Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

O výstavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany chybí odborná diskuse

  12:16
Nejlepší cestou k pátému bloku Dukovan by bylo koupit ruský jaderný ostrov a pracovat vlastními silami. Některé ideology mezi politiky však dráždí, že nejlepší projekt jaderného ostrova na trhu a nejvhodnější pro Česko je petrohradského Atomenergoprojektu.

Jaderná elektrárna Dukovany. foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ještě ani nebyla vypsána soutěž na výstavbu pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, a již se rozhořela zvláštní diskuse, co stavět, respektive co nestavět. Hovoří o tom především někteří politici a odborná diskuse chybí. Předpokládám však, že naším společným zájmem by měla být optimální volba pro Českou republiku. Rád bych předložil několik argumentů, které by neměly být opomenuty a o nichž by i laická veřejnost měla být informována. Minimální kritéria výběru uvažovaná v zadání soutěže by měla být tři:

  • Za prvé, jaderná bezpečnost projektu.
  • Za druhé, objem práce pro český a slovenský průmysl nejen pro období výstavby, ale i služby a náhradní díly po dobu celé životnosti bloků 60, možná 80 let. To je požadavek důležitý. Je v něm obsažena i energetická bezpečnost, protože tím budeme soběstační, a bude minimalizovaná závislost na zahraničních dodavatelích. S tím souvisí transfer know-how = předání znalostí i příslušné dokumentace pro výrobu komponent, které souvisejí s budoucí nezávislostí na jakýchkoliv zahraničních dodavatelích.
  • Za třetí, pořizovací cena je důležitá, ale zdaleka nemůže být jediným výběrovým kritériem. Je třeba brát v úvahu klady a zápory v průběhu celého provozního života, nejen období výstavby.

Neexistující důvod

Máme velkou výhodu, na kterou se zapomíná – všech šest našich provozovaných bloků jsme si postavili sami. Koupili jsme projekt ruského jaderného ostrova, Energoprojekt Praha jej přizpůsobil pro naše stavební firmy a průmysl a integroval s turbínovým ostrovem, který byl zcela českým projektem a dodávkou. Dnes máme šanci si podobný postup zopakovat.

I dnes většinu zařízení – včetně systému kontroly a řízení, který bývá zmiňován jako důvod, jenž vede některé služby k obavám, že jeho prostřednictvím by někdo dálkově mohl naši elektrárnu ovládat – jsme schopní vyrobit a programovat sami v ZAT Příbram. Tím uváděný důvod padá. Turbínový ostrov by byl zcela dodán plzeňskou Doosan Škoda Power, řízení a koordinace výstavby jaderného ostrova Škodou JS, celou stavební část by zajistily naše stavební firmy.

Realizace by byla komplikovanější, protože náš průmysl značně utrpěl divokou privatizací, ale jde o variantu, o které zatím nikdo neuvažuje, protože ti, kdo hodlají rozhodovat, u výstavby našich předcházejících jaderných bloků nebyli, náš průmysl podceňují, nebo i hanobí.

Rád bych podotkl, že i dnes většinu zařízení – včetně systému kontroly a řízení, který bývá zmiňován jako důvod, jenž vede některé služby k obavám, že jeho prostřednictvím by někdo dálkově mohl naši elektrárnu ovládat – jsme schopní vyrobit a programovat sami v ZAT Příbram. Tím uváděný důvod padá. Turbínový ostrov by byl zcela dodán plzeňskou Doosan Škoda Power, řízení a koordinace výstavby jaderného ostrova Škodou JS, celou stavební část by zajistily naše stavební firmy.

Máme ale i další podniky, které by se rády zapojily. Kvalifikovaná práce pro naše lidi – kdo chce přijít s variantou pro ČR lepší? Problém této varianty, která některé ideology mezi politiky dráždí, je, že vychází z následujícího faktu – nejlepší projekt jaderného ostrova v současnosti na trhu a nejvhodnější pro Česko je z dílny petrohradského Atomenergoprojektu. Prostudoval jsem a porovnal projekty potenciálních uchazečů. Mezi specialisty z oboru máme otázku prodiskutovanou.

