Unilever narazil s margarínem, který se prodává i v Česku

Německé spotřebitelské organizace tvrdí, že Flora pro.activ, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, by se měla prodávat jen v lékárnách.

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice
 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Margarín Flora pro.activ koncernu Unilever nemá ambici být pouhou potravinou, ale zároveň léčit. Produkt totiž obsahuje vysokou koncentraci rostlinných sterolů, které u lidí snižují hladinu cholesterolu v krvi. Výrobcem doporučená denní dávka dvou gramů rostlinných sterolů odpovídá jejich množství obsaženému například v 425 rajčatech, 5,5 kilogramu brokolice nebo 83 pomerančích.

Jenže stejně jako léky může i Flora pro.activ, v německu prodávaná pod značkou Becel pro.activ, mít vedlejší účinky. Německé instituce se shodují: lidé bez problémů s cholesterolem by se produktu měli vyhýbat. „Co tedy Becel pro.activ dělá ještě mezi běžnými margaríny v regálech supermarketů?“ ptá se spotřebitelská organizace Foodwatch.

U margarínu, jehož konzumace může dle výrobce snížit hladinu „zlého“ cholesterolu v průměru až o deset procent během tří týdnů, se dle organizace Foodwatch množí indicie na závažné vedlejší účinky. Podle expertů Foodwatch by produkt dokonce mohl způsobovat to, čemu má vlastně zabránit, tedy usazeniny v cévách a z nich plynoucí zvýšené riziko srdečních onemocnění. Z tohoto důvodu si u potravinářského obra již stěžovalo víc než 12 tisíc německých spotřebitelů. Koncern Unilever však tvrdí, že informace spotřebitelské organizace jsou zavádějící a falešné.

K doktorovi, ne do supermarketu

„Potravinový průmysl by se s pomocí funkčních potravin typu Flora pro.activ rád inscenoval coby zachránce zdraví. Faktem ale zůstává, že nemocní by měli hledat řešení u doktora – a nikoli motivováni televizními spoty začít své krevní hodnoty regulovat sami. Pro lidi bez problému s cholesterolem se takové ,potraviny‘ beztak nedoporučují,“ píše na svých stránkách německá spotřebitelská organizace.

Rostlinné steroly jsou přírodní látky, které se svojí strukturou podobají cholesterolu. Proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střev do krve. Nevstřebaný cholesterol je tak vyloučen z těla a jeho hladina v krvi se snižuje. Rostlinné steroly se v malém množství přirozeně vyskytují v běžné stravě, například v rostlinných olejích, obilovinách, ovoci či zelenině. Ve větším množství je můžeme najít v potravinách obohacovaných o rostlinné steroly s cílem hladinu cholesterolu snížit.

„K účinnosti při snižování hladiny cholesterolu doporučují odborníci zařadit do jídelníčku 2 – 2,5 gramu rostlinných sterolů denně. Toto množství obsahuje pouze 30 g margarínu Flora pro.activ (30 g = cca 3 lehce namazané krajíce chleba),“ uvádí na českých produktových stránkách společnost Unilever a doplňuje: „Množství sterolů ve výrobku je přitom prokazatelně bezpečné pro lidské zdraví.“

Konzument pokusným králíkem?

S tím zásadně nesouhlasí centrála německých spotřebitelů, ani institut německého ministerstva zemědělství pro kontrolu a bezpečnost potravin BfR. Již v roce 2008 v rámci společných šetření vydaly prohlášení, že by lidé, kteří zvýšenou hladinu cholesterolu léčí medikamenty, měli potraviny obohacené o rostlinné steroly konzumovat pouze po dohodě s příslušným lékařem. (Toto upozornění Unilever na produktových stránkách Flory pro.activ uvádí.) Rostlinné steroly navíc brání organismu přijímat ze stravy určité vitaminy. Proto by lidé po dobu konzumace Flory pro.activ měli zároveň jíst větší množství ovoce a zeleniny. Informace uvedené na etiketě německé verze margarínu experti vyhodnotili z hlediska ochrany spotřebitelů jako nedostačující.

Podle agentury Foodwatch mohou steroly způsobit stejné usazeniny v cévních stěnách jako cholesterol, a zvýšit tak riziko srdečních onemocnění a dalších problémů. Některé studie prý rovněž potvrzují, že zmíněné látky rozšiřují žilky v očích, což je znamení zvýšeného rizika infarktu.

V případě potravin s rostlinnými steroly zcela chybí rozsáhlé a dlouhodobé studie, které se běžně dělají u léků„Existuje čím dál tím více důkazů, že potraviny obsahující rostlinné steroly mohou být i škodlivé. Problém je především v tom, že v tomto případě zcela chybí rozsáhlé a dlouhodobé studie, které se běžně dělají u léků,“ řekl nedávno německé veřejnoprávní televizi ARD německý kardiolog Oliver Weingärtner. A poukázal na to, že v listu Journal of the American College of Cardiology vyšlo v poslední době hned několik analýz, které dopad sterolů na naše zdraví zpochybňují.

