Víte, co jíte?

Michelinský kuchař: Občas si zajdu na jídlo do McDonalda

Nicolas Decherchi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Představu o cholerických kuchařích mlátících vztekle pánví tento tichý muž nesplňuje. Přesto kuchařem je, a navrch skvělým. Málokdo se může pochlubit, že za dva a půl roku provozu restaurace získá dvě michelinské hvězdy. Nicolas Decherchi, šéfkuchař francouzské restaurace Paloma, patřící do svěřenského fondu Andreje Babiše, to dokázal.

Petr Kain 24.2.2018

Šizení kvality potravin by mohlo být nekalou obchodní praktikou

Eurokomisařka Věra Jourová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká eurokomisařka Věra Jourová chce, aby Evropská unie učinila přítrž výrobě potravin dvojí kvality, což v současnosti zajímá 15 členských zemí EU. S návrhem na zařazení šizení potravin mezi nekalé obchodní praktiky Jourová doporučí Evropské komisi, aby se poškození spotřebitelé mohli spojit a podat na výrobce hromadnou žalobu.

Slípka týraná v kleci přes nás neprojde

Petr Borkovec, ředitel skupiny Sklizeno. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Nechceme mít prodejny vytapetované akcemi a s konkurencí řetězců bojovat cenou. To ani není možné,“ říká v rozhovoru ředitel skupiny Sklizeno Petr Borkovec rok po fúzi se značkami My Food a Náš Grunt. Největší tuzemský řetězec s biopotravinami se chystá rozšířit nabídku online prodeje a expandovat pod jiným názvem na Slovensko.

Budvar není stavěný na to, aby chrlil hektolitry levného piva

Petr Dvořák. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Budějovický Budvar má od května nového šéfa. Ve výběrovém řízení zvítězil marketingový odborník Petr Dvořák. „Doma prosadit více značku Budweiser, posílit export a systematicky přistupovat v péči o zaměstnance,“ shrnuje své priority.

Miroslav Petr 29.11.2017

Hospodští o e-stravenky nestojí. Nepřinášejí jim žádné výhody

Platba stravenkami - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Elektronická verze zaměstnaneckého benefitu, jehož je ročně vydáno za 19 miliard korun, hospodské nenadchla. Vadí jim vysoké poplatky i práce navíc, a po čtyřech letech od zavedení e-stravenek je akceptuje necelá čtvrtina restaurací.

Miroslav Petr 10.10.2017

Češi se zásobují máslem. Obávají se zdražení až na 70 korun

Máslo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máslovou krizi, jež se dotkla celé Evropy, vyvolal především nedostatek mléčného tuku, který je pro jeho výrobu nejpotřebnější.

Evropská máslová krize: Cena by se měla ustálit okolo 43 korun

Máslo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cena másla dosáhla 55 korun za čtvrt kilogramu. Mírný pokles cen by čeští spotřebitelé měli pocítit na přelomu září a října. Pro nynější vysoké ceny másla je klíčovým útlum produkce mléka ze strany Evropské unie. Dále jde o silnější poptávku po živočišném tuku obecně ze strany českých spotřebitelů, ale i zákazníků například z Číny.

Pětina českých dětí trpí nadváhou

Obezita a málo pohybu. Fyzická kondice dětí se zhoršuje | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podle průzkumu společnosti GfK každý pátý školák v Česku tloustne. Příčinou především je každodenní sezení u počítače a nedostatek pohybu. Odborníci varují, že situace dětí se v dospělosti většinou ještě zhorší, protože kopírují životní styl svých rodičů.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Tradiční festival Slunce ve skle pořádá pivovar Purkmistr v plzeňských... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Spotřeba nealkoholického pěnivého moku stále roste

Nealko pivo teče Českem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nepivo, dětské pivo, nedobrota nebo slaďák. Mezi vyznavači pěnivého moku se mu říká všelijak – i ještě hůře. Jisté je, že nealkoholické pivo se podle používaných procesů a surovin s trochou zjednodušení nazývat pivem může. Co do chuti a dokonalosti technologie mu ale k němu stále leccos chybí. A to i po 42 letech, co se v Česku pije.

Vejce od „spokojené“ nosnice je dražší

Slepice a vejce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi stále více shánějí vejce od slepic chovaných na podestýlce. V Tesku stojí vejce z klecového chovu 3,49, z halového 4,49 a z ekologického zemědělství 8,32 koruny. Poptávku a nabídku je tedy třeba vybalancovat.

McDonald’s: I po čtvrtstoletí stále „náš“

Restaurace McDonald’s zaznamenávají růst tržeb, | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Americký McDonald’s slaví čtvrtstoletí od otevření první pobočky v Česku. Dodnes smaží hranolky ve své první pobočce ve Vodičkově ulici v Praze s téměř nepozměněným interiérem. Minulost se však firma snaží změnit.

Lihovarníci na tom byli loni nejlépe od dob metanolové krize

Tvrdý alkohol. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Odbyt lihovin v Česku se loni podle celní správy zvýšil o procento na více než 72 milionů litrů – nejvíc od metanolové krize z roku 2012.

Miroslav Petr 27.2.2017

Jiří Boček aneb Jak uhájit Budvar před nájezdy Anheuser-Busch

Jiří Boček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Nejde jen o čísla, obchodní výsledky, ale i o nastavení prostředí ve firmě,“ říká v rozhovoru Jiří Boček, který 25 let řídil Budějovický Budvar a o silvestru tento post kvůli zdravotním problémům opustil.

Miroslav Petr 18.2.2017

Ze Samsonu se možná stane Budweiser

Budova českobudějovického pivovaru  Samson. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

AB Inbev chce do modernizace Samsona, jednoho z nejmenších průmyslových pivovarů v Česku, investovat 380 milionů. Možná dojde i na nová piva.

Miroslav Petr 3.2.2017