Potraviny

Skončí v Evropě „GM“ plodiny dříve, než začaly?

Většina evropských zemí má negativní názor na GM plodiny, některé je zakazují nebo dokonce pálí. V Česku se jich letos pěstuje zase o něco méně.

Jan Charvát 28.8.2013

Útok na kohoutkovou. Boj o „tu správnou“ vodu pokračuje.

Výrobci minerálek rozpoutali diskusi o tom, která voda obsahuje více škodlivin.

Úplné vyhynutí včelám nehrozí, lidé jim však motají hlavy

V Česku se včelám poměrně daří, i proto, že jejich chov je především hobby, na rozdíl od mnoha jiných zemí.

Evropa chce mít potraviny bez pesticidů

Čeští zemědělci budou muset od roku 2014 povinně aplikovat některé ekologické pěstební postupy, jak je ordinuje Evropská unie.

Image českých potravin je v cizině daleko lepší než u nás doma

Průzkum pro The Economist a před pár týdny i evropský statistický úřad potvrdily, že české potraviny rozhodně nejsou žádný šunt.

Nebezpečné potraviny z USA. Již brzy i ve vašich obchodech?

Zóna volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy je dle odborníků na ochranu spotřebitelů trojským koněm velkých koncernů.

Petr Matějček 25.7.2013

Populární herbicid Roundup jako zdravotní ohrožení?

Dle výzkumu má šest z deseti Čechů v těle Roundup. Jeho přítomnost přitom zvyšuje pravděpodobnost genetických mutací a rizika rakoviny.

Jan Charvát 19.7.2013

Kolik stojí mléko a chleba? Varovný případ Škromach

Populárního místopředsedu Senátu v Hydeparku vykolejila až zdánlivě banální otázka.

Značení lihu: Proč ministr Kalousek tahá poslance, průmysl i veřejnost za nos?

Zavést sledování pohybu kontrolních pásek na lihoviny je bezprecedentní, neúčinné a drahé opatření, píše Jana Černochová.

Povodně ceny potravin nezvýší

Zhruba procento poškozených ploch nemůže ovlivnit objem úrody. Jiná věc je ale její kvalita, píše Petr Havel.

Petr Havel 14.6.2013

Spotřebitelé rozhodli: Dětem nejvíc škodí Capri-Sonne

Největším podvodníkem potravinářského průmyslu se letos stal koncern Wild se svým koktejlem vody, cukru a ovocného aroma.

Budoucnost masa? Ze zkumavky.

Alternativní výroba masa by oproti běžné vyžadovala jen procento dosavadní plochy a dvě procenta vody. Skleníkové plyny by klesly na desetinu.

Kdo se restauracím konečně podívá do hrnců?

Ve sporech kolem novely zákona o potravinách převažují lobbistické zájmy, píše Petr Havel.

Děti na mušce. Pět podezřelých potravinářských koncernů.

Kdo vydělává na šířící se epidemii dětské obezity? Německá organizace Foodwatch vybrala letošní hlavní aktéry.

Číňané hromadně skupují kojeneckou stravu. Hrozí evropským dětem hlad?

Zapomeňte na kokain, alkohol a exotická zvířata, dnes se pašuje kojenecká výživa. Na čínských hranicích zabavují tuny „bílého zlata“.