Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Navzdory peticím šéf Amazonu Jeff Bezos ve vesmíru navždy nezůstane

  17:42
Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos ohlásil, že si splní dětský sen a vydá se do vesmíru. Hned po zveřejnění vznikly dvě petice požadující, aby tam zůstal navždy. Šance, že mu nebude povolen návrat z vesmíru, je však nulová, protože let řídí jeho zaměstnanci.

Šéf Amazonu Jeff Bezos foto: Profimedia.cz

Dopadne Bezos jako Gagarin?

Už více než 70 tisíc lidí podepsalo petice požadující, aby nejbohatší člověk světa Jeff Bezos zůstal navždy ve vesmíru, když už se tam plánuje vydat. O požadavku, aby mu nebyl povolen návrat na Zemi, informoval Business Insider. Bezos je americký podnikatel, zakladatel a do roku 2021 výkonný ředitel internetového obchodu Amazon.com a majitel řady médií (například pokrokového deníku The Washington Post), velký kritik politiky Donalda Trumpa.

Druhá petice, kterou inicioval aktivista Jose Ortiz, má už více než 20 tisíc signatářů. Bezos je podle Ortize pán zla, který se rozhodl ovládnout celý svět. „Osud lidstva je v našich rukou,“ burcuje petenty Ortiz.

Bezosův majetek se pohybuje okolo 200 miliard dolarů, zhruba 90 procent ročního hrubého domácího produktu České republiky. Miliardář 7. června ohlásil, že si splní dětský sen a vydá se do vesmíru. Let se má uskutečnit 20. července na palubě rakety New Shepard, kterou vyvinula jeho společnost Blue Origin. Na historickou cestu chce Bezos vzít i svého bratra Marka. Třetím pasažérem je nejmenovaná osoba, která za sedadlo v dražbě zaplatila 28 milionů dolarů. „Bude to největší dobrodružství s mým nejlepším přítelem,“ prohlásil Bezos.

Let by měl trvat jedenáct minut a posádka se vrátí na Zem ze stokilometrové výšky padákem ve speciální kapsuli. Petice vznikly hned po zveřejnění Bezosovy cesty. Iniciátoři první z nich tvrdí, že „miliardáři by neměli existovat, ale když už tady jsou, mohli by se přestěhovat do vesmíru“. „Povolit návrat na Zem je výsada, nikoliv právo,“ tvrdí signatáři s tím, že „Země nepotřebuje lidi, jako je Jeff, Bill, Elon a další miliardáři“. (Křestní jména patří Bezosovi, Gatesovi a Muskovi.)

Druhá petice, kterou inicioval aktivista Jose Ortiz, má už více než 20 tisíc signatářů. Bezos je podle Ortize pán zla, který se rozhodl ovládnout celý svět. „Osud lidstva je v našich rukou,“ burcuje petenty Ortiz.Šance, že Bezosovi nebude povolen návrat z vesmíru, je nulová, protože let řídí jeho zaměstnanci. I když se jistě najdou lidé, kteří budou přesvědčeni, že se nevrátil na Zem. Stejně jako dnes mnoho lidí věří, že Jurij Gagarin nezemřel v roce 1968 při zkušebním letu, ale stále obíhá zeměkouli ve své raketě.

Autor: