Diskuse k článku

Kapitalistická historie současnosti aneb Jak nevystoupit v cíli

Francouzský ekonom Thomas Piketty analyzuje koncentraci kapitálu v zemích „staré“ Evropy, USA a v Japonsku. Otázkou je, zda by data shromážděná během 15 let vzbudila zlomek dnešní pozornosti, byla-li by ukončena například v roce 1970.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 14.6.2014 17:38

Cituji: " V českém prostředí

bude tento argument pravděpodobně dostatečným důvodem, aby kritici v duchu postsocialistických tradic označili Pikettyho za komunistu, francouzského kavárenského povaleče, popřípadě za obojí." Pokud někdo označí Pikettyho za komunistu a francouzského kavárenského povaleče, tak to určitě neudělá kvůli  vztahu mezi kapitálem a prací ale kvůli tomu,  že si data použitá v knize a závěry vycucal z prstu.  http://ekonomika.idnes.cz/kritika-pikettyho-kapitalu-ve-21-stoleti-fdf-/eko-zahranicni.aspx?c=A140526_125638_eko-zahranicni_neh 

Ovšem spíš než za povaleče a komouše by měl být Piketty označen za primitivního oportunistu, který  sesmolí naprostý blábol podle hesla "důležitá nejsou fakta a zdrojová data, hlavní je aby to bylo podle současné  mody  levičáctví a antiamerikanismu, kritiky kapitalismu a demokracie", jen proto, aby ze sebe udělal celebritu

P. Mach 14.6.2014 17:39

Re: Cituji: " V českém prostředí

a  nahrabal si do korýtka.

S. Cerman 14.6.2014 15:22

Knihu jsem pochopitelně nečetl.

Recenze p. Čuříka ukazuje na řadu zajímavých otázek. Pokud se nad nimi zamyslím nejsou o ničem jiném než o vztahu výrobních sil a výrobních vztahů / možná že dnešní ekonomická věda to nazývá jinak, nevím ?/ . Období po 2. WW i dnešní Čína jasně ukazují, že pomalost a impotence rozhodování parlamentní demokracie už současnému stavu výrobních sil neodpovídá. Pikettyho chválihodným činem je, že se nebojí vrátit k otázkám, které otevřel Marx, které nebyly vyřešeny, ale v euforii boje proti komunismu pouze shozeny ze stolu. Je to otázka chování kapitálu. Současnost naše Česká i Světová jasně ukazuje že kapitál se svými virtuálními zisky a emisní politikou chová ekonomicky nezodpovědně a protispolečensky. Je dobře, že nová generace ekonomů i filosofů opouští porevoluční primitivismus a začíná řešit celý okruh problémů bez strachu že budou nazvány komunisty a levičáky.

J. Křivan 14.6.2014 23:16

Re: Knihu jsem pochopitelně nečetl.

Pane Cermane klasická kanibalizace budoucnosti, na které se podílíme větším či menším dílem všichni. Proto to dlouhodobě nemůže fungovat.

P. Mach 15.6.2014 0:20

Hle, světlo na konci tunelu. :-)

Zatvrzelý levičák přiznává, že kanibalizujeme budoucnost. Tentokrát s vámi musím souhlasit. Komsocanská parlamentní verbež, která dvakrát zrušila připravenou důchodovou reformu skutečně budoucnost tohoto státu kanibalizuje. A stejně tak se chovaly a chovají socialistické diletantské vlády, které tento stát na úkor budoucích generací zadlužily a stále zadlužují.

S. Cerman 15.6.2014 5:17

Vážený pane Machu, Vy tady dštíte kolem sebe

jen oheň a síru, můžete mi tedy říci jak by to řízení společnosti mělo být podle Vás správně. Neuvedl jste jediný relevantní argument. Velmi rád se od Vás poučím. Jste tedy přesvědčen, že bankovní kapitál se chová rozumně? Že jeho činnost je trvale udržitelná a prospívá společnosti. Tisk peněz tiskárnami a vytváření imaginárních zisků se mi trvale udržitelné nezdá. Nejsem ale ekonom. Třeba tomu nerozumím, chápu pouze zákon zachování hmoty a energie a to je asi v dnešní ekonomice už zastaralé myšlení. Tak do toho rád se poučím!!!!!

