Výroční zpráva BIS 2016: Sebereflexe nedávné minulosti

Bezpečnostní expert a komentátor České pozice Jan Schneider analyzuje a interpretuje veřejnou část výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2016.

Výpis zvoleného vlákna.

těžko říct

Pane Schneidere, při vším respektu k Vašemu rozhledu a erudici, Vašemu životopisu- jste vůči Americe a Západu nezaujatý, neutrální? Nebo je to tak, že uděláte Rusům a dnes už i Číňanům obhájce, kdykoli jde u nich o cokoli proti Americe, Západu? Ptám se záměrně takto černobíle, i když v našem světě nic černobílé není, ale shodl byste se se mnou, že Amerika, Západ jako takový je pro mě osobně kdyby nic jiného, tak menší zlo, než Rusko a Čína?

28.10.2017 18:16

J. Schneider

Re: těžko říct

Když mi napíšete, proč tak soudíte, můžeme debatovat. Apriori a bez argumentů s žádným takovým či onakým závěrem nesouhlasím. Ani s tím, že bych byl předpojatý. Své jsem si proti SSSR pověděl, když to nebylo populární a po větru, protože jsem cítil, že je potřeba zachovat balanc. Podobně je tomu i nyní. Nesnáším útoky na jednu branku! Mluvíme-li o tom, že Rusové možná cosi provádějí, je nutno se kvůli zachování důstojnosti současně ptát, co dělají ostatní. Jsou Rusové jediní, kteří to dělají? Jestli ne, proč se bavíme pouze o nich? To smrdí předpojatostí! Novodobí demagogové se brání srovnávání, a chovají se jako za starého režimu, pokřikují "statečně" ze závětří. Já zase asi budu vždycky trochu naštorc. Stejně jako v minulém režimu, asi tím ty přikyvovače dost zlobím, proto mě všelijak nálepkují. Stejně jako za minulého režimu.

29.10.2017 15:17