Sedm blafů týdně. Náhoda, či útok na českého spotřebitele?

Na trhu se za poslední týden objevilo několik zdraví ohrožujících potravin ze zahraničí. Může za to funkční systém rychlého varování.

Jana Drlíková 6.12.2011

Za posledních sedm dnů média upozornila na sedm problematických potravin v českých řetězcích mnohdy ohrožujících lidské zdraví. Zkažená kuřata, falešné džemy, sýry s listérií, vločky vyvolávající zvracení, podivný salám, zkažené maso, karcinogenní šproti. Dovezeno z různých koutů Evropy. Že by se k nám schválně dovážely nekvalitní potraviny? A měl by se snad český spotřebitel obávat zhoršené kvality potravin?

Podle tiskového mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Michala Spáčila nikoli. Obávat se o kvalitu potravin v Čechách prý nemusíme. Pro ČESKOU POZICI uvedl proč: „Potravin nevyhovujících bezpečností pro spotřebitele nebo kvalitou nezachytila v posledním období SZPI více, než je obvyklé. V čase před Vánoci však stoupá zájem spotřebitelů o kvalitu potravin, a naše kontrolní činnosti tak dostává v médiích větší prostor.“

Nekvalitní potraviny zjištěné v posledních dnech na českém trhu:

  • V pondělí se objevily balené zmrazené kuřecí díly z Polska, které byly zkažené a páchly. SZPI objevila zkažené kuřecí díly v Penny Marketu na Masarykově třídě ve Veselí nad Moravou.
  • V tentýž den se na český trh dostal sýr od rakouského výrobce, který údajně obsahoval zdraví nebezpečné bakterie listérie. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí. Zdraví lidé jí odolají, ohroženi jsou těhotné ženy, novorozenci, senioři a lidé s oslabenou imunitou.
  • V českých řetězcích se také vyskytly ovesné vločky Nordwaldtaler dovážené z Německa. Vločky obsahovaly nadměrné množství vomitoxinu, který může vyvolávat zvracení a nechutenství prostřednictvím ovlivnění nervového systému. Výrobek byl prodáván obchodním řetězcem Lidl.
  • Ve šprotech v oleji z Lotyšska bylo zase zjištěno nadlimitní množství benzo(a)pyrénu. Látka je karcinogenní a vzniká při nedokonalém spalování.
  • V prodejnách Tesco Stores, Lidl, Billa a Spar se objevil nekvalitní salám, který vykazoval přítomnost kostní drti. Ta indikuje použití strojně odděleného masa, což je pro výrobky prodávané jako salám Vysočina nepřípustné. Salámy pocházely od výrobců Pejskar & spol. a Kostelecké uzeniny.
  • SZPI také objevila při kontrole závadné balené masné výrobky v prodejně Billa na pražském sídlišti Dědina. Mezi zkaženými produkty byly drůbeží droby, drůbeží a vepřové maso. Datum použitelnosti označené formulací „Spotřebujte do“ přitom u žádného z výrobků nebylo prošlé.
  • Objevily se i „falešné džemy“ z Polska. Džemy Danish Choice JAHODOVÝ DŽEM a STOVIT Výběrový Meruňkový dia obsahovaly skoro o polovinu méně ovoce než slibovaly.

Jaký je tedy důvod k častějším zjištěním potravinových nepravostí? Pomáhá k tomu evropský systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, takzvaný RASFF. Ten umožňuje evropským státům, aby se včasně a rychle informovaly o zdravotně závadných potravinách. Díky RASSF dochází k častějšímu odhalování zdravotně závadných potravin. Podle zprávy, kterou RASFF nedávno vydal, se loni podařilo odhalit 8582 případů rizikových potravin a krmiv. To znamená, že nárůst odhalených případů vzrostl v roce 2010 o více než osm procent v porovnání s předchozím rokem.

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)

Systém vznikl v roce 1978 pro přenos informací o zdravotně závadných potravinách a krmivech. V současné době je vzájemně propojenou sítí, která spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí (EK) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Hlavním cílem tohoto systému je zabránit ohrožení spotřebitele zdravotně závadnými potravinami nebo (zprostředkovaně) krmivy. Česká republika se stala členem sítě RASFF jako členská země EU v roce 2004. Národním kontaktním místem je Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Brně.

Právě díky RASFF se české úřady dozvěděly o problematických zahraničních potravinách. „Upozornění na vomitoxin v ovesných vločkách obdržela SZPI od německých kontrolních orgánů právě systémem RASFF. SZPI v takových případech musí zejména rychle dohledatí takové výrobky a zajistit jejich stažení z prodeje. Systémem RASFF přišlo v pondělí večer i upozornění na nález listérie v sýrech,“ uvedl Spáčil. 

Počet příspěvků: 4, poslední 13.12.2011 05:06 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.