaučení a budou se těmto záležitostem více věnovat.Koneckonců, není u nás úplně běžné, aby odstupující ministr veřejně tvrdil, že mu advokát pracující pro resort dopravy osobně nabídl úplatek v řádu milionů v souvislosti s veřejnou zakázkou. Zatím je kolem tohoto skandálu víceméně ticho. Doufejme, že jde o ticho před bouří, která pročistí vzduch, a špíny, jež se v resortu dopravy děly, vyplavou na povrch.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...