Diskuse k článku

Podvod s máslem nemáslem je u konce. Tentokrát pro EU palec nahoru!

Soudní dvůr EU ukončil propagandistickou náhražku reálného socialismu podobnou margarínům za druhé světové války. Máslo je zase jen jedno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L48a25d44i50s26l25a14v 18N22o63v60á46k 2357373474443

Kocourkovský příběh, který se zapsal do dějin... :-D
Autor článku má pravdu, pomazánkové máslo vzniklo v době socialistického nedostatku všeho, podobně jako celá řada výrobků sortimentu z komunistických dob. Je to svým způsobem "podvod", takže i ta naše slavná a blbostmi nás zahrnující EU má nejspíš pravdu. Ale...Potíž je, že podobným způsobem byla za totality vyvinuta celá řada výrobků. Připomeňme si třeba kofolu, kdy bylo potřeba zlikvidovat velké množství kofeinu vyrobeného jako vedlejší produkt farmaceutické výroby. Výsledkem byl slušný nápoj, když už k nám na trh nemohly být za přijatelné ceny dováženy různé koly ze zahraničí, a z těch českých stála za řeč snad jenom Aro-Cola z třebíčské sodovkárny. Byla nedostatková jako všechno a třeba mně chutnala mnohem víc, než kofola. Zanikla po pádu komunistického režimu nejspíš kvůli malé marketingové podpoře a privatizačním zmatkům, jinak by byla schopna svou chutí konkurovat kofole i ostatním kolám na trhu.Pomazánkové máslo patří mezi ty výrobky, které měly na trhu jednoznačný úspěch svými vlastnostmi a chutí. Kdysi jsem si je kupoval a mazal na chleba a pečivo. Pak jsem přišel na to, že nepřímo úměrně obsahu másla si mažu větší dávky a tak to vlastně vyjde na stejno. Později jsem přestal máslo používat vůbec.Problémem jinak zřejmě oblíbeného pomazánkového másla tedy je především jeho název. Stačilo jej trochu změnit - třeba na "Máslová pomazánka", a byl by pokoj. Výrobce už to mohl udělat dávno  a ne se zbytečně soudit s EU. Jenomže "tradice je tradice", a tak se dnes náš stát angažuje ve sporech, které jsou zbytečné, a docela by mě zajímalo, kolik vedení konkrétně tohoto sporu s EU stálo daňové poplatníky peněz.  Zbytečně. Na druhé straně náš stát schvaluje a podporuje mnohem větší hlouposti, které se na nás z EU valí a jejichž ekonomický význam má na peněženku občana o několik řádů větší (a záporný) vliv. A tady je ticho po pěšině...
0/0
19.10.2012 16:21
Foto

Michalbsoukup1

Tak i tak....
"Tento článek je však jen o trvalém přežívání podvodů komunistické propagandy pro chlácholení normalizovaného lidu."Promiňte, ale myslím si že je to nesmysl. Výrobci název "pomazánkové máslo" používají od převratu dlouhá léta a myslím, že hlavní důvod je spíše pohodlnost anebo prostě konzervativní přístup k věci (....je to tak už roky, tak co bychom to měnili...). Vaše představa (mezi řádky), kterak si výrobci se srpem a kladivem na klopě a s ďábelským smíchem mnou ruce s radostí z toho, jak zase podvedli normalizovaný lid, je nejspíš  mimo realitu. Vlastně vůbec nechápu, o čem se tu bavíme - jsme členy EU, EU nám něco nařídila, tak se to prostě změní. Možná akorát pár fabrik bude chvíli nadávat, že jim kvůli změně názvu klesnou prodeje, aniž by to mohly konkrétně doložit.A podvedení spotřebitelé? Každý, kdo si to tzv. pomazánkové máslo kupuje ví jak chutná a jestli mu chutná. Mleté pneumatiky v tom nejsou, takže smrt zřejmě nehrozí a pokud se jich zeptáte z čeho přesně a jak se dělá opravdové máslo a co to je máslo, tak nadpoloviční většina obyvatel Vám pravděpodobně ani neodpoví. Ostatně stačí se podívat na některé starší díly pořadu "Nikdo není dokonalý" a dojde Vám, že ono máslo už je extraliga, na kterou má málokdo.Chápu záměr EU a celkem proti tomu nic nemám, ale domnívám se, že dělat na takovéhle prkotině nějakou ideologii je naprosto zbytečné.
0/0
19.10.2012 15:07
Foto

Otec_Scholasticus

Humbuk
Humbuku s pomazánkovým máslem nerozumím, vždy jsem ho chápal jako něco, co máslo není, jen se tomu tak říká.  Nadsázka.  Prostě se natírá na chleba. Každý přece ví, jak vypadá máslo.  Mně tahle pomazánka chutná a budu ho/ji kupovat dál.  Spolužák Jirka na tom vyrostl, posvačil ho na gymplu každý den.  Úplně celé.  Za mnohem větší problém považuji šizení v oblasti zdravotních účinků kdečeho, včetně smyšlených názvů "komerčních" bakterií.  Nebetyčná drzost.    
0/0
19.10.2012 15:04
Foto

Mn

No konečně
Už jsem myslel, že kritické myšlení v českých médiích vymřelo a všichni se svezou na vlně módní hysterie ala zlá zakazující EU vs tradiční český výrobek. Mimochodem bláboly o obrovských ztrátách pro české potravinářství jsou jen bouří ve sklenici vody. Tak budou mít ztráty v řádech desítek, max nižších stovek tisíc korun na přepisování ceníků a výrobě nových krabiček. Vzhledem k tomu, jaké kvůli tomu udělali mediální haló bude PR hodnota daleko vyšší, než případné drobné ztráty. Osobně proti pomazánkovému máslu nic nemám, jako pomazánka je to v pohodě, ale máslo to není:-)
0/0
19.10.2012 15:02
Foto

Bohumil J. Studýnka

Pomazánkové "máslo" odpověď I. Ducar
Vážený pane Ducare, nemám problém s vašimi vloženými tezemi. Rád si počtu vaše příspěvky vždy. Ano, je to  většinou tak , jak uvádíte - mají ti citovaní  lidé pravdu. Samotného mně to již léta trápí.Tento článek je však jen o trvalém přežívání podvodů komunistické propagandy pro chlácholení normalizovaného lidu. Teď už jen dál  běží jako marketingovaný podvod. Myslím si, že v Česku a zemích, kde se to odebírá (Slovensko, Rusko apod.) nebude mít spotřebitel problém poznat svůj staronový nakupovaný výrobek a český výrobce objem ani trh neztratí. Neměl by ale ten výrobek podvádět názvem (možná se to odrazí i v ceně a marži - revoluční odpor výrobců o ničem jiném není). Mléčný tuk pocházející z výroby másla je máslo - mléčný tuk 31% pocházející z uvedených prouktů se vytvořil jinou cestou včetně formy přebytku z ušlechtilejší výroby. Není to důstojné evropského státu v 21. století. Slováci nám Čechům předvedli noblesu a poctivost - až k Evropskému soudu! - tak úporné české mlžení a  ostuda.Vymysleli to  normalizátoři   na "získávání klidu pro poctivou práci" tehdy - dnes je to  jen pro výrobu a obrat. Nic proti. Zbavme se však oblblostí propagandou tehdejšího UV KSC. Podnikejme poctivě po všech stranách. Když už píšu zdůrazním a doplním text. Vím, že potravinářsko-chemická konstrukce tohoto nemásla stojí na mlékárenských produktech - zbylé syrovátce, nadbytečném sušeném mléku atd. a není to produkt typu umělý ztužený tuk -  margarín.  Aby to bylo z mého článku jednoznačné.Ve WW2 ještě výzkum nebyl takto vymakaný - na tohle tedy  nepřišli. A taky mléko prošlo spíš jako mléko a máslo pro celkový jeho  nedostatek. Nikdy jsem nepoužíval tento Ersatz. Před takovýmito "kuneróly" mně vždy varovala babička.Ta EU už ošetřila českého spotřebitele od moru zneužívání názvu špekáček a kabanos požadavkem na jasné minimální  obsahy skutečného masa a ne odřezků čehokoliv odkudkoliv a všelijakých mouček.Jedná se o bezpečnost občana-spotřebitele z titulu prostého nakupování v maloobchodě. Bramborový líh s trestí nebyl nikdy civilizovaným rumem  (i když ta záměna byla už od Rakouska). Natož s metanolem.
0/0
19.10.2012 14:43
Foto

