Státní veterinární správa začala kontrolovat vepřové maso z Německa

Varování Bavorského úřadu pro zdraví a bezpečnost spotřebitele: Vepřové maso obsahuje nebezpečná antibiotika!

Státní veterinární správa (SVS) začala kontrolovat vzorky vepřového masa původem z Německa – ze spolkové země Bavorsko. Důvodem je nález zbytků antibiotik v moči prasat, která se nesmějí používat u zvířat určených k produkci potravin, uvedl ve čtvrtek ředitel SVS Milan Malena.

Státní veterinární správa tím zareagovala na zprávu, kterou 20. ledna vydal Bavorský úřad pro zdraví a bezpečnost spotřebitele. Dle ní byla v moči prasat porážkové váhy zjištěna rezidua antibiotika chloramfenikolu. Do organismu prasat se měl údajně dostat zkrmováním kontaminovaných odpadů z mlékárny Ehrmann. V ní se prý antibiotikum používalo v laboratořích k urychlení mikrobiologických vyšetření. Do produktů společnosti Ehrmann se však chloramfenikol nedostal. Postiženo je 26 chovů na území spolkové země Bavorsko.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena vyhodnotil zjištění reziduí chloramfenikolu u bavorských prasat jako závažné. A rozhodl, že budou odebírány vzorky vepřového masa (popřípadě moči od živých, nebo poražených zvířat) původem z Německa.

„V současné chvíli jsme již odebrali tři vzorky, dalších sedm bude následovat,“ sdělil ČESKÉ POZICI mluvčí SVS Josef Duben s tím, že výsledky lze očekávat do dvou týdnů. Podle Dubna se však čeští spotřebitelé vepřovému masu vyhýbat nemusejí. „Takové doporučení vydávat nebudeme. V tomto případě totiž nejde o přímé ohrožení zdraví,“ řekl mluvčí.

Chloramfenikol je bakteriostatické antibiotikum, jež se kvůli rezistenci bakteriií vůči němu a obavám o bezpečnost ve vyspělých státech v podstatě k jakékoli indikaci přestalo používat. V důsledku globálního problému zvýšené rezistence bakterií vůči novým léčivům se však obnovil zájem o jeho používání. V chudých státech se chloramfenikol stále značně používá, protože je mimořádně levný a snadno dostupný.

K tématu připravujeme komentář.
Související článek: Testy v Německu odhalily nebezpečné bakterie v kuřecím mase