Potraviny

Antimonopolní úřad brání propagaci českých potravin

jídlo potraviny

Potřeba marketingové podpory potravin tuzemského původu a osvěty spotřebitele při výběru potravin je dnes a denně námětem článků, reportáží, rad i vyjádření politiků napříč celým politickým spektrem. Jak už to tak ale v naší společnosti bývá, líbivá slova nenásledují praktické činy.

Bůček, cigára... a do nebe

Romové z Pražské ulice v Hradci Králové.

„Je mi padesát osm let a mám padesát osm vnoučat,“ spustí na mě Romka z Hradce Králové, když vejdu do jejího bytu v Pražské ulici. Říkám si, že to musí být nadsázka... Reportáž o lidech, kteří žijí hned vedle, za zdí. A dožívají se až o patnáct let méně než většinová populace.

Jak uchopit sucho

V Rusku odhadují tamní experti v některých oblastech pokles hektarových výnosů pšenice až o polovinu (na snímku suchem a kobylkami zdevastovaný lán pšenice u Stavropolu).

Až do letošního roku se riziko sucha v České republice naprosto podceňovalo, píše Petr Havel.

Petr Havel 21.4.2014

Jan Keller může svou mrkev prodávat ve Frýdku-Místku i ve Vermontu

Pokud lídr kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu o svobodném obchodu nelže, je to takzvaný idiotus maximus, píše Roman Joch.

Zemědělské půdy ubývá. Kolik jí vlastně potřebujeme?

Ze statistických dat vyplývá, že nedostatek potravin, zvyšování jejich cen ani jiná přímá „tvrdá“ nebezpečí nehrozí. To není špatná zpráva.

Vít Kučík 9.4.2014

Co je to vlastně „česká potravina“?

Zákonná povinnost obchodníků informovat o podílu českých potravin přinese komplikace, píše Petr Havel.

Co ovlivňuje světový trh se zemědělskými komoditami?

Potravinové inflaci rozumíme jen málo, a proto bychom ji měli zkoumat. Navíc může o vývoji Česka prozradit více, než se na první pohled zdá.

Jak chtějí čeští politici řešit obezitu?

Rozruch kolem tloustnoucí populace pomalu dosahuje stejných rozměrů jako třeba strach z globálního oteplování.

Intervence ČNB může pomoci odbytu českých potravin

Výrobci potravin získali nečekaný impuls k využití výhody domácího prostředí, kterou však zřejmě v nějaké míře zaplatí konečný spotřebitel.

2013 – přelomový rok pro spotřebitele i voliče

Čeští občané, alespoň nezanedbatelná část z nich, přestávají být ovce, komentuje Patrik Nacher.

Český fígl pro Brusel: Povinnost označovat potraviny místem výroby

Odkud to kuře vlastně je?

Označování země původu místem, kde bylo naposled provedeno třeba zpracování masa, je pro spotřebitele veskrze praktické, píše Petr Havel.

Kdyby cigarety nehořely aneb Jak zachovat kuřákům jejich rituál

Bylo by vhodné pokusit se o nějaké jiné přístupy k tabákovým regulacím, píše Petr Havel v reakci na schválení unijní „tabákové“ směrnice.

Supermarketům se v Česku vyplatí potraviny vyhazovat

Za jídlo, které skončí v popelnici, řetězce nezaplatí ani korunu. Z darovaných potravin musejí odvést 15procentní daň.

Útok na masožrouty zahájen

Podle americké autorky Melanie Joyové žijeme v brutálním systému, který považuje vraždění zvířat za naprosto normální, a dokonce nutné.

Vznik národního obchodního řetězce? Naivní představa Miloše Zemana.

Myšlenka je to v principu správná, měla však být vyslovena a realizována zhruba před 15 lety, píše o prezidentově nápadu Petr Havel.