Víte, co jíte?

Češi poprvé vypili více piva z plechovek než z PET lahví

Ilustrační foto: Pivo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Loni poprvé vyrobily pivovary v České republice, hlavně díky Plzeňskému Prazdroji, víc piva v plechovkách než v PET lahvích. Vlivem zájmu o oba druhy alternativních obalů vytrvale klesá prodej čepovaných piv ze sudů. Češi si stále víc a raději nosí piva domů, než aby je popíjeli v hospodách a restauracích.

Miroslav Petr 18.7.2018

Domácí pivo si legálně vaří už stovky Čechů

Při vaření piva se U Bulovky nebojí experimentovat. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zatímco na Moravě v některých vesnicích vyrábí ve sklepě podomácku víno už dávné roky téměř každá druhá rodina, domácí vaření piva je novinkou. Kouzlo domovarnictví však objevuje stále více Čechů. Úřady registrují na 500 amatérských sládků, ovšem několikrát víc jich vaří pivo v kuchyni či v garáži načerno.

Miroslav Petr 30.5.2018

Nový zákon: Plýtvání jídlem musí skončit

Plýtvání jídlem - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čech průměrně spotřebuje ročně asi 785 kilogramů potravin a 200 kilogramů vyhodí. Podle Evropské unie se každoročně vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla za 143 miliard eur. Problém ale nemá jen finanční aspekt. Je třeba si uvědomit i obrovské environmentální a sociální dopady takového plýtvání.

Tim Gosling 19.5.2018

Naučili jsme Rusy jíst paštiky

Dvojí kvalita? Celoevropská regulace není potřeba, míní Martin Štrupl: „Je to... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výrobci paštik Májka, dětské výživy Hamánek nebo kečupů Otma se loni dařilo zejména ve východních zemích. „Na americký trh, severní ani jižní, nemáme ambice,“ říká v rozhovoru Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, jež sponzoruje biatlon.

Pro středoevropský fastfoodový kolos nejsou hipsteři konkurencí

Logo Starbucks. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šestnáct trhů, sedm značek a jídelníček ze smaženého kuřete, burgerů, pizzy, italské kuchyně či steaků doplňuje latté v papírovém kelímku. Polský franšízant AmRest provozuje v ČR rychlé občerstvení KFC, Burger King nebo kavárny Starbucks.

Má-li být potravina zdravá a kvalitní, musí mít nějakou cenu

Jiří Milek. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) uvažuje o tom, že by řetězce povinně prodávaly české potraviny, zároveň by chtěl ochránit dodavatele, aby se zboží nenabízelo za nižší ceny, než jsou náklady na jeho výrobu. „Do ceny pro spotřebitele by se to fatálně promítat nemělo. Neodnesl by to jenom zákazník,“ říká v rozhovoru.

Eliška Nová 18.4.2018

Raději kvalitu. Čechům začíná záležet na tom, co pijí

Ilustrační foto: Pivo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poprvé v historii v České republice převládl prodej jedenáctek a dvanáctek nad výčepními pivy. Dražší ležáky si lidé mohou dovolit díky lepší ekonomické situaci. ale i proto, že konzumenti stále víc preferují kvalitu, což souvisí i se změnou životního stylu. Lidé chodí do hospod méně než před lety, ale jsou stále vybíravější.

Miroslav Petr 16.4.2018

Dvojí kvalita potravin se týká nadnárodních, nikoli domácích firem

Ministr zemědělství Miroslav Toman. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dvojí kvalita potravin by se měla podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana řešit nejen co do obsahu, ale i balení výrobků. „Spotřebitel má určitá očekávání z reklamy nebo z obalů. A to by měl najít i uvnitř,“ říká v rozhovoru Toman.

Inspekce: Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Nákup. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Michelinský kuchař: Občas si zajdu do McDonalda

Nicolas Decherchi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Málokdo se může pochlubit, že za 2,5 roku provozu restaurace získá dvě michelinské hvězdy. Nicolas Decherchi, šéfkuchař francouzské restaurace Paloma ze svěřenského fondu Andreje Babiše, to dokázal.

Petr Kain 24.2.2018

Šizení kvality potravin by mohlo být nekalou obchodní praktikou

Eurokomisařka Věra Jourová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká eurokomisařka Věra Jourová chce, aby Evropská unie učinila přítrž výrobě potravin dvojí kvality, což v současnosti zajímá 15 členských zemí EU. S návrhem na zařazení šizení potravin mezi nekalé obchodní praktiky Jourová doporučí Evropské komisi, aby se poškození spotřebitelé mohli spojit a podat na výrobce hromadnou žalobu.

Slípka týraná v kleci přes nás neprojde

Petr Borkovec, ředitel skupiny Sklizeno. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Nechceme mít prodejny vytapetované akcemi a s konkurencí řetězců bojovat cenou. To ani není možné,“ říká v rozhovoru ředitel skupiny Sklizeno Petr Borkovec rok po fúzi se značkami My Food a Náš Grunt. Největší tuzemský řetězec s biopotravinami se chystá rozšířit nabídku online prodeje a expandovat pod jiným názvem na Slovensko.

Budvar není stavěný na to, aby chrlil hektolitry levného piva

Petr Dvořák. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Budějovický Budvar má od května nového šéfa. Ve výběrovém řízení zvítězil marketingový odborník Petr Dvořák. „Doma prosadit více značku Budweiser, posílit export a systematicky přistupovat v péči o zaměstnance,“ shrnuje své priority.

Miroslav Petr 29.11.2017

Hospodští o e-stravenky nestojí. Nepřinášejí jim žádné výhody

Platba stravenkami - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Elektronická verze zaměstnaneckého benefitu, jehož je ročně vydáno za 19 miliard korun, hospodské nenadchla. Vadí jim vysoké poplatky i práce navíc, a po čtyřech letech od zavedení e-stravenek je akceptuje necelá čtvrtina restaurací.

Miroslav Petr 10.10.2017

Češi se zásobují máslem. Obávají se zdražení až na 70 korun

Máslo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máslovou krizi, jež se dotkla celé Evropy, vyvolal především nedostatek mléčného tuku, který je pro jeho výrobu nejpotřebnější.