Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V anglické zahradě pro čokoholiky

  11:26

V Alchymistovi se vám bude chtít vyzkoušet všechna zákoutí, kam za vámi s naloženým tácem doklopýtá sympatický personál.

Před sebou máme vnitroblok jako každý jiný, jenže tenhle dostal šanci pozvednout se na úroveň anglické zahrady. foto: AlchymistaČeská pozice

Několik měsíců jsme si opakovaly, že se tam musíme vypravit, až nadešla ta chvíle. Byl letní den jako malovaný a my neúprosně trčely v Praze. Letní-den-jako-malovaný je ostatně zásadním předpokladem toho, abyste tenhle podnik docenili, jak si po právu zaslouží. Také neškodí, když se před tím mírně zchvátíte pochodem v 35stupňovém vedru kolem rozestavěného tunelu Blanka a následně podél Sparty a trochu si na léto i zažehráte.

Když zabočíte do rozpálené ulice Jana Zajíce, stále ještě nechápete, co v těchhle končinách ksakru pohledáváte. Úderem čísla 7 se všechno změní. Už vás čeká jen iniciace ve dvou vstupních místnostech a jste tam. Název kavárny – Alchymista - předznamenává i její výzdobu: strop s alegorickým vyobrazením alchymie od Jana Kristoforiho upoutá hned při vstupu do první, dřevem obložené místnosti; cestou do suterénu, kde se vedle muzea kávy nachází i toalety, můžete zkoumat grafiky na totéž téma.

Alchymista má vlastní pražírnu kávy, navazující na tradiční rodinný podnik založený údajně již koncem 19. století

Jistým druhem alchymického procesu je dle majitelů i výroba kávy, a právě tenhle lehce oslí můstek překlenul existenci celého zdejšího sympatického zařízení. Je zajímavé, že Alchymista má vlastní pražírnu, navazující od roku 1998 na tradiční rodinný podnik založený údajně již koncem 19. století. Praží se tu kolem dvaceti druhů kávy značky Ebel coffee, které můžete v kavárně nejen ochutnat, ale i zakoupit a odnést domů.

Milovníky tea time zas potěší bohatá nabídka čajů, rovněž k dostání v sypkém stavu. S konzumací kávy a čaje je spjato i vděčné téma nádobí – servisy, včetně roztomilých miniatur pro panenky, lze pozorovat ve vitrinách v druhé místnosti kavárny. Ta je o něco vzdušnější, stojí tu staré pianino a malé stolky s tonetkami. Navzdory několika ne příliš vkusným malbám působí velmi příjemně a staromilsky.

Rozmarné nápady

I tuhle část však nechme za sebou a vstupme do fantastické zahrady, kde jistě i kovaní alchymisté na chvíli zapomenou, jakouže substanci se to už po staletí snaží marně vyrobit. Před sebou máme vnitroblok jako každý jiný, jenže tenhle dostal šanci pozvednout se na úroveň anglické zahrady. Mineme jezírko s červenými rybičkami a klec se štěbetajícími andulkami, o lýtko se nám otře černá kočka a rázem se naší jedinou starostí stává najít to nejpříjemnější místečko k následující hodině (minimálně!) dolce far niente.

Můžete zůstat hned zkraje, u cestičky zpevněné starými pražci, kde se po zdi pne psí víno. Můžete se však uvelebit na příkladně zeleném trávníku uprostřed záplavy květin, kde byl rozmarně a jakoby namátkou rozestaven zahradní nábytek. Můžete sedět na sluníčku i ve stínu, v altánku i pod schůdky. Jako Mášence u medvědů chce se vám vyzkoušet všechna zákoutí, tak útulně působí.

Co se sladkostí týká...

Mladý, sympatický personál evidentně složený především ze studentů za vámi s naloženým tácem doklopýtá kamkoli. Co se týká nabídky sladkostí, v porovnání s naším oblíbeným Šlágrem či blízkým Erhartem by asi neobstála, ale tyto podniky zase nemají tuhle božskou zahradní resuscitační jednotku. Dezertům budiž připsáno k dobru, že je Alchymista odebírá od malovýrobců a že jim nelze upřít fantazii. Namátkou jmenujme čokoládový Mont Blanc, dort Adam a Eva s fíkovou náplní či Makovou panenku s mákem, zakysanou smetanou, meruňkovým džemem a čokoládovo-nugátovou polevou.

