Všimli jste si? Polévka je barevná.

Další senzační počin neortodoxní pražské gastronomie. Začít můžete už před osmou.

Dana Alena 17.6.2011

Repertoár kuchyně svědčí o evidentní znalosti kavkazské kuchyně. foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

Repertoár kuchyně svědčí o evidentní znalosti kavkazské kuchyně.

Škoda že ji nemáme blíž! Povzdechly jsme si onehdy. Řeč šla o populární Polévkárně v Karlíně, kde se dveře doslova netrhnou. Mají tam dvoje a pro jistotu zůstávají trvale otevřené. Strávníci si totiž jídlo vynášejí i na chodník na improvizovanou zahrádku, sestávající z několika stolků a židlí. Interiér zvíci obýváku je jednoduchý a přece útulný: dřevěný, pastelově modrý pult obložený dobrotami, sem tam nějaký květináč s bylinkami, spodky zdí vymalované na způsob červenobíle kostkované kuchyňské utěrky a pak už jen ne vždy dostatečné množství stolků, lavic a židlí.

Z tabule na zdi luštíme dnešní polévkovou nabídku: hrášková s mátou, kuřecí s estragonem, boršč a mrkvová se zázvorem. Vyzkoušíme samozřejmě všechny. Nabízí se buď malá miska ze 35 Kč či velká za 50, v doprovodu obloženého chleba ovšem ta malá úplně postačí. Nelze odolat ani výstavě sendvičů, které jsou nepřetržitě doplňovány z kuchyně, a neodpustíme si ani pošilhávání po rebarborovém a jablečném koláči, které se skví ve skvěle domáckých  porcelánových formách opodál. Náš stoleček se pod rozlohou a objemem donesených misek a talířků jen prohýbá, nakonec jsme nuceny nosnou plochu zvětšit přisunutím vedlejší desky.

Kapitola polévková

Kuřecí s estragonem není žádný průhledný vývar, ale hezky dočervena zbarvená poctivá hustá polévka se spoustou krájené zeleniny (česnek, cibule, kousky brambor), kuřecího masa a nahrubo nasekanými lístky estragonu, které jí spolu s citronem dodávají naprosto nezvyklou chuť a vůni. Než přijdete na všechny pocity, jež ve vás vzbuzuje, díváte se na dno misky.

Boršč, na jehož novou várku jsme si musely chvíli počkat, obsahuje – bohužel zřejmě vinou trochu uspěchané přípravy – značně nedovařenou zeleninu. Nic proti úpravám al dente, ale tahle křupe příliš. Dekorace z čerstvého koriandru a petrželky dojem „řezanky“ ke vší smůle jen podtrhuje. Zato barvu má polévka krásně rudofialovou, s optimistickou notou zeleně a sněhově bílou loužičkou zakysané smetany.

S ní skvěle výtvarně kontrastující jarně zelený hráškový krém obsahuje kromě nahrubo rozmixované základní suroviny ještě cibuli a velkorysou porci čerstvých mátových lístků, pokud je v něm smetana, tak jen ve stopovém množství – což v horkém dni vůbec nevadí. Vzniklá směs s neobvyklým aroma máty je navýsost kreativní a potěšující.

Stejně kvalitní je i mrkvový krém s pomerančovou šťávou, jen má vzhledem k napěchovanosti zázvorem o poznání větší grády. Jediné, co náš dojem maličko ruší, je dotěrná vzpomínka na Karotelu, někdejší hit předrevolučních obchodů se zeleninou. Pamětníci si jistě vybaví, že tenhle „džusík“ obsahoval kromě mrkve i trochu pomerančové šťávy (nebo tehdy spíše asi kůry ;-) a k našim favoritům zrovna nepatřil; za to ale Polévkárna fakt nemůže! Nekompromisní zázvor nás však naštěstí přenáší z totality zpět do doslova žhavé současnosti.

Kapitola sendvičová

K této přepestré škále chutí (a barev, protože na rozdíl od poměrně fádního vzhledu typicky českých polévek je vážně na co se dívat) přikusujeme fantastické sendviče, které tu připravují šikovné ženské ruce evidentně znalé kavkazské kuchyně. Jako favorita jsme vyhodnotily plátek domácího chleba s listem salátu, na němž spočívá grilovaný lilek potřený bezkonkurenční pastou z mletých ořechů – ta je navíc ozdobena třemi zrnky granátového jablka, takže se má na čem popást i oko.

A co teprve gruzínská národní chlouba chačapuri, slaný koláč z vláčného těsta plněný sýrem nebo masem! Vynikající je i směs listového špenátu, cibulky a pasty z mletých ořechů – jen jsme si ji tentokrát musely trochu přisolit, byť mezi typické dosolovače nepatříme. Nakonec do sebe ještě nasoukáme domácí chléb s grilovanými paprikami - jaký jiný, než skvělý, a tím dnes bohužel musíme skončit – zažívací kapacita není neomezená...

Kapitola dezertní

Na žízeň vám v Polévkárně nabídnou vodu s citronem a lístky meduňky či máty, ale můžete si tu koupit třeba i malou lahvičku vína. Na dezert tentokrát musíme rezignovat, ale z minulé návštěvy víme, že rozhodně stojí za to: rebarborový koláč sestává z kyprého sladšího těsta, které dobře kontrastuje s nakyslou revení, zkrátka poctivá domácí buchta; jablečný koláč je oproti tomu zhotoven z těsta křehkého, na němž jsou úhledně poskládány plátky jablek potřené meruňkovou zavařeninou.

K obojímu se dobře hodí zdejší fair-trade káva dodávaná spřátelenou firmou Mama Coffee. Touhle kombinací lze ostatně začít hned po ránu, protože Polévkárna otvírá už před osmou. Cestou do práce tu lze nabrat dech a třeba si přečíst noviny, ovšem pouze máte-li to štěstí, že bydlíte v Karlíně.

Za náš opulentní oběd jsme zaplatily 370 korun, a to včetně malé lahve vína; kohoutková voda se v Polévkárně točí sympaticky zdarma.

Polévkárna

www.polevkarna.cz
Sokolovská 97, Praha 8 – Karlín
Tel.: +420 775 114 050
Otevřeno: PO - PÁ 7.30 - 18.00