Před pár lety jsme v gastronomické rubrice jednoho týdeníku psaly o thajské restauraci Arzenal Bořka Šípka, která, jak jistě mnozí zaznamenali, z kulinářské mapy Prahy zmizela. Podniku, který je na stejném místě dnes, jsme daly čas na rozjezd a odstranění případných poporodních komplikací, nicméně udeřila hodina, abychom zjistily, jak si vede.
Hned od dveří je znát, že se nad jeho koncepcí zamyslela chytrá hlava: vzdušný, světlý, nepřeplácaný prostor bez rušivých elementů, kde lze bez ostudy odbýt pracovní snídani či oběd, rodinnou sešlost i potlach s kamarádkou. Děti si zalezou do sympatického hracího koutku oplývajícího přírodními materiály, na vymezeném území si přijdou na své i kuřáci. I uprostřed zimy na nás prosklenou stěnou z chráněného dvora vlídně kýve zelený keř a toto uklidňující působení přírody pokračuje i v interiéru - díky květináčům s bylinkami a především vzrostlému olivovníku, jakémusi garantu názvu podniku, do nějž se v jiných zeměpisných šířkách opírá řečený mistral.
Oproštený prostor by možná někdo označil za sterilní, ve skutečnosti však skýtá spoustu detailů hodných pozornostiPodobně oproštěný prostor by možná někdo označil za nezajímavý a sterilní, při bližším pohledu je však rozhodně co obdivovat: ať už zajímavou litou podlahu s inkrustacemi mozaiky, obrovské zrcadlo s madlem jako vystřižené z baletního sálu či jednoduchý nábytek ze světlého dřeva. Zdi provokativně přiznávají syrový beton, stoly v době oběda svérázně pokrývá balicí papír, na kterém ovšem stojí křehká skleněná vázička se snítkou slaměnky či živého květu. Vše je tu zkrátka zdařile kompenzováno. Uvidíme, jestli i chuťově...
Také jídelníček je vybudován inteligentně, jednoduše a přitom rozmanitě, sympaticky působí i nabídka vín a nápojů.
Už rajská polévka boduje – je skvěle chuťově vybalancovaná, s velkými těstovinovými taštičkami plněnými tvarohem a dotažená lístky bazalky. Zkouškou prošlo i houbové ragú z lesních hub s tymiánem a cibulí s bramborovou plackou, jen jsme čekaly opravdovou, nasucho pečenou babiččinu placku ze strouhaných vařených brambor, a ne dva tlusté, smažené kroketoidy, ještě že vyrobené ze skutečné bramborové kaše.
Dýňová polévka v opravdu velkorysém množství má krásnou oranžovou barvu a line se z ní libá vůně zázvoru. Je hustá, až v ní lžíce stojí, sympaticky obsahuje i pár segmentů nerozmixované dýně, kousky dozlata ogrilovaných kuřecích prsíček, snítku listové petrželky a pár kapek olivového oleje. Patří rozhodně do kategorie, kterou v kavárně Savoy nazývají restaurant, tedy sloužící k znovunabytí fyzických sil. Pokud se ovšem neživíte jako stavební dělník, doporučujeme ji pojmout nikoliv jako předkrm, nýbrž jako hlavní chod. Jedinou výtkou by bylo přílišné množství soli; nebýt této skutečnosti, chutnala by nám dokonce víc než její karotková sestřička ve výše zmíněném podniku.
Mimochodem Savoy se nám dnes ke srovnání nabízí permanentně, a dlužno říci, že z duelu nevychází vždy jako vítěz. Mistral Café sice nemá tak nádherný strop, ale host, alespoň v našem případě, se nemůže zbavit pocitu, že atmosféra je mnohem sympatičtější: nehraje si na „lepší podnik“, obsluha je přátelská a totéž lze říci o cenách.
Další v pořadí má být svíčková na smetaně s hovězím válečkem, domácími trhanými knedlíky a brusinkami za příjemných 149 korun. Vizuálně se jedná o veskrze povedenou kompozici. Asi dvoucentimetrové plátky masa jsou patřičně prošpikované slaninou, jen bohužel trochu tužší, a oslnivě oranžová omáčka není dostatečně teplá. Kulaté knedlíky vypadají zhruba jako kynuté ovocné, po zakrojení se však ukazuje, že jsou bohužel suché, a - opět tuhé. Škoda, navzdory evidentní ruční výrobě nám zvolená receptura neučarovala. Brusinky jsou vpravdě mičurinovské (určitě ne z domácích hvozdů ) a trochu sušší, než bývá zvykem. Celkově se sice jedná o slušný český standard, ale k naší lítosti i o ne zcela využitý potenciál.
Malinko pošramocený dojem naštěstí – jako už v tolika případech - napraví dezert: horká čokoládová bábovička chytře kombinovaná s višňovou omáčkou, navíc doprovozená velmi slušnou kávou za asistence pravé šlehačky, konvičky teplého mléka a sklenky vody (v poslední době ji dostáváme mnohem častěji než třeba před rokem, jen tak dál).
Za oběd jsme tentokrát zaplatily 639 korun, což je vzhledem k lokalitě a zkonzumovanému zcela adekvátní. Přestože nás Mistral úplně nesrazil na kolena, určitě se tam ještě vrátíme. Na rozdíl od Café Amandine, podniku, o němž jsme referovaly nedávno, totiž nic nepředstírá a místo na marketing vsadil na kvalitu. Takový byl aspoň náš dojem z letošní zimy.
Vzkaz hostům: Jako jasný klad podniku se jeví kultivované moderní prostředí, milá obsluha, povedené dezerty a nápoje i některé pokrmové kreace, třeba polévky. Vzhledem k lokalitě za velmi sympatickou cenu.
Vzkaz podniku: Například potenciál, který skýtá svíčková na smetaně, by se dal určitě využít lépe. A ještě, že už zima brzy skončí. Zaskočila nás nepříliš vysoká teplota interiéru, kterou ještě snižuje posezení u velkých oken (v zadní, teplejší a možná i útulnější místnosti se bohužel kouří).
Mistral Café
www.mistralcafe.cz
Valentinská 11/56, Praha 1 – Staré Město
tel.:222 317 737
Výběr jídel:
Tomatová polévka z rajčat San Marzano s tvarohovými raviolkami a listy bazalky - 49,- Kč
Pikantně marinovaná krůtí prsa s opečeným chlebem a michaným salátem - 95,- Kč
Na sádle smažený vepřový řízek se šťouchanými brambory s mladou cibulkou - 129,- Kč
Fish and chips s domácí pepřovou majonézou – 110,- Kč
Tofu s omáčkou z červeného kari, koriandru a kokosového mléka se zeleninou a jasmínovou rýží - 155,- Kč
Lasagne bolognese – zapečené široké nudle s hovězím ragú, bešamelem a tomatovou omáčkou – 155,- Kč
Řecký salát z čerstvé zeleniny s hrudkami sýra feta, bílou cibulí a marinovanými olivami - 95,- Kč
Palačinky s pomerančovou marmeládou a kusy hořké čokolády – 69,- Kč
Výběr nápojů:
Veltlínské zelené, Rodinné vinařství Jedlička a Novák (0,15 l) – 49,- Kč
Chardonnay, Terranoble, Chile (0,15 l) – 65,- Kč
Pinot Grigio, Alois Lageder, Itálie (0,75 l) – 575,- Kč
Frankovka, Vinselekt Michlovský, Rakvice (0,15 l) - 49,- Kč
Malbec, Montes, Chile (0,75 l) – 395,- Kč
Bohemia Sekt Chateau Radyně (0,15 l) – 85,- Kč
Mattoni perlivá (0,33 l) – 35,- Kč
Čerstvý zázvorový čaj – 45,- Kč
Espresso – 38,- Kč