Většina českých občanů souhlasí se zákazem kouření v restauracích

Provozovatelé hospod by dle průzkumu Univerzity Karlovy a agentury Ipsos mohli na zákazu cigaret vydělat až šest miliard korun ročně.

Zákaz kouření je opět na pořadu dne. Ministerstvo zdravotnictví právě připravuje novelu tabákového zákona, jež by v ideálním případě měla vstoupit v platnost od ledna 2013. Pro kuřáky to vůbec nevypadá dobře. Zastáncem nekuřáckých restaurací je předseda poslaneckého zdravotního výboru Boris Šťastný, ministr zdravotnictví Leoš Heger i premiér Petr Nečas. Nově má zákaz kouření v restauračních zařízeních na své straně i většinu veřejnosti.

Z rozsáhlého průzkumu Univerzity Karlovy a agentury Ipsos, který ve středu 23. května společně zveřejnily, vyplývá, že se zákazem kouření souhlasí 78 procent českých občanů, přičemž jejich počet neustále roste. Podle společnosti Median, která provedla podobný výzkum na podzim 2011, bylo tehdy pro zákaz téměř 70 procent Čechů. Před čtyřmi lety však jen polovina. Ještě v roce 2005 se pro zákaz vyslovilo pouze 35 procent veřejnosti.

Změně veřejného mínění se nelze divit. Kouř z cigaret patří podle aktuální studie spolu s nekvalitní obsluhou a špatným jídlem k nejčastějším důvodům nespokojenosti Čechů při návštěvě v restauraci, baru či kavárně. Přitom z analýzy vyplývá, že nekuřáci tvoří výraznou většinu dospělé populace (64 procent); 61 procent Čechů se dokonce domnívá, že kuřáci omezují svobodu nekuřáků, kteří kouření tolerují jen ze zvyku, a také proto, že jim nic jiného nezbývá.

Ipsos: Restaurace na zákazu vydělají

Generální ředitel společnosti Ipsos Radek Jalůvka během prezentace výsledků průzkumu upozornil i na skutečnost, že Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, která kouření v restauracích nijak zásadně nereguluje. Zákaz kouření nepřekvapí zákazníky anglických, francouzských ani německých podniků. Běžný je však i v zemích, kde je kuřáků podstatně více než u nás, například v Řecku či Turecku.

Kompletní výsledky průzkumu přikládáme ve formátu PDF.

Častým argumentem proti zákazu kouření je strach gastronomů z poklesu obratů. Tato obava je však dle Jalůvka neopodstatněná. Drobný, zhruba tříprocentní pokles tržeb, lze sice očekávat, ale jen v prvních třech měsících. Po překonání tohoto mezidobí návštěvnost naopak poroste až o šest procent – alespoň podle studie, jíž se zúčastnilo 8488 respondentů z celé České republiky. Tržby by tím mohly narůst o šest miliard korun ročně.


Ch.Rozruch Jak to tedy je? 13:34 24.5.2012
Tets Místní zahulená hospoda 8:54 24.5.2012
Miki V tom případě není potřeba 14:46 23.5.2012

Počet příspěvků: 4, poslední 24.5.2012 05:36 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.