Restaurace

Covidové ztráty gastro oboru: Pravděpodobně více než dva tisíce podniků

Restaurace U Lumi v centru Brna díky rozvolnění protiepidemických opatření...

Koronakrizi a nucené 250denní uzavření nepřežilo od pěti do deseti procent ze 40 tisíc všech stravovacích podniků v posledním předcovidovém létě 2019. Je to výrazně méně než 30procentní propad, kterým někteří lidé z branže za pandemie strašili. Většina podniků, které mohly, v současnosti otevřela. Panují ideální podmínky pro restart.

Miroslav Petr 30.6.2021

Kavárna jako vzpomínka na Rakousko-Uhersko i symbol návratu do Evropy

Kavárna Café Central ve Vídni.

Kavárny se zrodily ze sjednocené střední Evropy, slouží jako metafora propojování světů a v 19. století se staly měšťanskou odpovědí na šlechtické salony. Doba komunismu jim však nepřála, až po listopadu 1989 se u nás kavárnictví opět rozmohlo.

Houby v Praze

Leták na Smetanově nábřeží v Praze vyzývající pražského primátora Zdeňka Hřiba...

Pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) udělal to, o čem politici v Praze jen mluvili – uzavřel Smetanovo nábřeží v jednom směru pro auta. Na nábřeží ale visí primátor Zdeněk Hřib a na houby je dle Svobodných. Na webu, na nějž leták odkazuje, ho vyzývají k rezignaci. Pro Svobodné ale často končí volby prázdným košíkem.

István Léko 22.6.2020

Cestování v Česku v době (po)virové. Začíná světová soutěž o turisty

Je na čase změnit 27 let „budování“ naší státní identity. Pro cestování i sport...

V čem se po koronavirové pandemii změní styl cestování? Jak by měl pomoct stát? Co jsme dosud jako země nedokázali „prodat“, v čem se poučit ve světě a v čem má Česko výhody proti jiným zemím – ať pro cizince cestující k nám, nebo pro české turisty? Nad těmito otázkami se zamýšlí Zdeněk Kukal.

Zdeněk Kukal 17.5.2020

Větší volnost žádá vyšší nároky na osobní odpovědnost

V nákupním centru na okraji Břeclavi mohly 27. dubna 2020 znovu otevřít všechny...

Epidemiologové svolili vládě, aby rychleji zpřetrhala obruče mimořádných opatření. Vlna úlev se spustí 11. května. Otevřou velká nákupní centra, kadeřnické či kosmetické salony, povoleny budou kulturní, sportovní nebo náboženské akce do sta osob. Svoboda však vytrvá, jen když se udrží hygienický kánon – rouška, distance, dezinfekce.

Sametová sezóna české kopané

Karavana mráčků

Další jednoaktovka Tomáše Kafky na cestu do hlubin českého fandění. A nejen sportovního. Opět se nacházíme v hostinci, tentokrát pražském nižší kvality, leč autentického charakteru, ve které sedí dva přátelé a popíjejí pivo. Nálada je spíše mlčenlivá.

Dvě třetiny těch, kteří dostávají stravenky, jedí v restauracích

Restaurace

Ministerstvo financí chce, aby zaměstnanci dostávali místo stravenek peníze na účet. „V první řadě na tom budou tratit restauratéři. A i stát,“ říká v rozhovoru Miroslav Sedlák, prezident společnosti Sodexo Benefity pro severní, střední a východní Evropu.

Vojtěch Wolf 8.10.2019

Vytvořily se dvě měny – korunová a stravenková. A to není fér

Ministryně financí Alena Schillerová.

Zhruba každý čtvrtý z 4,3 milionu zaměstnanců v Česku nedostává od zaměstnavatele stravenky. Resort financí to chce změnit – peníze místo poukázek. Jeho šéfka Alena Schillerová v rozhovoru tvrdí, že budou-li si moci firmy vybrat, dostane peníze na jídlo i ten zbývající milion.

Evropská unie hodlá posílit důvěru ve vodu z kohoutku

ilustrační foto

Kohoutková voda obsahuje oproti balené mnohem méně částic mikroplastů. Člověk, který by pil pouze balenou vodu, by ročně zkonzumoval z tohoto zdroje 130 tisíc částic ve srovnání se čtyřmi tisíci ve vodě z kohoutku. Evropská směrnice o pitné vodě, jež má být definitivně schválena na podzim, má zamezit plastovému odpadu z balené vody.

Michelinský kuchař: Občas si zajdu do McDonalda

Nicolas Decherchi.

Málokdo se může pochlubit, že za 2,5 roku provozu restaurace získá dvě michelinské hvězdy. Nicolas Decherchi, šéfkuchař francouzské restaurace Paloma ze svěřenského fondu Andreje Babiše, to dokázal.

Petr Kain 24.2.2018

Kavárenský život včera a dnes

Eva Bendová, Pražská kavárna: Minulost a současnos.

Kavárenská tradice je v Česku více než 300letá a patří k životu a kultuře české společnosti. V kavárnách vznikala umělecká hnutí a spolky, kavárenský život obohatil literaturu, divadlo i politiku. Síť pražských kaváren se proměňovala dle společenských okolností.

Radan Wagner 31.1.2018

Kouření z českých hospod nezmizelo. Kontrolorů je málo

Některé podniky tolerují tabákový dým i poté, co začal platit protikuřácký...

Řady malých, nenápadných a zejména vesnických hospod se protikuřácký zákon ještě příliš nedotkl. Podobnou situaci je možné večer zažít i v řadě pražských hospůdek a barů.

Miroslav Petr 7.11.2017

Hospodští o e-stravenky nestojí. Nepřinášejí jim žádné výhody

Platba stravenkami - ilustrační foto.

Elektronická verze zaměstnaneckého benefitu, jehož je ročně vydáno za 19 miliard korun, hospodské nenadchla. Vadí jim vysoké poplatky i práce navíc, a po čtyřech letech od zavedení e-stravenek je akceptuje necelá čtvrtina restaurací.

Miroslav Petr 10.10.2017

Dagmar Krylová radí, jak založit klub a vyhnout se EET

Klub labužnických pohodářů založila Dagmar Krylová v roce 2006. Funguje v...

Matka labužníků. Tento přídomek získala paní Dagmar Krylová, která už před více než deseti lety založila první soukromý klub na místě krachující hospody. V současnosti působí v obci Úsobí na Vysočině a radí zájemcům z celé republiky, jak na to.

Program Zelených: O čem se Marxovi, Engelsovi a Leninovi nesnilo

Předseda Matěj Stropnický vystoupil 22. ledna v Hradci Králové na tiskové...

Na článek Tomáše Hlaváče Volební nabídka Zelených zaplnila prostor nalevo od komunistů zareagoval svým příspěvkem místopředseda Strany zelených Michal Berg. Tomáš Hlaváč ve své reakci píše, že od Zelených čekal zelené tričko, ale dostal „kartáč“, že řadí Zelené příliš nalevo.