Víte, co jíte?

Zdraví veganů je chatrnější, tvrdí studie. Experti se neshodnou

Polské hovězí maso, ilustrační foto.

Marodí vegani častěji než jiní lidé? Studie firmy Fisherman’s Friend k takovému závěru vybízí. Poukazuje totiž na souvislost mezi veganským způsobem stravování a vyšším výběrem takzvaných sick days. Někteří experti na výživu výsledky zveřejněné studie obhajují, jiní naopak poukazují na nedostatečný vzorek.

Trh s běžnými moukami postupně umírá. Lidé chtějí jíst zdravěji

Máslové sušenky z biopekárny Zemanka.

Daniel Perner se rozhodl zatřást firmou. Poprvé od revoluce rodinný mlýn s tradicí od roku 1420 začíná pod vlastní značkou Pernerka dodávat mouky na maloobchodní trh. Soustředí se na celozrnné speciály.

Jiří Coufal 27.1.2019

Miliardovému byznysu s alkoholem vládnou lokální produkty

Pití alkoholu je v řadě kultur nedílnou součástí života (ilustrační foto).

Výroba a prodej alkoholu je byznys, ze kterého se leckomu může zamotat hlava. Nejenom v důsledku opojných účinků alkoholických nápojů, ale i kvůli obřímu množství peněz, které se v něm protočí.

Petr Kain 13.1.2019

Techniku používáme, ale rybařina je pořád pro chlapy tvrdá práce

Předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Podíl ruční práce se omezil, ale pořád je to náročná práce pod širým nebem,“ říká v rozhovoru předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Miroslav Petr 1.12.2018

Firma je něco jako milované dítě. A děti se neprodávají

Pavel Dvořáček, generální ředitel likérky Rudolf Jelínek.

Pavel Dvořáček přišel před více než 20 lety do likérky Rudolf Jelínek s plánem uvadající továrnu opravit a se ziskem prodat. Nakonec ale vše dopadlo úplně jinak.

Petr Kain 7.10.2018

Česko chce zakázat import nekvalitních potravinových výrobků

potraviny

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) hodlá vytlačit importéry nekvalitních či dokonce kontaminovaných potravin z českého trhu. Opatření by se týkalo dovozců, kteří se opakovaně prohřeší. Prozatím jim hrozí jen pokuta a stažení odhalené vadné šarže. Zákaz by ovšem neplatil navěky, provinilé firmy by dostaly šanci se očistit.

Eliška Nová 3.9.2018

Češi poprvé vypili více piva z plechovek než z PET lahví

Ilustrační foto: Pivo

Loni poprvé vyrobily pivovary v České republice, hlavně díky Plzeňskému Prazdroji, víc piva v plechovkách než v PET lahvích. Vlivem zájmu o oba druhy alternativních obalů vytrvale klesá prodej čepovaných piv ze sudů. Češi si stále víc a raději nosí piva domů, než aby je popíjeli v hospodách a restauracích.

Miroslav Petr 18.7.2018

Domácí pivo si legálně vaří už stovky Čechů

Při vaření piva se U Bulovky nebojí experimentovat.

Zatímco na Moravě v některých vesnicích vyrábí ve sklepě podomácku víno už dávné roky téměř každá druhá rodina, domácí vaření piva je novinkou. Kouzlo domovarnictví však objevuje stále více Čechů. Úřady registrují na 500 amatérských sládků, ovšem několikrát víc jich vaří pivo v kuchyni či v garáži načerno.

Miroslav Petr 30.5.2018

Nový zákon: Plýtvání jídlem musí skončit

Plýtvání jídlem - ilustrační foto

Čech průměrně spotřebuje ročně asi 785 kilogramů potravin a 200 kilogramů vyhodí. Podle Evropské unie se každoročně vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla za 143 miliard eur. Problém ale nemá jen finanční aspekt. Je třeba si uvědomit i obrovské environmentální a sociální dopady takového plýtvání.

Tim Gosling 19.5.2018

Naučili jsme Rusy jíst paštiky

Dvojí kvalita? Celoevropská regulace není potřeba, míní Martin Štrupl: „Je to...

Výrobci paštik Májka, dětské výživy Hamánek nebo kečupů Otma se loni dařilo zejména ve východních zemích. „Na americký trh, severní ani jižní, nemáme ambice,“ říká v rozhovoru Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, jež sponzoruje biatlon.

Pro středoevropský fastfoodový kolos nejsou hipsteři konkurencí

Logo Starbucks.

Šestnáct trhů, sedm značek a jídelníček ze smaženého kuřete, burgerů, pizzy, italské kuchyně či steaků doplňuje latté v papírovém kelímku. Polský franšízant AmRest provozuje v ČR rychlé občerstvení KFC, Burger King nebo kavárny Starbucks.

Má-li být potravina zdravá a kvalitní, musí mít nějakou cenu

Jiří Milek.

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) uvažuje o tom, že by řetězce povinně prodávaly české potraviny, zároveň by chtěl ochránit dodavatele, aby se zboží nenabízelo za nižší ceny, než jsou náklady na jeho výrobu. „Do ceny pro spotřebitele by se to fatálně promítat nemělo. Neodnesl by to jenom zákazník,“ říká v rozhovoru.

Eliška Nová 18.4.2018

Raději kvalitu. Čechům začíná záležet na tom, co pijí

Ilustrační foto: Pivo

Poprvé v historii v České republice převládl prodej jedenáctek a dvanáctek nad výčepními pivy. Dražší ležáky si lidé mohou dovolit díky lepší ekonomické situaci. ale i proto, že konzumenti stále víc preferují kvalitu, což souvisí i se změnou životního stylu. Lidé chodí do hospod méně než před lety, ale jsou stále vybíravější.

Miroslav Petr 16.4.2018

Dvojí kvalita potravin se týká nadnárodních, nikoli domácích firem

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Dvojí kvalita potravin by se měla podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana řešit nejen co do obsahu, ale i balení výrobků. „Spotřebitel má určitá očekávání z reklamy nebo z obalů. A to by měl najít i uvnitř,“ říká v rozhovoru Toman.

Inspekce: Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Nákup. Ilustrační foto.

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.