Víte, co jíte?

Česká republika v mnoha potravinách není, a ani nemůže být soběstačná

Nákup. Ilustrační foto.

Češi nemají v mnoha komoditách příliš na výběr, bez dovozu se Česko neobejde. V novele zákona o potravinách požadovanému podílu tuzemské produkce minimálně 55 procent a po letech až 73 procent nemají šanci vyhovět nejen dodavatelé mrkve nebo cibule, ale ani třeba vepřového, jež se z poloviny dováží. Klimatické podmínky nikdo nezmění.

Geneticky modifikované plodiny: Naslouchat vědcům, i když se to nehodí

Věda.

Prospělo by si otázku, zda geneticky modifikované plodiny ano, či ne, neklást, a zaměřit se na vlastnosti nových plodin a požadovat data o bezpečnosti pouze u těch s novými vlastnostmi. Žádná technika šlechtění problémy zemědělství nevyléčí, ale vhodné metody mohou pomoci vyřešit aspoň některé.

Na západ od nás je zemědělství vnímané mnohem pozitivněji

Jan Doležal, nový prezident Agrární komory.

Farmaření upadá, mladší ročníky se do něj nehrnou; moc tvrdé práce s nejistým ziskem. Propagace je proto jedním z cílů nového prezidenta Agrární komory Jana Doležala. „My zemědělci mezi sebou víme, kde a v čem jsou problémy, veřejnost ne. A nás i naši práci vidí zkresleně,“ říká v rozhovoru.

Evropská komise: Plán pomoci českému zemědělství je protiprávní

Je dvojí kvalita potravin problém?

Česká republika nedávno dostala upozornění, že novela, která předepisuje, aby od roku 2021 bylo minimálně 55 procent potravin na pultech obchodů z Česka, notifikaci ze strany Evropské komise nejspíš nedostane. Totéž se týká i jiné poslanecké iniciativy, která počítá dokonce s 60procentním zastoupením produktů tuzemského zemědělství.

Jak vydělávat na neodlišování lidi od zvířat

Postliberální diktatura.

Francouzský novinář Aymeric Caron ve své knize Vivant: De la bactérie a Homo ethicus ukazuje vlastní extrémně levicové postoje. Zdá se však, že je zastává, neboť jsou módní, a část veřejnosti mu za ně zatleská.

Výrobce i prodejce budou muset uvést, odkud je základ potraviny

Je dvojí kvalita potravin problém?

Brusel se rozhodl ještě víc ochránit spotřebitele. Proto každé zboží, které o sobě v obchodech hlásá, že pochází z České republiky, bude nově muset prozradit i to, odkud je jeho hlavní složka. Povinnost uvádět, odkud je základ potraviny, nařídila Evropská unie, a platit začne v dubnu. Má pomoci zabránit možnému klamání spotřebitele.

Eliška Nová 10.1.2020

Sucho zvyšuje náklady na pěstování. A zdražuje některou zeleninu

Cibule (ilustrační foto)

V červnu podle Českého statistického úřadu stál kilogram cibule rovných 39 korun, zatímco před rokem to bylo necelých 14 korun. Stranou nezůstaly ani brambory. V červnu se dostaly s cenou 27 korun za kilogram na desetiletý rekord. Před rokem stály zhruba 18 korun. Nahoru šla také další hojně konzumovaná zelenina – bílé hlávkové zelí.

Studium rostlinných diet může pomoci s léčbou diabetu

Po měsíci na veganský stravě jsem při stejným pohybu jako předtím shodila pár...

Vědci letos založili evropskou výzkumnou síť pro studium rostlinných diet, aby získali představu o dopadech veganské stravy na člověka.

Med je jednou z nejfalšovanějších potravin na českém trhu

Zpracování medu.

Na českém trhu je spousta falšovaných včelích produktů. Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni odhalili, že až polovina z jimi prověřovaných medů nevyhovovala předpisům. Kromě toho, že část výrobců do medvědí pochoutky přidává cukry vyráběné například z kukuřičného nebo bramborového škrobu, také jej dobarvují.

Eliška Nová 24.7.2019

Česko patří v EU mezi top pět zemí neplýtvajících potravinami

Potravinovým bankám nabízí už druhým rokem pomocnou ruku ministerstvo...

Češi dle Evropského parlamentu (EP) ročně vyhodí více než 80, Nizozemci 541 kilogramu potravin. Proto rozhodl, že se do roku 2030 musí toto plýtvání v Evropě snížit nejméně o polovinu. Dosud ale nevydal společnou metodiku pro měření potravinového odpadu. Proti plýtvání by měla pomoci chystaná legislativa upravující darování potravin.

Zbořme zeď budovanou potravinářskými koncerny

Je dvojí kvalita potravin problém?

Stále znovu se vrací téma dvojí kvality potravin. Jedni říkají, že podniky si mohou dělat, co chtějí. Druzí takové praktiky označují za podvod a klamání zákazníka. Spolupracovník LN Jan Macháček se ptá: Je dvojí kvalita potravin a dalšího zboží v pořádku?

Zdraví veganů je chatrnější, tvrdí studie. Experti se neshodnou

Polské hovězí maso, ilustrační foto.

Marodí vegani častěji než jiní lidé? Studie firmy Fisherman’s Friend k takovému závěru vybízí. Poukazuje totiž na souvislost mezi veganským způsobem stravování a vyšším výběrem takzvaných sick days. Někteří experti na výživu výsledky zveřejněné studie obhajují, jiní naopak poukazují na nedostatečný vzorek.

Trh s běžnými moukami postupně umírá. Lidé chtějí jíst zdravěji

Máslové sušenky z biopekárny Zemanka.

Daniel Perner se rozhodl zatřást firmou. Poprvé od revoluce rodinný mlýn s tradicí od roku 1420 začíná pod vlastní značkou Pernerka dodávat mouky na maloobchodní trh. Soustředí se na celozrnné speciály.

Jiří Coufal 27.1.2019

Miliardovému byznysu s alkoholem vládnou lokální produkty

Pití alkoholu je v řadě kultur nedílnou součástí života (ilustrační foto).

Výroba a prodej alkoholu je byznys, ze kterého se leckomu může zamotat hlava. Nejenom v důsledku opojných účinků alkoholických nápojů, ale i kvůli obřímu množství peněz, které se v něm protočí.

Petr Kain 13.1.2019

Techniku používáme, ale rybařina je pořád pro chlapy tvrdá práce

Předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Podíl ruční práce se omezil, ale pořád je to náročná práce pod širým nebem,“ říká v rozhovoru předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Miroslav Petr 1.12.2018