Diskuse k článku

Falešné metafory pokřivily vnímání nemocí a umírání

V kontextu debat o vakcinaci podléháme iluzi, že existuje čisté tělo, jež je třeba hájit před nepřátelským prostředím i za cenu ohrožení jiného člověka. Naše imunitní systémy jsou sdílené prostory, v nichž se bezohlednost vůči druhému obrací proti nám. Náš vztah ke světu je odpovědnou bezradností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

K12a88r61e25l 38P75l59í39h13a65l 2989105628931

zkouška, zda mi funguje vkládání

12345

0/0
3.2.2015 19:26
Foto

R34o68m32a68n71a 37K51u75č28e68r50o74v80á 6777845753444

Očkování a chemoterapie je byznys

Víte, když přemýšlím o očkování, tak jsem ráda, že už mám velké děti. Dnes dostávají 2 měsíční miminka očkovací látku proti 6! různým nemocem. Nevím, co to s jejich organismem udělá. Ani v přírodě se nesetkáme s tolika nemocemi najednou. Myslím, že minimálně 2 (hepatitida B) nejsou u tak malých dětí nutné. Každé moje dítě má do 16 let aplikovaných 26 očkovacích látek. A lékaři rozhodně nejsou ti rozumní. Viděla jsem, jak dětská lékařka vnucovala očkování proti průjmu mamince, která kojila a miminko nemělo žádný problém. U očkování nejde už o ochranu zdraví, ale bohužel o tvrdý byznys. Problém naší imunity je naopak příliš septické prostředí, kde se náš imunitní systém nemůže přirozeně trénovat. U rakoviny (v rodině jsme měli 3 případy) vidím vliv znečištěného životního prostředí. Čistící látky v domácnostech, kosmetika, méně přirozené stravy, emise z aut (2 postižení bydlí u dálnice). Dnes si koupíte zavařené zelí ve sklenici a stejně tam dají konzervant. Ani jeden lékař se neptal nemo

0/0
23.1.2015 12:05
Foto

R62o80m60a75n87a 60K51u71č16e33r75o71v78á 6787785233704

Re: Očkování a chemoterapie je byznys

Ani jeden lékař se neptal nemocných na jejich životní styl, nepátral po příčině. Ty nikoho nezajímají, ale stále se vybírají finance na výzkum léků proti rakovině. Řešíme jen následky a ne příčinu. Pokud voláte po zdravějším životním prostředí, lepších potravinách apod., tak jdete zákonitě proti ekonomickému růstu, konzumu a nazvou vás ekoteroristou. Proto je snazší vše svalit na nemocného. Rakovina znamená oslabení imunitního systému a my místo, abychom ho podpořili tak ho ničíme chemoterapií. Chemoterapií se léčí už 100 let! Je to podobné, jako když chudokrevnému pouštěli před sto lety žilou. Po chemoterapii vás pustí a nedají vám žádné vitamíny, nic. Už si to zhuntované tělo dejte do pořádku sami! Ten, kdo přežije 5 let od léčby (i když měsíc potom umře) je prohlášen za vyléčeného. Tak se manipulují statistiky. A co si budeme povídat, opět jde o byznys.

Jinak děkuji paní Matějčkové za opět podnětnou recenzi. Romana Kučerová

0/0
23.1.2015 12:18
Foto

Smartmark

V čem jsou myšlenky paní Bissové nové?

Děkuji za recenzi aktuální knihy,

pravděpodobně jsem však z článku nepochopil, o čem paní Bizzová píše, respektive v čem jsou její myšlenky nové. Poznatky, které se mi podařilo identifikovat, bych okomentoval:

1. Imunita: "..empirický poznatek, z nějž vyplývá, že neočkovaný člověk je v prostředí, jež sdílí převážně očkovaní lidé, vystaven menšímu nebezpečí nákazy než očkovaný člověk v „neočkovaném“ prostředí." Jeden ze základních kamenů epidemiologie bych neoznačil za poznatek paní Bissové, ani jako spekulaci či empirický poznatek. Epidemiologicky lze namodelovat (a empiricky ověřit), že pravděpodobnost nákazy neočkovaného klesá s mírou očkování v populaci (pokud by se očkovali všichni, se kterými se za život setkám, nemusel bych se očkovat sám. Kdo by mě nakazil?).

Je to jeden z argumentů proti odpůrcům očkování: tvrdí, že mají právo rozhodnout o svém zdraví, ve skutečnosti však svým rozhodnutím neočkovat ohrožují ostatní. Proto epidemiologové očkují i nemoci, jejichž prevalence je v

0/0
14.1.2015 0:11
Foto

Smartmark

Re: V čem jsou myšlenky paní Bissové nové?

Proto epidemiologové očkují i nemoci, jejichž prevalence je v ČR velmi nízká - je nízká právě kvůli plošnému očkování (bez něj by se nemoc exponenciálně šířila [exponent lze vyjádřit jako míru imunity/proočkovanosti]). Přínos paní Bissové vidím pouze v tom, že to dokáže jiným jazykem říct jiné cílové skupině.

2. Válečné terminologie v medicíně. Jistě, každé zjednodušení je schematem, které nám pravdu nějak zpracuje/zkreslí, a až pak umožní (částečně) pochopit.

2a: Jenže schémata (zjednodušení) jsou potřeba, bez nich bychom nikdy nic nepochopili (jako student medicíny mohu nepochopení bez schémat doložit na vlastním příkladu). Pacient musí být informovaný, a jinak než schematicky nelze informovat.