P. Mach 15.6.2014 11:37

Tak oheň a síru - To jsem se zase pobavil. :-)

Jsem to snad já kdo tady pouze na základě svých vlhkých dojmů  kydá špínu oheň a síru na parlamentní demokracii a blábolí o "protispolečenském kapitalismu"? Co vy jste uvedl na podporu svých "vývodů"? Nic.

Kdybyste se namáhal přečíst si mé komentáře, tak byste s překvapením zjistil, že jediné o čem píšu není oheň a síra ale to, že odborníci na danou problematiku recenzovanou knihu strhali, a to ze z velmi vážných důvodů. Viz odkaz, který jsem uvedl. A když už váš ideologický přitakávač začal o "kanibalizaci budoucnosti" tak jsem uvedl kde reálně k té   kanibalizaci dochází, což je fakt který nemůžete popřít.

S. Cerman 15.6.2014 12:06

Vážený pane Machu novináři iDnes

jsou pro mě "opravdoví" ekonomičtí experti, díky. To, že bankovní kapitál stále méně plní svoji funkci distribuci peněz ostatním formám kapitálu a že stále více svými virtuálními zisky parazituje na společnosti říká jak paní Šichtařová, Švihlíková, p. Robejšek, Ungerman a další. Ekonomika postavená na bázi nekontrolovaného tisku bankovek nemůže mít budoucnost i z pohledu zdravého rozumu.

P. Mach 15.6.2014 14:52

Musím konstatovat, že máte hlavu do té míry

zadělanou červenou ideologií, že ani nejste schopen si k tématu přečíst něco co odporuje vaší  víře. Kdybyste byl schopen překonat své ideologické naprogramování a přečetl si článek, tak byste býval zjistil, že "novináři iDnes" pouze reprodukují to co o recenzovaném blábolu napsal Financial Times a profesor na Harvardu.

A mohl byste mi vysvětlit jak jste došel k názoru, že jsem nějaký fanda nekontrolovaného tisku bankovek?  Opět narážíme na stejný problém, že se ani nenamáháte si přečíst co píšu a za druhé neznáte elementární fakta. Ty elementární fakta jsou taková, že pouze státy "tisknou bankovky", a výše jsem uvedl, že zadlužování země na úkor budoucnosti, jak činí současná vládnoucí levičácká verbež se mi zatraceně nelíbí. Tak co máte dál?

S. Cerman 15.6.2014 19:40

Lieber rot als tot

Jsem pragmatik. Zbytečných hrdinů jsou plné hřbitovy!

P. Mach 15.6.2014 21:10

To, že se nedokážete poučit z historie

tedy z faktu, že ti co se řídili tímto heslem často mrtví  nakonec skončili, mě nepřekvapuje. Ale co to má společného s tématem?

J. Křivan 15.6.2014 22:52

Objevujte Ameriku pane Machu

Pane Machu, od Vás to studium prvotních dokumentů sedí, viz smlouva a půjčce a podnájmu. A pokračujete s tím i nadále, ani jste nezaznamenal, že americká vláda předala "tisk bankovek" soukromému subjektu. Vy snad zkoušíte mojí trpělivost.. Federální rezervní systém (neformálně Fed) je centrální bankovní systém Spojených států amerických. Fed je formálně soukromá instituce. Stát k ní sice nemá přímý přístup, avšak má vliv na složení jejího vedení.Vznikl podepsáním Zákona o federálních rezervách pár dnů před vánočními svátky, 23.prosince 1913, prezidentem Woodrowem Wilsonem. Samotné znění zákona vzešlo z tajného setkání zástupců amerického ministerstva financí a několika vlivných bankéřů té doby v listopadu 1910 na ostrově Jekyll Island v americké Georgii. Hlavní rys zákona bylo získání pověření (z americké ústavy explicitně dané Kongresu) tisknout peníze a poskytovat je americké vládě na úvěr.

Gratuluji, trefil jste kozla.