I přesto, že tato rizika nebyla dodnes vyjasněna, obal kritizovaného margarínu na ně spotřebitele neupozorňuje (na obale výrobce uvádí, že lidé, kteří užívají léky na snížení cholesterolu, by měli konzumaci Flory pro.activ konzultovat s lékařem). Nakonec by se konzumenti mohli stát zkušebními králíky v experimentu, za který si v supermarketech ještě ke všemu draze zaplatí; v obchodech v Česku se 400 gramové balení běžně prodává za více než 80 korun.

Z toho důvodu organizace Foodwatch mluví o podvodu a žádá koncern Unilever, aby distribuci margarínu zastavil, zažádal o povolení prodeje produktu jako léku a prodej omezil výhradně na lékárny. „Unilever by měl prodej těchto potravin okamžitě zastavit a zažádat si o zařazení margarínu mezi léky. Tomu by ale samozřejmě musely předcházet rozsáhlé studie ohledně rizik a možných vedlejších účinků,“ míní na svých stánkách Foodwatch.

Experti nedoporučují a Unilever se brání

Německá organizace navíc upozorňuje na skutečnost, že zatím není prokázáno, že by snížená hladina cholesterolu prostřednictvím rostlinných sterolů vedla i k nižšímu riziku ischemických chorob srdečních. „Unilever utratil víc než 100 milionů eur, aby dokázal funkčnost tohoto produktu, což se nakonec podařilo, margarín působí kladně na hladinu cholesterolu. Zcela však chybí důkazy, že by to znamenalo i snížení výskytu srdečních onemocnění,“ míní organizace Foodwatch. Z tohoto důvodu koncern v reklamách propaguje pouze vliv svého margarínu na hladinu cholesterolu, avšak o tom, co nás nakonec zajímá nejvíce, tedy zdraví našeho srdce, nepadne ani slovo.

Významná německá nadace Deutsche Herzstiftung, jež má za úkol nezávisle informovat o srdečních nemocech a možných způsobech léčby, má jasno: „V současné chvíli nedoporučujeme konzumaci potravin obohacených o rostlinné steroly.“

Unilever se brání a tvrdí, že Foodwatch podává fakta ve špatných souvislostech a ignoruje aktuální stav vědeckého bádání. Působení Flory pro.activ na cholesterol je prý nepopiratelné a bezpečnost obsahovaných látek byla různými institucemi ohodnocena jako pozitivní. Nejsou zatím známa žádná zdravotní rizika vznikající konzumací tohoto produktu a Unilever věří v jeho bezpečnost. „Měli bychom mít pochybnosti ohledně bezpečnosti, produkt bychom dále nedistribuovali,“ sdělil koncern minulý týden v Hamburgu.

Zneužívání „zvláštní dávky zdraví“

Margarín Flora pro.activ patří k takzvaným funkčním potravinám, v nichž je víc biologicky aktivních látek než v potravinách běžných. Většinou jsou obohacené o konkrétní vitaminy nebo minerály. Jde o výrobky se „zvláštní dávkou zdraví“, například o vejce se zvýšeným obsahem DHA (omega-3 mastná kyselina), margaríny obsahující fytosterol, který snižuje hladinu cholesterolu, ovocné nápoje s extraktem zeleného čaje či o probiotické a prebiotické mléčné výrobky.

Cílové skupině, na níž je tento produkt zaměřen, vlastně ani nemá šanci pomoci, říká obezitolog Štěpán SvačinaPodle předního českého obezitologa Štěpána Svačiny je však tento pojem minimálně v devadesáti procentech případů v Evropě zneužíván, jelikož nemá žádnou legislativní korekci. Coby pozitivní příklad však uvádí vedle jodizované soli také margarín s rostlinnými steroly. „Jsou sice velmi drahé, dokážou ale cholesterol snížit až o deset procent. Bohužel cílové skupině, na níž je tento produkt zaměřen, vlastně ani nemá šanci pomoci. Z fyziologického hlediska totiž právě pacienti s vysokým tlakem, diabetici a obézní tyto látky z jídla strašně málo vstřebávají a nakonec jim chybí mechanismus, s jehož pomocí by tyto margaríny působily.“

Na průměrného, zejména mladšího člověka tyto produkty dle Svačiny pozitivní efekt mají. Expert však přiznává i to, že existují protichůdné studie: „Jakmile nastane vědecký problém, vždy se najdou vědci, kteří jsou pro, i ti, kteří jsou proti.“

MartinVydrz Děkuji. 7:10 21.1.2012
Richard Cortés Co to je za kydy 7:15 8.12.2011
x-man margarín 21:48 7.12.2011
alfaomega Salám Vysočina 21:38 7.12.2011

Počet příspěvků: 4, poslední 21.1.2012 07:10 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.