2b: Jelikož je nemoc něco, co chceme léčit (odstranit, zbavit se toho, navrátit se ke stavu kdy to tu nebylo), nemoc je prostě nepřítel, je frekvence militantních výrazů málo překvapivá. invazivní nádorové buňky se dělí nekontrolovaně a jdou tam, kam chodit nemají. Pojem invazivní mi přijde a

0/0
14.1.2015 0:13
Foto

Smartmark

Re: V čem jsou myšlenky paní Bissové nové?

Pojem invazivní mi přijde adekvátní. Jak jinak to označit? Nabízí paní Bissová něco lepšího?

3. "Řešení přinesla identifikace viru způsobujícího tuberkulózu"

Nemoc TBC tbc způsobuje bakterie (earobní mykobakterie, tj. bakterie s atypickou buněčnou stěnou), nikoli virus.

0/0
14.1.2015 0:15
Foto

Tatana

Nezapomínejme na vlastní historii

Epidemie neštovic zasáhla habsburský dům r.1763, kdy zemřela jedna z dcer Marie Terezie, druhá byla znetvořena, a zemřela i první manželka Josefa II. O všechny nemocné a umírající se Marie Terezie osobně starala, a když se objevila možnost vakcinace, vydala nařízení o povinném očkování a sama šla příkladem.

Je hrozné, jak anglosaská ideologie vytěsňuje z našeho povědomí znalost o vlastní historii, včetně např. povědomí o státní správě v oblasti zdravotnictví.

0/0
8.1.2015 9:46
Foto

J49a92n 85K22u65l16i72h35r70a91c73h 9633932807536

Re: Nezapomínejme na vlastní historii

Souhlasim s vami.

Clanek by mel byt spis pojat a uveden jako recenze knih, a ne jako pojednani o stavu spolecnosti a pristupu k nemocem. Protoze zatimco uvedene knihy velmi verne odrazeji pohled americke spolecnosti dane doby (v pripade knihy S. Sontagove doby 90. let), mnohem mene je relevantni pro stav a postoje ceske spolecnosti. Zatim. Nejnapadnejsi je to v pripade knihy S. Sontagove. V americke spolecnosti skutecne i rakovina byla brana jako dusledek vlastni viny, nedokonalosti, nedostatecne sily, nedostatecneho vykonu, mozna i prohresku (clovek o sebe dostatecne nepecoval). Nemocni rakovinou se nechavali odoperovat o vikendu nebo si na to vzali par dni dovolene (pokud nejakou meli, v USA neexistuje zakonny narok) a celou chemoterapii absolvovali normalnim chozenim do prace, aby nebyli vyhozeni (coz bylo normalni a legalni). Pokud to jen slo, snazili se, aby okoli o jejich nemoci nevedelo.  V tomto postoji a vnimani udelal zasadni prulom pribeh Lance Armstronga

0/0
10.1.2015 8:38
Foto

J37a30n 45K28u11l27i46h18r79a96c65h 9133742137486

Re: Nezapomínejme na vlastní historii

Pokr: ... a dnes uz je americky pristup k nemocnym rakovinou hodne odlisny. (Armstrongovi miliony dnesnich nemocnych rakovinou vdeci za hodne a nic na tom nemeni fakt, ze pozdeji se projevil jako ambiciozni podvodnik. Spolecenske klima stacil zmenit vcas a ono se zpet nevratilo.)  U nas

ale nikdy nebyl takovy, jaky je popisovan v knize S. Sontagove, a verme,

ze se to neprenese. Totez plati o vztahu k ockovani. Mame uplne jine koreny a jine tradice. Americky boj

proti ockovani je primarne opren o  "priceni se Bozimu radu". Tohle u

znacne casti volicu z vnitrozemi a regionu americeho Biblickeho pruhu

zabira a pro racionalnejsi cast populace se  k tomu domyslely udajne ampiricke argumenty o korelaci ockovani a autismu. Meli bychom stavet na nasi stalete tradici, jak o ni pisete, a ne prebirat spolecenske postoje te casti americke populace, ktera zije s jistotou, ze Zemi stvoril Buh, a jednotlive politicke smery se mezi sebou jen dramaticky

0/0
10.1.2015 8:46
Foto

J88a70n 60K20u37l90i88h32r96a74c87h 9493262677766

Re: Nezapomínejme na vlastní historii

Dokonceni: ... hadaji, jestli to stihl v 6 dnech, anebo potreboval vice.

Je

ale nutne stale pouzivat rozum, kriticke mysleni. Samozrejme, ze v

zajmu mocneho farmaceutickeho primyslu je proockovat celou populaci na

vsechno mozne. Dlouhe casove rady a uspechy v boji s nekterymi nemocemi

ale ukazuji, v cem bychom se nemeli vracet o staleti zpet.

0/0
10.1.2015 8:46
Foto

Smartmark

Re: Nezapomínejme na vlastní historii

"Samozrejme, ze v zajmu mocneho farmaceutickeho primyslu je proockovat celou populaci na vsechno mozne. "

Jeste lepsi je prodavat drahe leky, ktere se musi uzivat dlouho. V USA se proti TBC plosne neockuje (prltoze vakcina ma 60% uspesnost navozeni imunity a muze diagnosticky zakryt pravou nemoc), ale az po diagnose se TBC leci kombinaci 4 leku po dobu min. 6 mesicu.

0/0
14.1.2015 0:25