Neocenitelná výhoda

Představitelé jiných evropských demokratických zemí (Maďarsko, Finsko) uvažují racionálně, bez ideologických předpojatostí. Vybrali si rovněž petrohradský projekt z praktických technických důvodů. Velkou, neocenitelnou výhodou pro našeho provozovatele by bylo, že jde o možnost celoživotního sdílení provozních zkušeností s jejich identickými bloky. Uváděná pořizovací cena je 160 miliard korun za jeden blok.

Velkou, neocenitelnou výhodou pro našeho provozovatele by bylo, že jde o možnost celoživotního sdílení provozních zkušeností s jejich identickými bloky. Uváděná pořizovací cena je 160 miliard korun za jeden blok.

Kdybych měl právo rozhodovací, udělal bych vše, aby tyto peníze zůstaly z větší části doma – ve firmách, které tu platí daně, které přinesou kvalifikovanou práci našim lidem, rovněž zde platícím daně a živícím své rodiny. Nikdo se dosud nepokusil jednat o koupi „jen“ projektu jaderného ostrova a pustit se do práce vlastními silami. Jeho koupě by přišla odhadem na pět až šest miliard korun.

Pro takový scénář, ve prospěch českého průmyslu, jsem se už snažil konat osvětu i mezi některými parlamentními politiky před vypsáním minulého tendru zhruba před sedmi lety. V jednom případě se mi (v parlamentu) dostalo překvapivé otázky: „A jaké fíčko z toho budu mít já?“ Zřejmě pokud bude hlavním dodavatelem někdo z vhodného zahraničí, lze nějaké to „fíčko“ očekávat.

Vytlačení tuzemských podniků

Pustit se do práce vlastními silami vyžaduje sebedůvěru, zodpovědnost i sílu k překonávání překážek. Je pohodlnější přenést zodpovědnost na zahraničního dodavatele. Částka 160 miliard je dost velká, mnozí si na ni dělají zálusk a nebudou šetřit silami, aby se k ní dostali a vytlačili z trhu i tuzemské podniky. K tomu lze najmout profesionální propagandisty, kteří budou vystupovat jako nevládní organizace, jež budou šířit informace o negativech spolupráce s Ruskou federací.

Částka 160 miliard je dost velká, mnozí si na ni dělají zálusk a nebudou šetřit silami, aby se k ní dostali a vytlačili z trhu i tuzemské podniky. K tomu lze najmout profesionální propagandisty, kteří budou vystupovat jako nevládní organizace, jež budou šířit informace o negativech spolupráce s Ruskou federací.

Stačí investovat trochu peněz. Lze také získat několik senátorů a poslanců, kteří se chtějí zviditelnit například před dalšími volbami. A stokrát opakovaná lež se stane pravdou i módou ji bez rozmyslu opakovat. Rusové vynikají kromě kosmické techniky i v jaderné energetice. Mám mezi Američany řadu přátel, nejen z období svého působení u Westinghouse, jenže jsem především český patriot a nebudu tvrdit, že jejich projekt je lepší než petrohradský.

V aktualizované Státní energetické koncepci se uvažuje o postupné výstavbě několika bloků potřebných pro náhradu uhelných elektráren. Tyto bloky musejí být stejné kvůli synergickým efektům jak ve výstavbě, tak v provozu – stejné náhradní díly, stejné jaderné palivo, stejná podpůrná pracoviště ÚJV Řež, Ústav aplikované mechaniky, výrobní a servisní podniky, vysoké školy…

A svým studentům bych přál, aby mohli vyrůst při náročné práci ve vynikající, světem uznávané specialisty. Půjde tedy i o strategické státnické rozhodnutí, jak oživit, nebo zcela zahubit náš jaderně energetický průmysl.