Nic z toho však zrovna při naší návštěvě nebylo k mání, ochutnaly jsme tedy dort Artemis (65 korun), cheesecake s jakousi tvarohovo-pudinkovou náplní a malinami (spíš standard, náplň trochu nepříjemně hrudkovitá a sušenkový korpus lehce rozmoklý), dort Alchymista (59 korun), sestávající z korpusu na základě sušených švestek, rozinek a ořechů – mouky obsahuje minimálně, hezky křupe, je ovšem také dost sladký – svým charakterem by se spíš hodil do jiného ročního období. Horní vrstvu dezertu tvoří světle hnědý smetanový krém s postrouhanými hoblinami bílé a hořké čokolády. Přijde nám, že celkovému vyznění by možná lépe slušel krém tmavší – a tím pádem méně sladký.

Nakonec jsme ještě zkonzumovaly Čokoládové pokušení (67 korun) - tři tenké vrstvy mechového kakaového piškotu proložené čokoládovou mousse plus čokoládová polotuhá poleva. Dezert nebyl přeslazený, poskytl však tak intenzívní čokoládový zážitek, že by nám ho stačil maličký kousek. Čokoholik však bude asi zcela nadšen:-).

Co nám chybělo

Jak už jsme podotkly, dorty nás tak úplně neuchvátily (jsme vážně dost zmlsané), ale na české poměry se rozhodně jedná o nadprůměrné kousky. Postrádaly jsme zato sezónnější nabídku – proč například v období meruněk, malin, švestek a jiných sladkých plodů nenabídnout hostům lehčí koláče s ovocem?

Dorty jsou prima, ale upřímně řečeno v létě na ně člověk zas takovou chuť nemá, navíc se na zahradě teplem v rekordním čase roztékají (viz zkušenost s Čokoládovým pokušením). Také bychom se přimlouvaly za něco slaného – třeba quiche nebo sendviče. Výborně by posloužily v okamžiku, kdy máte sladkostí doslova plné zuby, ale ještě byste v tom báječném prostředí rádi chvíli zůstali a přitom se o vás už trochu pokouší hlad.

V letním dni se určitě vyplatí objednat si ledovou tříšť, cider nebo džbán s citronádou, otevřít si knížku a pár hodin nevědět o světě

V letním dni se určitě vyplatí objednat si ledovou tříšť, cider nebo džbán s citronádou, otevřít si knížku (workoholik nechť čte notebook) a pár hodin nevědět o světě. Káva se tu podává v takřka nekonečném množství variant a grádů (viz názorné malůvky v nabídce), pochopitelně v tematických šálcích s alchymickým motivem. Výborné cappuccino! Děti (a nejen ony) ocení koktejly a hromadu legračních nápojíků s fialkovou a jinou příchutí, v zimě sem určitě zajdeme na horkou kořeněnou mexickou čokoládu.

Závěrem už jen pár faktických údajů pro ty, kdo by si o kavárně přáli vědět víc: byla otevřena v roce 1998, v roce 2006 byla v rámci rekonstrukce spojena s galerií Scarabeus a v roce 2009 s Muzeem kávy. Galerii, cukrárnu i zahradu založila výtvarnice Kateřina Ebelová, v poslední době o tyto prostory pečuje její dcera Patricie. Zahrada je zároveň součástí galerijní expozice pro exteriérové artefakty. Rodiče potěší roztomilý dětský koutek pro jejich ratolesti, pejskaře zas vstřícné přijetí, jemuž se tu dostane jejich milouškům.

Kavárna – cukrárna – čajovna Alchymista

Jana Zajíce 7, Praha 7
www.alchymista.cz
Tel.: 233 370 170
Otevřeno: denně od 10.30 do 19.00 hodin

Autor: