Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

YouTube a Twitter překvapivě spojily Michaela Moora a Donalda Trumpa

Americký prezident Donald Trump. foto: ČTK

Americkému filmaři Michaelu Moorovi smazal YouTube dokument Planet of the Humans, prezidentu USA Donaldu Trumpovi začal Twitter posuzovat a označovat příspěvky za pravdivé, či nepravdivé. Regulovat obsah mohou média, nikoliv platformy.
  15:38

Nedávno jsem recenzoval nový film Michaela Moora a Jeffa Gibse Planet of the Humans (Planeta lidí), který ukazuje pokrytectví a lži zeleného hnutí a vyvolal bouřlivou odezvu, a jejž se jeho odpůrci snažili zakázat. Cenzura v dnešní internetové době získala podobu deplatformizace – dílo státní cenzor nezakazuje, ale soukromí provozovatelé velkých sociálních sítí a webových platforem ho z nich vykážou. To má stejné, možná ještě horší dopady než tradiční cenzura, protože ta se omezovala na jeden stát nebo říši, ale jinde cenzurované autory tiskli, v případě Twitteru, Facebooku a YouTubu však jde o cenzuru globální.

Klimatičtí aktivisté se po premiéře filmu Planet of the Humans okamžitě sešikovali a začali požadovat jeho stažení z distribuce. A v průběhu několika dnů dotlačili distributora Films for Action k jeho stažení, jenže hlavní producent Moore, který za svůj starší dokument Bowling for Columbine obdržel Oscara, dal Planet of the Humans volně k dispozici na YouTube. Vydržel však na něm jen několik týdnů, kdy jej zhlédlo více než osm milionů diváků. Minulý týden jej ale YouTube smazal na základě stížnosti britského fotografa Tobyho Smithe.

Cenzura v dnešní internetové době získala podobu deplatformizace – dílo státní cenzor nezakazuje, ale soukromí provozovatelé velkých sociálních sítí a webových platforem ho z nich vykážou. To má stejné, možná ještě horší dopady než tradiční cenzura.

Dle něho je ve filmu v rozporu s autorským zákonem několik vteřin jeho záběrů. YouTube ani Smith se ani nepokusili jednat o problému s tvůrci filmu. Zjevně jim šlo o zákaz šíření filmu, který vyvrací a zesměšňuje jejich ideologii, nikoliv o nápravu případného porušení autorského zákona, pokud nastalo. To potvrdil i Smith, jehož záběry těžby vzácných minerálů v Mongolsku jsou ve filmu použity: „Nekontaktoval jsem producenty filmu, ale obrátil jsem se přímo na YouTube, aby jej zakázal.“ Protože nesouhlasí s vyzněním filmu.

Tvůrci filmu, kteří by těch několik vteřin mohli vystřihnout, tvrdí, že autorská práva nezneužili, ale že jde o politicky motivovanou cenzuru, a jednají s YouTube, aby Planet of the Humanes na něj rychle vrátil. Zatím se však na adrese objevuje jen černá obrazovka se zprávou: „Video není k dispozici. Třetí strana nárokuje autorská práva.“

Nová rovina deplatformizace

Tato deplatformizace filmu, který se nelíbí zeleným progresivistům, se časově protnula s konfliktem amerického prezidenta Donalda Trumpa se sociální sítí Twitter. Ten začal hodnotit, zda jsou jeho výroky pravdivé, či nepravdivé, a dle aktivistických představ o pravdě je uvádět „na pravou míru“. Trumpova reakce byla okamžitá a logická.

Pokud se Twitter necítí být platformou, kde každý její uživatel nese odpovědnost za to, co na ní říká, stejně jako třeba při použití telefonů, e-mailů nebo msg chatů, ale chce příspěvky posuzovat, editovat a jinak „uvádět na pravou míru“, pak není neutrální technologickou platformou, ale médiem, jako jsou noviny či televizní stanice

Pokud se Twitter necítí být platformou, kde každý její uživatel nese odpovědnost za to, co na ní říká, stejně jako třeba při použití telefonů, e-mailů nebo msg chatů, ale chce příspěvky posuzovat, editovat a jinak „uvádět na pravou míru“, pak není neutrální technologickou platformou, ale médiem, jako jsou noviny či televizní stanice. V tom případě ale nese odpovědnost za vše, co se na ní objeví, nejen za tweety Donalda Trumpa, a může za to být pohnána k soudu kýmkoliv, kdo se bude cítit jakýmkoliv cizím příspěvkem na Twitteru poškozen.

Uživatelé technologických platforem si na nich mohou říkat a sdělovat, co chtějí, a majitel platformy jim nesmí toto právo nijak omezovat. To může jen soud a pouze na základě soudního rozhodnutí mohou telefonní operátoři někomu zablokovat nebo nechat odposlouchávat mobil. Stejně pouze na základě soudního rozhodnutí by Twitter, Facebook či YouTube měly být oprávněny někomu smazat příspěvek či účet, nebo příspěvek upravit či komentovat.

Na druhé straně jsou vydavatelé novin a provozovatelé televizních a rozhlasových stanic, kteří sami rozhodují, co v jejich médiu bude, či nebude, a nesou za to odpovědnost, zatímco sociální sítě jsou v USA odpovědnosti za posty a tweety svých uživatelů zbaveny. To se ale nyní kvůli pokusu Twitteru cenzurovat „nejmocnějšího muže světa“ může změnit.

Autor: