Zemědělství

Naděje koronavirové krize: Hledání stability v době nerovnováhy

Jak má Česko zareagovat na novou průmyslovou revoluci?

Pandemie jsou s ekonomikou spojené, proto by se o nich mělo uvažovat společně. A prosazením rovnovážné a odolné ekonomiky vytvořit novou imunitu lidstva. Budoucnost je možné ovlivnit, minulost nikoli.

Změna klimatu svědčí netopýrům. Jsou i tam, kde dosud byli vzácní

Vědci z Přírodovědecké fakulty UK v těchto dnech finišují se programem sčítání...

Česká společnost pro ochranu netopýrů každoročně monitoruje mezi šesti až devíti sty zimovišť – kromě hradu Zvíkov počítá netopýry také v jeskyních, štolách, dolech i ve sklepeních. V uplynulých letech odborníci napočítali v České republice na 50 tisíc netopýrů 15 až 18 druhů. Přitom ještě před 20 lety to bylo okolo 15 tisíc jedinců.

Eliška Nová 20.3.2020

Koronavirová epidemie změní svět i společenský a osobní život

Nezvykle prázdné ulice newyorského Manhattanu.

Naděje umírá poslední a první vstává z mrtvých. Není důvod nevěřit, že koronavirovou epidemii zvládneme, a lze doufat, že z této další světové krize vyjdeme posíleni. A třeba v médiích a v politice začne přibývat reprezentantů realismu a zdravého rozumu a potichu se budou vytrácet progresivní šílenci všeho druhu.

Současné teplé počasí nahrává roztoči, který ničí celá včelstva

Včely kvůli teplému počasí vylétly už v únoru.

Brzký nástup jara probudil přírodu o něco dřív – a včely nezahálejí. „Producentky“ medu dokonce začaly chovat novou generaci. To znamená i zvýšené riziko varroázy, infekčního onemocnění včel, jež způsobuje roztoč kleštík včelí. V nejkrizovějších letech zahynula v důsledku výskytu této nemoci podle odhadů až třetina včelstev v Česku.

Eliška Nová 3.3.2020

V boji s globálním oteplováním by mohly pomoci moderní technologie

Bakterie (ilustrační foto)

Každá technologická inovace, jež přispěje k tomu, že se udrží do konce století globální oteplení pod dvěma stupni Celsia, je důležitá. Vědci proto vytvářejí bakterie měnící oxid uhličitý na organické molekuly.

Sucho tentokrát Evropu tolik nepotrápilo

Martin Pýcha, předseda zemědělského svazu.

„Byly roky, kdy jsme nevěděli, zda sklidíme, kvalita byla špatná a některá pole se nesklidila vůbec, protože pořád pršelo, obilí polehlo a začalo klíčit. Problém letoška je ale hraboš. Potřebujeme hodně vody na podzim, aby jim to vyplavilo hnízda, a aby byly mrazy bez sněhu,“ říká v rozhovoru předseda zemědělského svazu Martin Pýcha.

Eliška Nová 16.9.2019

Zdroje energie limitují vývoj každé společnosti

Český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.

Sucha předcházela dějinným zvratům. „Nepřízeň přírodního prostředí je sice jeden z hlavních faktorů, ale civilizace se obvykle dostávají do problémů synergií různých krizových faktorů vnitřních i vnějších,“ říká v rozhovoru egyptolog a profesor Miroslav Bárta.

Návrat pasteveckých psů. Pastevci se opět učí s nimi pracovat

Kavkazský pastevecký pes

Jak se do české krajiny zvolna vracejí vlci, musí se vracet i původní strážce stád. Proto začal stát stoprocentně dotovat nákup ovčáckých psů. Konkrétně až 65 tisíci korunami, což může znít jako horentní částka. Ale dobrý ovčácký pes je drahý. Tuto službu nemůže vykonávat každé plemeno a i u těch, která ano, je třeba náročný trénink.

Eliška Nová 9.8.2019

Sucho zvyšuje náklady na pěstování. A zdražuje některou zeleninu

Cibule (ilustrační foto)

V červnu podle Českého statistického úřadu stál kilogram cibule rovných 39 korun, zatímco před rokem to bylo necelých 14 korun. Stranou nezůstaly ani brambory. V červnu se dostaly s cenou 27 korun za kilogram na desetiletý rekord. Před rokem stály zhruba 18 korun. Nahoru šla také další hojně konzumovaná zelenina – bílé hlávkové zelí.

Med je jednou z nejfalšovanějších potravin na českém trhu

Zpracování medu.

Na českém trhu je spousta falšovaných včelích produktů. Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni odhalili, že až polovina z jimi prověřovaných medů nevyhovovala předpisům. Kromě toho, že část výrobců do medvědí pochoutky přidává cukry vyráběné například z kukuřičného nebo bramborového škrobu, také jej dobarvují.

Eliška Nová 24.7.2019

Drahota, ekologie a chuť. Tři důvody, proč se Češi vracejí k zahradám

Zahrada (ilustrační foto)

Vypěstovat si vlastní ovoce či zeleninu se podle Českého statistického úřadu vrací. U většiny plodin sice zahrádkáři nedosahují množství z přelomu tisíciletí, trend je však zřejmý.

Anglický trávník pro včely a ostatní hmyz znamená tragédii

Včely

Včely ohrožuje intenzivní zemědělství. Není to jen otázka České republiky, ale celého mírného pásu, říká Miloslav Peroutka, místopředseda Českého svazu včelařů. A to je problém, neboť pokud by včel nebylo, zbyly by nám v supermarketech brambory a chleba a další produkty z obilí, mnoho dalšího by toho nebylo.

Včelaření je symbolem ekologického smýšlení střední generace

Včely kvůli teplému počasí vylétly už v únoru.

K dnešnímu dni je podle údajů ministerstva zemědělství v zemi registrováno bezmála 60 tisíc včelařů s přibližně 670 tisíci včelstev. Některé oblasti jsou už „převčelené“. „Každému začátečníkovi nejdřív radím, ať začne ‚včelařit‘ v knihovně,“ říká včelař a biochemik Jiří Danihlík z Univerzity Palackého.

Na českých polích se rozplodil jetel nachový. Konkurent řepky

Červený jetel

Jetel nachový je vítaná plodina, jež nepřináší užitek jen hladovým kravám. Má hluboké kořeny, na nichž žijí bakterie schopné vázat vzdušný dusík. Tím se půda zkypří, nakrmí živinami a zbytky jetele po sklizni jsou účinným hnojivem, takže pozemek je připraven čelit erozi a přivítat i náročné usedlíky, jako jsou brambory nebo zelenina.

Střídání sucha a povodní bude stále častější

Rozvodněná řeka Bečva za Teplicemi nad Bečvou na Přerovsku.

Zatímco rozbouřené vody vháněly některým do tváří obavy, se suchem, aspoň tím zemědělským, deštivý květen pomohl. Horní vrstva vypadá optimisticky, s podzemními vodami už to tak pozitivní není.

Eliška Nová 11.6.2019