Hamtam – skloňovat dle vzoru „wigwam“

Vršovická restaurace deklaruje, že denně vyváří podle nálady, sezóny a dokonce i počasí. Ano, vyzkoušeno, doporučujeme. 

Dana Alena 27.12.2011
Kreativně zařízený prostor si od hosta zpočátku vyžádá víc než trochu pozornosti. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kreativně zařízený prostor si od hosta zpočátku vyžádá víc než trochu pozornosti. | foto: © HamtamČeská pozice
Kreativně zařízený prostor si od hosta zpočátku vyžádá víc než trochu pozornosti.

Na pražské Vršovice poslední dobou nedáme dopustit. Třeba kvůli kavárně Šlágr, nepokořitelné baště cukrářského umění a hlavnímu stanu sladkostímilovných povalečů. Nyní jsme však o ulici dál objevily sympatické zařízení nazvané Hamtam. Tam lze před plánovaným sladkým tažením zajít na oběd, a zde je výsledek toho nápadu.

Kreativně zařízený prostor si od hosta sice zpočátku vyžádá víc než trochu pozornosti, ale pak vás nechá v klidu se soustředit na jídlo a společenský hovor. Nejzábavněji působí asi stínítka lamp vznášející se nad stoly a barem, zhotovená ze starých sít na mouku či uháčkovaná z pestrých kousků vlny. Půvab však má také „obývák“ se zatahovatelným závěsem (dle obsluhy se tam prý výborně kojí...).  Zbytek výzdoby obstarává zeleň, dřevěné knihovničky a akvárium, pozornému oku neunikne ani váleček na stěnách. Zkrátka milá směs lehkého retra a řady originálních nápadů.

Přes poledne stručné menu exotických i tradičních pokrmů z čerstvých surovin, večer převážně pokrmy etnické inspirace

Ačkoli některé prvky s celkem příliš nekorespondují – namátkou dlážděná podlaha (podezíráme však, že ta zbyla v podniku po předchozích nájemcích), prostor je docela útulný. A hlavně – příjemně vytopený, a to se v ohavném inverzním dni rozhodně počítá.

Přes poledne má Hamtam pro strávníky připraveno stručné menu exotických i tradičních pokrmů z čerstvých surovin, ve večerních hodinách bohatší nabídku převážně mezinárodní etnické inspirace. Na sympatických webových stránkách restaurace deklaruje, že si zakládá na kvalitní kuchyni a denně vytváří menu podle nálady, počasí a sezóny. Tak se na slib podívejme.

… až na tu rýži

V den naší návštěvy se vařila „červená polévka“ (35 korun, k hlavnímu chodu za 25 korun), podle názvu ji tipujeme na rajskou, ale původcem barevného přívlastku je řepa. Jdeme do ní. Servírována v legračně hranaté misce (spíš míse), vykazuje mixovanou, trochu hrubší konzistenci – to rozhodně nemá být výtka! Vynikající sladko-navinule-zemitá chuť okořeněná nádherně voňavým tymiánem nás opravdu baví. V kombinaci s bílou spirálou zakysané smetany představuje nejlepší možný úvod.

Dva hlavní chody (po 109 korun) – kuřecí paličky s pikantní glazurou a kurkumovou rýží a orientální fazolky jsme si solidárně rozebraly (varianta v podobě těstovin nás valně neoslovila). Kuřecí maso bylo marinováno v zajímavé sladké omáčce, kreaci by však rozhodně prospěl svěží kontrapunkt v podobě zeleniny či salátu, především už proto, že doprovodná rýže, byť vesele žluťoučká, byla značně nedovařená.

Arabské zelené fazolky v pikantní omáčce z rajčat a koření měly být podle lístku podávané s arabským chlebem, my jsme však – nic zlého netušíce – i v tomto případě zvolily jako přílohu kurkumovou rýži. Samotné fazolky byly přesně uvařené (měkké, ale nikoli rozměklé, ještě maličko křupaly), v omáčce jsme identifikovaly krájená rajčata, česnek, cibuli, passatu a jakousi pálivou složku – tipujeme harissu. Pomineme-li už vypeskovanou rýži, jednalo se o velmi vydařené vegetariánské jídlo. Jen cena nám vzhledem ke vstupním surovinám připadla trochu nadsazená.

Pijeme dvanáctku Hubertus z Kácovského pivovaru – nemá chybu! To budiž podniku ke cti – inteligentně nezvolil některé z piv, která dostanete všude.

Jelikož jsme přílohu obou hlavních chodů v zásadě skoro nekonzumovaly, zbylo místo na moučník. V jeho úloze vystoupil dýňový koláč (35 korun) – bůhvíproč si ho představujeme jako cosi podobného anglickému carrot cake, zkrátka jako kompaktní útvar plný strouhané dýně... Jenže zakrátko jsme hleděly na úhlednou výseč koláče s tenoučkým korpusem z lineckého těsta, potřeného hladkou vrstvou čehosi karamelově tmavého, povrch byl navíc bohatě a slušivě poprášen moučkovým cukrem (dle našeho názoru poněkud redundantně, protože koláč byl sladký až dost). Kreace chutnala zhruba jako vánoční pracny.

Fádní dýně byla zřejmě podušena s cukrem a hojným množstvím koření – vnímáme hlavně hřebíček a skořici. Příjemné. K tomuto halloweensko-adventnímu dezertu jsme popíjely výborný čaj ze zázvoru a hřebíčku a mohly rozšafně bilancovat.

Férový prožitek

Být Hamtam v centru, určitě bychom zašly častěji, na oběd, nebo si jen chvíli u kávy a koláče posedět nebo třeba číst. Prostředí veskrze příjemné, kouřit se smí až od 22 hodin, což je sympatický kompromis, vstup psům povolen (to ovšem nemusí být dobrá zpráva pro každého). Milá obsluha dělá vše, abyste se tu cítili dobře. Určitě vyrazíme vyzkoušet i večerní nabídku, podnik nám svojí uvolněnou atmosférou zaimponoval. Vše, co jsme zkonzumovaly, mělo něco do sebe, s výjimkou té něšťastné rýže, a za návštěvu jsme zaplatily férových 350 korun.

Vlastně ještě něco: nic proti barmanově vkusu, ale přimlouvaly bychom se za neutrálnější hudbu – kontrastu mezi vtipně a vesele laděným prostředím a ponurými, repetitivními, otravně skuhravými songy jistého českého barda si prostě nešlo nevšimnout. Už proto, že jsme si je za ty dvě hodiny, které jsme v Hamtamu (podle vzoru wigwam) strávily, měly příležitost vyslechnout hned několikrát.

HAMTAM

Praha 10, Voroněžská 564/19
www.hamtam.cz
Tel.: 267312944, 602123004
E-mail: info@hamtam.cz
Otevřeno: PO - SO 10:30 až 23:00, NE 10:30 až 16:00