Nápady holandského vegetariána

Kosmopolitní majitel stvořil restauraci pestrou, nekuřáckou, bezmasou, přátelskou k dětem i k peněženkám.

Dana Alena 26.4.2011

Nejsou-li vám proti mysli méně obvyklé vegetariánské kombinace, stojí příjemný podnik nedaleka pražského Florence za pokus. foto: © Dominik BoumaČeská pozice

Nejsou-li vám proti mysli méně obvyklé vegetariánské kombinace, stojí příjemný podnik nedaleka pražského Florence za pokus.

Pokud se častěji pohybujete kolem Florence a nejsou vám cizí experimenty, zkuste navštívit Mlsnou kavku vedle viaduktu. Proč ten název? Nekuřáckou vegetariánskou restauraci, která se stará o pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce, založil sympatický Holanďan Filip Kavka Smiggels (prostřední jméno přijal za své společně s českou manželkou), sám vegetarián, spolu s občanským sdružením Green Doors.

Siluetu opeřence najdete i ve výzdobě interiéru – na zdi a na lítačkách do kuchyně. Nábytek je moderní, ale nepředesignovaný, v první místnosti převládá žlutá a červená, v druhé zas béžová, hnědá a hráškově zelená, v níž se tak dobře vyjímá gigantický svazek chřestu a řada stejně obrovských artyčoků na stěně.

Velkolepě pojatý dětský koutek (spíš výběh) s ohrádkou, zabírá dobrou čtvrtinu lokálu

A pak je tu samozřejmě velkolepě pojatý dětský koutek (spíš výběh) s ohrádkou, který zabírá dobrou čtvrtinu lokálu, a tudíž i logické přebalovadlo na toaletách. Tedy dámských určitě, ale vzhledem ke kosmopolitnímu majiteli bychom se nedivily, kdyby jím byl opatřen i pánský sektor.

Pan Kavka nás ostatně také několikrát přišel šarmantně obsloužit. Nejdřív jsme si daly čočkovou polévku s mangoldem z aktuální denní nabídky a liškové krokety.

To jsou variace!

Hustá polévka obsahuje kromě čočky malé kousky mangoldu a minikostičky červené papriky. Chutná mírně nakysle. Celkový dojem je příznivý, nejedná se sice o žádný ohňostroj chutí, ale oceňujeme v Čechách ne zrovna obvyklou kombinaci surovin, stejně jako nepřítomnost jakýchkoliv umělých dochucovadel.

Druhý z předkrmů identifikujeme jako podušené krájené lišky v bešamelu, následně vytvarované jako podlouhlé krokety a osmažené. Výborně k nim pasuje lehká hořčičná omáčka i svěží nahořklý salátek na bázi rukoly a listů lolla, zkušenou rukou přesně ochucený.

V další fázi experimentujeme s variací na Nasi Goreng se saté, asijskou inspirací z bývalých holandských držav. Tradiční rýže byla v kavčím pojetí nahrazena pikantním smaženým bulgurem se zeleninou (paprika, mrkev, pórek), respektive jejími titěrnými kousky, na němž leží dva špízy smaženého tofu smočeného v arašídové omáčce. Chuť je zajímavá a neotřelá, pokrm, byť vegetariánský, výživný a zasycující.

Zelenina absolutně čerstvá, dresink decentní

Jako mezichod jsme si objednaly míchaný salát, který obsahuje několik druhů listových salátů, rukolu, strouhanou mrkev, ředkev a dýňová semínka, o dochucení se pak postaral decentní dresink, v němž identifikujeme hlavně kvalitní olivový olej a stopové množství dijonské hořčice. Zelenina je absolutně čerstvá, jsme nadmíru spokojené, je to přírodní, zdravé, křupavé a osvěžující ; jak lépe lze v nastávajícím jaru doplnit vitamínový deficit?

Dalším hlavním chodem je Portobello steak se smetanovo pepřovou omáčkou a kapary. Rychle orestovaný obří žampion má vynikající šťavnatou konzistenci a skvělou – přirozenou – chuť, omáčka je lahodná, jen by jí mohlo být více. Jako přílohu jsme zvolily šťouchané brambory, kterým nelze nic vytknout, pouze jsou snad až trochu příliš málo slané. Cena 145 korun za jeden kus houby se ovšem zdá být poněkud přepálená. Z účtu však posléze s příjemným překvapením zjišťujeme, že brambory – v menu uvedené samostatně – jsme dostaly k jídlu gratis.

Na závěr zkoušíme tiramisu – porcované naběračkou na zmrzlinu a více krémové než piškotové – a mimořádně skvělou fair trade kávu, kterou ke Kavkům dodává sousední fairtradeový obchod jejich projektového partnera Ekumenické akademie Praha.

Cena poctivá

Za oběd v příjemném prostředí platíme 620 korun, což nám za autentická a kvalitní jídla připadá jako poctivá cena. Nejsme zapřisáhlé vegetariánky, ale dobře uvařená bezmasá jídla milujeme, navíc občas máme potřebu si dát jídlo, na kterém si pochutnáme, ale nezatíží nás žádným sajrajtem.

Po návštěvě Kavky jsme měly pocit, že jsme udělaly něco pro své zdraví a zároveň jsme si to opravdu užily. Příjemný a esteticky inspirující podnik se zaměřuje na kvalitně a docela kreativně připravené jídlo, a ačkoliv vám asi nepřivodí gastronomický orgasmus, určitě vás neotráví. A to se v Praze počítá.

Mlsná kavka

www.mlsnakavka.cz
Sokolovská 327/29, 186 00 Praha 8
tel.: 777 913 054
Otevřeno: PO-SO 11.30 – 23.00,  NE 11.00 – 23.00

Výběr jídel:
Plněné žampiony (houby naplněné kozím sýrem a růžovým pepřem) – 68,- Kč
Zeleninové chipsy (smažené zeleninové lupínky s dipem ze slivovice a tymiánu) – 68,- Kč
Bramborový salát (rakouský salát s vinaigrette, pažitkou, černým kořenem a sýrem pecorino) – 85,-Kč
Čekanka z trouby (čekanka gratinovaná uzeným sýrem, s pistáciemi a pěnou z ořechového oleje, příloha dle výběru) – 140,- Kč
Rizoto s černým kořenem (rýže arborio na víně a smetaně s černým kořenem, ovčím sýrem a naloženými šalotkami) – 130,- Kč
Kletskoppen s čokoládou (tenké křupavé mandlové sušenky s horkým čokoládovým dipem) 65,- Kč

Výběr nápojů:
Espresso – 32,- Kč
Minerální vody Rajec – 28,- Kč
Rozlévané víno ( 0,2 l) – 42,- Kč
Budvar 10° točené (0,5 l) – 25,- Kč

Počet příspěvků: 1, poslední 12.11.2012 10:14 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.