Urvisu

Dobře, děkuji za lekci, pane Studýnko, uznávám vaše argumenty. Jen lehce off topic… z vyprávění si vzpomínám, že babička moji matku také margarínem nekrmila, i když byla za války bída a němečtí vojáci s proviantem bártrovali. Sháněla tlučené máslo, schovávala ho do hrnce s vodou ve špajzu, když se matka vdávala, byla to holka krev a mlíko. Otec vychodil základní školu v Zakarpatské Rusi, boty nosil jen v neděli do pravoslavného kostela, co je to máslo se dozvěděl až na gymnáziu. Zítra si v Penny koupím eine echte Butter, i když se špatně krájí :)
0/0
19.10.2012 15:58
Foto

L27a91d17i61s84l39a21v 91N83o88v81á11k 2287603644263

Naučte se žít bez másla, a raději se napijte plnotučného mléka!
A problém původu výrobce másla pro vás ztratí smysl. :-)
0/0
19.10.2012 16:32
Foto

Urvisu

Kdo může podvádět a kdo nemůže podvádět
Tak to je poprvé (a naposledy), kdy si dovolím do diskuze na ČP vložit příspěvek po vzoru SPAMera Pauka, omlouvám se, ale následující text v porovnání s článkem pana Studýnky totiž žádný SPAM není. Pan Studýnka ví, že ho mám akademickým způsobem velmi rád. ...................................................... Motto: Proč vlastně Volkswagen opouští výrobní pásy na tuzemském trhu se značkou "Škoda" na kapotě? Tohle Němci s autama provádět mohou a my s pomazánkovým máslem nesmíme? Já vím, že se jedná o obchodní trik ze strany německých majitelů Škodovky, tahle značka má obrovské jméno, ale očekával bych, že se nám nebudou Němci srát do českých obchodních triků. ...................................................... Otto Holubec • Made in Czechoslovakia Tohle by mělo zajímat každého občana České republiky      Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo, odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina. Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. "To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod", říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery Informoval v listopadu loňského roku.      Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák. Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern Unilever. V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí. Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů. Týdeník Ekonom se zajímal, odkud k nám míří například Hera, Tradiční surovina pro vánoční cukroví. Místem výroby jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru Martina Janebová. Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé. Konkrétně Oplatka Delissa.      Tajné informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady. Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová. Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko. Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě. Zákazníci v supermarketech si těchto přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU. Navíc řadě spotřebitelů je možná ukradené, kde se co vyrábí. Jedno by jim to ale být nemělo. "Kdo tady jednou bude platit daně, z čeho ten stát bude žít a kde lidi seženou práci,když se všechna výroba přesune pryč?" táže se prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.      Z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě Výroby na obalech povinně zveřejňovaly. Klamání spotřebitele? Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod značkou Sedlčanský Hermelín je další ze stálic českých ledniček.      Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska. Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko. Bez úspěchu. Výrobce přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes ale částečně vyrábí I některé sýry Lučina, další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v tom ale není sama. Konkurenční Francouzský koncern Bel, který od roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů - chlubících se více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v Michalovcích.      České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu.      Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl v roce 1998). Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale i v Rusku, Bulharsku a Číně. Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie, elektrospotřebičů ETA zase do Číny. Altruismus nečekejme. Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny. Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a v roce 2013 přibude I Yeti. Čína je už pro Škodovku největším trhem. Letos by tam mělo být prodáno 180 tisíc vozů. Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech uvedl, že Škodovka bude zvažovat i dovoz levnějších čínských autodílů pro výrobu v Evropě. Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků…      UŽ VÍTE PROČ NAŠI OBČANÉ NEMAJÍ PRÁCI ? 
0/0
19.10.2012 14:18
Foto

Hanz

Souhlas
Palec nahoru, krásně napsáno, naprosto s článkem souhlasím!
0/0
19.10.2012 13:57