Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak skupina Bilderberg vyvolává konspirační teorie

USA

  18:29
Hitem letošního 63. setkání bilderbergského klubu v rakouském městečku Telfs-Buchen se stal skandál ohledně policejní buzerace redaktora britského deníku The Guardian. „Upozornil jsem je, že když už se k novináři chovají jako ke zločinci, pak v hotelu, který mají střežit, jsou přítomni skuteční kriminálníci,“ napsal Charlie Skelton.
Bilderberg. Setkání skupiny opředené mýty.

Bilderberg. Setkání skupiny opředené mýty. foto: Richard Cortés, Česká pozice

Jen tři dny poté, co 8. června skončil 41. summit G7 na zámku Elmau v Bavorsku, o kousek dál v alpském městečku Telfs-Buchen v Rakousku se konalo 63. setkání skupiny Bilderberg. Tento uzavřený klub byznysmenů a politiků většinou ze západní Evropy a z USA byl založen v roce 1954 a mnoho lidí, zejména odpůrců globalizace a současné formy kapitalismu, jej považuje za jakési grémium, kde se rozhoduje o budoucím vývoji světa.

„G7 is a show, the real deal is at Bilderberg,“ glosoval dvě letošní setkání v Alpách známý anarcho-kapitalista, libertarián a novinář Jeff Berwick. Do Telfs-Buchenu podle oficiální webové stránky skupiny letos přijelo 140 osobností z 22 zemí a mělo se hovořit o tématech, jako je umělá inteligence, kyberbezpečnost, terorismus, Řecko, Rusko, Írán, Velká Británie, evropská strategie, globalizace, USA a další. Účastníci od rakouských úřadů vyžadovali nevídané bezpečnostní opatření (více než dva tisíce policistů), zejména o novináře neměli zájem.

Negativní vliv

Hitem letošního setkání se stal skandální způsob, jak bezpečnostní složky buzerovaly redaktora britského deníku The Guardian. Charlie Skelton byl několikrát obtěžován policií, prohledávali mu auto a navštívili ho v noci i v hotelovém pokoji.

„Měl jsem tři rakouské policisty v pokoji. Nabídl jsem jim pivo. Odmítli. Svlékl jsem se před nimi do naha a řekl, že si jdu dát sprchu. Když jsem se vrátil s ručníkem kolem pasu, myslel jsem, že už jsou pryč. Nebyli. Oblečte se a pojďte s námi k vašemu autu, řekli mi. Byla to už třetí kontrola, bylo zima a pozdě a už mi docházela trpělivost.

Upozornil jsem je, že když už se k novináři chovají jako ke zločinci, pak v hotelu, který mají střežit, jsou přítomni skuteční kriminálníci. Usvědčení kriminálníci. Například padlý šéf CIA David Petreaus, nyní ve službách dravé finanční skupiny KKR, dostal dvouletou podmínku a pokutu sto tisíc dolarů za neoprávněné nakládání s tajnými informacemi.

Nedivme se, když po takovém pobuřujícím případu posílí přesvědčení většiny veřejnosti, že se na setkáních Bilderbergu mocní politici a finančníci domlouvají na něčem, co negativně ovlivní osudy miliard lidí

Policisté nereagovali, takže jsem šel blíž k jejich domovu. Je tu i René Benko, rakouský nemovitostní magnát, který byl odsouzen za korupci. Znáte ho? Policisti kývli a vypadali, že se trochu stydí. Ujistil jsem je, že zločin, který Benko měl spáchat, je v souladu s tradicemi Bilderbergu.

Nezapomeňte, že princ Bernhard z Holandska, první prezident skupiny, byl v sedmdesátých letech v rámci zakázky pro nizozemskou armádu zkorumpován výrobcem stíhaček, firmou Lockheed. Byl z toho takový skandál, že skupina Bilderberg v roce 1976 setkání raději vynechala,“ píše Skelton ve svém článku Bilderberg 2015: Kde zločinci se druží s ministry.

Nedivme se tedy, když po takovém pobuřujícím případu ještě posílí přesvědčení většiny veřejnosti, že se na setkáních Bilderbergu mocní politici a finančníci domlouvají na něčem, co negativně ovlivní osudy miliard lidí. Vzniknou další a další konspirační teorie, které jsou pro svět nesmírně škodlivé, protože nikdo není schopný je vyvrátit, nebo potvrdit.

Autor: