Zeleninové hody v zoufalém prostředí

Ve vegetariánském bistru Zelená kuchyně na Albertově se najíte skvěle, jen se tam člověku nechce moc stolovat.

Dana Alena 4.9.2013
 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

Pokud pracujete nebo studujete v okolí pražského Albertova a maso dvakrát nemilujete, máme pro vás dobrou zprávu prošpikovanou několika drobnými zádrhely.

Veskrze pozitivní je, že na rohu Svobodovy ulice už nějakou dobu funguje vegetariánské bistro. Nejprve jsme kolem něj jen tak mlsně jezdily tramvají a čekaly na vhodnou příležitost k návštěvě. Trvalo to ale tak dlouho, až nakonec nezbylo, než si ochutnávku naplánovat záměrně. Webové stránky znějí více než slibně: „Naši zkušení kuchaři pro vás připravují pokrmy z čerstvé zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, mléka, oříšků, koření, bylinek, medu a dalších chutných surovin. Tyto suroviny nakupujeme převážně na farmách a ve specializovaných obchodech. Je-li to možné, vaříme výhradně ze zeleniny tuzemských pěstitelů.“

Těžko odolat. Poučené mnoha přechozími zkušenostmi, kdy se skutečnost od webových stránek na hony lišila, jsme byly zvědavé, jak si podnik povede v našem testu.

Postřeh číslo 1: tak zoufale navržený prostor aby člověk pohledal! Nešťastně zvolené velké kulaté (takřka kancelářské) stoly s omezeným počtem židlí (hezké tonetky) jsou rozmístěny v těch nejnemožnějších zákoutích – těsně u věčně otevřených dveří čili prakticky na chodníku, nebo hned vedle obslužného pultu, kde se ve špičce tísní fronta, a podobně. Podél zábradlí nad schodištěm se pak vyjímá podlouhlý stůl, kde strávníci sedí vedle sebe jako na hanbě nebo na potítku před zkouškou. Uprostřed prostoru pak nepochopitelně zeje obrovské prázdno.

Majitelé sice vsadili na moderní osvětlení (všechna čest!), ale ten, kdo se trochu pozorněji rozhlíží, by určitě víc ocenil čistěji působící dlaždice, neotlučené zdi a třeba i více rostlin (zatím jen dva depresivní exempláře) či bylinek (když už jsme v tom vegetariánském podniku). Na zdech se skví v podstatě prázdné (opět kancelářské) police, v nichž je tu a tam naaranžován nějaký artefakt typu sušená tykvička. Je to ošklivé, nefunkční, a ještě ke všemu to u stolu, vmáčknutého ke zdi a do samého rohu, překáží.

Mnozí zákazníci si jídlo odnášejí a veškerý interiér Zelené kuchyně je jim pravděpodobně šumafuk...Je však zřejmé, že mnozí zákazníci si jídlo odnášejí a veškerý interiér Zelené kuchyně je jim pravděpodobně šumafuk. Přesto nám přijde líto, že tak sympatický jídelní koncept nenalezl odpovídající protiváhu v příjemnějším a „zelenějším“ interiéru...

Zeleninový ráj

Pod vlivem těchto dojmů si razíme cestu k pultu, kde obsluhuje trio mladých lidí (jak se ukazuje, ne zcela koordinovaně). Vše je vystaveno, vybíráme si tedy podle vzhledu. Zapečené brambory s rajčaty, smetanou a gorgonzolou (200 g za 45 Kč), pečenou zeleninu (200 g za 35 Kč), pórkový kari lívaneček (10 Kč), brokolicovou placičku s kapií (30 Kč), míchaný listový salát se semínky (30 Kč).

Byly bychom si mohly objednat i denní menu (115 Kč) sestávající z polévky (brokolicová s rýží a hráškem), hlavního jídla (bylinkové sýrové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami nebo už zmíněné brambory s rajčaty, smetanou a gorgonzolou) a jednoho ze tří salátů (listový, paprikový, pohankový). Složení menu však bylo popsáno pouze na papírech formátu A4 ležících na pultě a my ho bohužel přehlédly...

Většina jídel chutná znamenitě, suroviny si zachovávají přirozenou chuť a pochvala podniku náleží i za kreativní nápadyZapečené brambory s jasnou stopou gorgonzoly mají slibnou chuť, ale jejich plátky, byť tenké, jsou ještě trochu syrové – měly zůstat v troubě tak o deset minut déle. Směs smetany a sýra se ostatně ani nestačila dostatečně vstřebat. Zato zelenina je skvělá – směs mrkve, petržele, celeru, cukety, cibule a růžičkové kapusty. Všechny druhy zeleniny jsou navíc správně měkké, díky pobytu v troubě (s výjimkou kapusty – ta se nám zdá spíš vařená či připravená v páře) šťavnatě slaďoučké. Stýskáme si jen na teplotu všeho – místy je jídlo vlažné, ba dokonce studené. Pórkový lívaneček je ovšem skvělý, obzvlášť hodnotíme kreativní nápad s kari!

Masitá červená paprika byla naplněna směsí vařené rýže, pokrájených sušených rajčat a pórku a posléze zapečena sýrem. Působí výborně, suroviny si zachovaly přirozenou chuť, necítíme žádná umělá dochucovadla. Nadmíru spokojené jsme i s dozlatova osmaženou brokolicovou placičkou, která ovšem tvarem evokuje spíš karbanátek. Na povrchu pěkně křupe a kromě brokolice obsahuje i pórek a nějaké další pojivo – tipujeme strouhanku.

A protože zeleniny není nikdy dost, ještě jsme si přiobjednaly mix zelených salátů se zeleninou a semínky. Kromě ledového a frisée ho představují ještě kolečka pórku, kousíčky rajčat a sezamová, slunečnicová a dýňová semínka. Vše by bylo bezvadné, kdyby salát nebyl ochucen pouze kysele, sůl bohužel zcela absentovala.

Nevyhovuje nám však posezení u ledového topení, kde navíc táhne od dveří – kombinace toho dne psí zimy venku a studeného odchovu uvnitř si nás nezískala. Otráveně na sebe navlékáme kabáty a v zájmu zdraví po rychlém obědě prcháme, třebaže jsme plánovaly ještě posezení u kávy a dortíku . Za otužilecký oběd jsme zaplatily 280 korun. Najedly jsme se dobře, což o to, ale stolování jsme si moc neužily. Příště bychom raději volily variantu takeaway.

Zelená kuchyně

Praha 2, Svobodova 11
www.zelenakuchyne.cz
Tel.: 222 220 114

Počet příspěvků: 1, poslední 8.9.2013 03:57 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.