Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Prohra multikulturalismu: Výhra Italů na mistrovství Evropy ve fotbale

Finále Euro 2020, Itálie - Anglie: evropští šampioni slaví. foto: Reuters

Evropský šampionát ve fotbale poprvé v historii téměř ovládla nekompromisní ideologie sociálního a politického hnutí Black Lives Matter a propaganda ochránců sexuálních menšin známá jako LGBTQ+. Skutečnost, že italský trenér Roberto Mancini do svého týmu nenominoval žádného hráče nebílé pleti, lidé na sociálních sítích kritizovali.
  10:20

Letní olympijské hry začaly, ale ještě se vrátím k mistrovství Evropy ve fotbale, přesněji k jeho interpretaci z pohledu kovaných progresivistů. Itálie slaví, ale média ve Velké Británii, i jinde, se snaží na tuto největší sportovní událost v Evropě dívat prizmatem pokrokového myšlení. Týdeník The Economist za nejdůležitější označil problém, že v italském národním týmu hráli pouze hráči bílé pleti. List, který lze označit za jednu z hlavních vlajkových lodí nového myšlení, vítězství Italů považuje za prohru multikulturalismu.

Finálový zápas se prý netýkal pouze fotbalu, ale i politiky. S tím lze bez diskuse souhlasit, protože šampionát poprvé v historii téměř ovládla nekompromisní ideologie sociálního a politického hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) a propaganda ochránců všech druhů sexuálních menšin, známá jako LGBTQ+. Skutečnost, že italský trenér Roberto Mancini do svého týmu nenominoval žádného hráče nebílé pleti, lidé na sociálních sítích kritizovali zejména ve Francii.

Pravý rasismus

Některým se nelíbilo ani to, že vedení italské reprezentace dovolilo hráčům, aby si před zápasy klekl jen ten, kdo chce. The Economist má za to, že ve světě si už skoro každý stát uvědomil, že multikulturalismus ve sportu přináší úspěchy. Tedy až na Itálii. (I když to platí i pro současnou českou reprezentaci.) Autor článku uznává, že v Itálii nežije stejně početná skupina přistěhovalců jako jinde na Západě, ale úspěšné sportovce s africkými kořeny měli i Italové. A proč podle něho Itálii nereprezentuje více sportovců černé pleti?

Protože italská pravice je údajně rasistická. Jejich politici nadšeně sdíleli tváře usměvavých fotbalistů vítězného týmu, jenže mezi nimi nebyl nikdo černý. Suma sumárum: finálový večer nebyl večerem multikulturalismu. Co by bylo podle tohoto zvráceného pokrokového pojetí světa správné? Trenéři by například mohli dostat povinné kvóty, kolik bílých, černých či hnědých hráčů mají do reprezentací nominovat, bez ohledu na jejich sportovní výkony.

Progresivisté jsou zřejmě přesvědčeni, že kouč, jehož cílem je zápas vyhrát, by měl místo lepšího bílého hráče postavit fotbalistu černé pleti, ale slabších kvalit, jen proto, aby se odvděčil módním ideologiím a aby nebyl lidmi na sociálních sítích zlynčován a označen za rasistu. Jenže takové počínání by zdravý rozum a normální vidění světa mohly označit za pravý rasismus.

Progresivisté jsou zřejmě přesvědčeni, že kouč, jehož cílem je zápas vyhrát, by měl místo lepšího bílého hráče postavit fotbalistu černé pleti, ale slabších kvalit, jen proto, aby se odvděčil módním ideologiím a aby nebyl lidmi na sociálních sítích zlynčován a označen za rasistu. Jenže takové počínání by zdravý rozum a normální vidění světa mohly označit za pravý rasismus. Jak by se cítil hráč tmavé pleti, kdyby věděl, že ho postavili jen proto, aby se vyhovělo zastáncům nějaké pomatené ideologie?

Nebylo by takové rozhodnutí trenéra rasistické a urážlivé vůči tomuto hráči? Samozřejmě, že bylo. Stejné ponížení by ale prožíval i hráč, který by zůstal na lavičce náhradníků jen proto, že se narodil s bílou pletí. Jenže tato barva je podle vládnoucí západní ideologie dnes symbolem bílé nadřazenosti, takže musí z kola ven.

Představme si, že by mistrovství Evropy vyhrála reprezentace, v níž by nebyl jediný bílý hráč. Může se to jednou stát a nebyla by to žádná tragédie. Fanouškům by to nevadilo, protože na hřišti chtějí vidět jen ty nejlepší. Fotbal totiž není o barvě pleti! A myslíte si, že by pokrokoví novináři v tomto případě psali dlouhé srdceryvné komentáře o prohře multikulturalismu, protože vyhrál tým bez bílých?

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...