Víte, co jíte?

Voda prý nezabrání dehydrataci. Zbláznil se Brusel, nebo média?

Na první pohled nepopiratelný fakt. Přesto Evropská komise dospěla k závěru, že pro něj neexistuje důkaz. A nastal poprask. 

Nutella aneb Jak chutná lež

Německý soud rozhodl: výrobce sladkostí Ferrero jednoznačně klame své zákazníky. Populární krém není tak zdravý, jak se tváří.

Milí šéfkuchaři, politika do kuchyně nepatří!

Vůdčí osobnost mezi světovými šéfkuchaři, Ferran Adria, při přednášce v peruánské Limě, kde slavní „chefs“ zveřejnili svou deklaraci o budoucnosti gastronomie.

Ferran Adria, René Redzepi a další gastrohvězdy uvařili deklaraci pro budoucí mistry kuchaře. Text plný frází, jaké slýcháme od politiků.

Konečně! Potravináři vzali propagaci české produkce do vlastních rukou.

Označení „Český výrobek“ je nutné věrohodně profilovat vůči konkurenčním značkám, jinak půjde o vyhozené peníze.

Ke snídani Parkinsona. K obědu Alzheimera. K večeři rakovinu.

Výsledek dvouletého pátrání: Průmyslově vyráběné potraviny nesou vinu na epidemickém šíření chronických nemocí v západním světě.

Džungle v údajích o bezpečnosti potravin

Potraviny vyrobené a spotřebované v místě svého vzniku a tedy necestující třeba...

V záplavě mýtů o potravinách si dnes málokdo uvědomuje základní zásady prevence možných rizik z jejich konzumace.

Petr Havel 21.6.2011

Vylepšený kapr pro srdcaře

Kdepak nový druh s prvky lososa, jen nadsázka. Změna bude uvnitř; vědci z IKEM a Jihočeské univerzity díky zvláštním krmným směsím zvýšili poměr prospěšných látek v rybích filetech.

Český kapr obohacený o omega-3 mastné kyseliny by měl být zdravější; dokazuje to nejnovější studie z pražského IKEM a JČU

Kauza kuřata aneb Jak EU chrání své spotřebitele

Evropské unii nevadí, že v levnějších kuřatech chlazených vodou spotřebitel kupuje v ceně masa zbytkovou vodu, což není případ kuřat (drážeji) chlazených vzduchem.

Unijní legislativa zvýhodňuje výrobce používající levnější technologie chlazení a mražení kuřat, čeští drůbežáři proti tomu protestují.

Co je a co není česká potravina

Z pohledu zemědělců by česká potravina měl být výrobek z tuzemských surovin, z pohledu výrobců potravin je jí výrobek, který vyprodukoval podnik působící na území ČR.

Lidé se začali zajímat o původ potravin v obchodech. Aby nebyli záhy zklamáni, je třeba definovat základní pojem – česká potravina.

Petr Havel 2.6.2011

Dioxiny a spousta iracionality

Německá dioxinová aféra nepředstavuje hrozbu, ale výzvu pro české zemědělství.

Aféře s kontaminací potravinového řetězce v sousedním Německu jedovatými dioxiny je přisuzován větší význam, než ve skutečnosti má.

Petr Havel 2.6.2011

Vyhoďte melaminové nádobí!

Užívat jen za studena. Nalít si horkou polévku znamená šňupnout si trochu formaldehydu a sníst drobně melaminu. A krása melaminového nádobí zmatní.

Při zahřátí talířů, hrnečků či misek nad 70 stupňů Celsia zaútočí na vaše orgány nejen uvolněný melamin, ale i rakovinotvorný formaldehyd.

Lov velryb je pro Japonce otázka cti

Japonci v současnosti loví 950 velryb ročně, oficiálně pro vědecké účely.

Japonsko letos předčasně stáhlo svoji velrybářskou flotilu z Antarktidy. Jde o první zásadní úspěch ekologických organizací.

Hloupé potravinové inženýrství

Pro český národ je jídlo a jeho ceny velmi důležitou součástí nejen spotřebního koše, ale i pohledu na svět jako celek.

Kompromisní plán vlády plošně zvýšit DPH u potravin s několika sty výjimek je, stručně řečeno, úplná blbost.

Petr Havel 2.6.2011

Čerstvé syrové mléko – v podstatě zakázané

Formálně i v Polsku může rolník prodat čerstvé syrové mléko. Podmínky jsou však natolik tvrdé, že to prakticky nikdo nedělá.

Syrové mléko bylo mnoho století základním a nejhodnotnějším pokrmem milionů Evropanů. Tomu nyní hrozí konec.

Není cola jako cola. Jsme spotřebitelé druhé kategorie?

Coca-Cola se v jednotlivých zemích Evropské unie liší. K základnímu sirupu, který je všude stejný, se přidává lokální voda i různá sladidla.

Slovenský test potravin v osmi zemích ukázal, že „stejné“ zboží prodávané u nových členů EU je sice levnější, ale také horší kvality.