Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pivovar, kde je prima i odbíjení hodin

  11:03

Nic pro stoupence redukčních diet, zato originální pivo, nekuřácké prostředí a česká kuchyňská klasika na povzbudivé úrovni.

Podnik si zakládá na příjemné pivovarské estetice. foto: © Sousedský pivovar BaštaČeská pozice

Kdo se kdy vypravil do srdce Nuslí, k samotné nuselské radnici, zajisté si povšiml naproti stojícího Sousedského pivovaru Bašta, v jehož těsném sousedství se nachází i restaurace u Bansethů. Oba podniky patří jednomu provozovateli, a tak třeba s některými nabízenými jídly se setkáme tam i tam. S pivem je tomu však jinak. V restauraci by piva značky Bašta hledal marně; točí se tam plzeňská dvanáctka.

Nás po vstupu do Sousedského pivovaru přivítal místní štamgast Gusta, nejednalo se však o vlezlého opilce, nýbrž  o pohvizdujícího ptáka v kleci se jmenovkou. Opeřenec se měl čile k světu a podobně jako kanárci v dolech signalizoval, že vzduch je čistý. Kouření zapovězeno.

I přes přítomnost kvasinek zůstává pivo čiré. Všechna místní piva se vyznačují výraznou hořkostí.Ač teprve pozdní čtvrteční odpoledne, bez rezervace jsme se málem neposadili, nakonec jsme se ale přeci vmáčkli k malému stolku. Tento úspěch bylo nutné zapít, takže jsme si řekli hned o nejsilnější pivo z místní produkce, patnáctistupňový světlý kvasnicový speciál. Krásné půllitry překypovaly hustou pěnou, pivovarské estetice přidaly i porcelánové tácky, v dnešních dobách bohužel tak vzácné. Přes přítomnost kvasinek pivo zůstalo čiré. Jednoznačně mu svědčil vysoký poměr sladu, propůjčil mu totiž lahodnou plnost a decentní sladkost. Všechna piva místní produkce se nadto vyznačují výraznou hořkostí, jíž se dosahuje užíváním dvou kvalitních druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku a Sládku. Tento speciál nám připadal nejméně hořký z nabízených piv, přesto to nemusí být to pravé na celý večer, vlivem výrazné chuti se totiž trochu zapomíná na vyšší procento alkoholu.

Podnik nabízí mnoho spíše menších pokrmů, které se dokonale snoubí s pivem. Selská paštika ve velké sklenici byla opravdu výtečně okořeněná a ladila s patnáctistupňovým speciálem. Vepřové výpečky v sádle se podávají v keramické nádobě, z níž ještě o dobrých pár čísel překypují. Doplnila je vhodně zvolená obloha - nakládaná okurka, cibule a hořčice. Velkorysá porce mastných výpečků sice nemusí každému vyhovovat, na druhou stranu nepředpokládáme, že pivovarské hospody budou houfně navštěvovat stoupenci zdravé výživy či hosté na redukčních dietách. Škoda jen, že obsluha přinesla paštiku výrazně dříve než výpečky.

Když jsme si objednali druhé pivo, odbily hodiny nad našimi hlavami celou. Někdo namítne, že pravidelné upomínání na plynoucí čas může pro hosty znamenat nepříjemný návrat do reality, pendlovky s pohvizdujícím ptákem však v Sousedském pivovaru rušivě nepůsobí, naopak. Atmosféra lokálu je ostatně vynikající, z lehké vůně sladu a decentního závanu z kuchyně se člověku opravdu sbíhají sliny. Nevelký prostor pak díky dřevěnému ostění působí takřka domácky. Náš stůl byl od jisté hodiny rezervován, proto jsme se přesunuli do salonku v suterénu. A pustili se do dalšího piva, světlé dvanáctky. Pod takřka mléčnou pěnou jsme okusili opravdu hořkou chuť se zcela mimořádnou plností. I po několika minutách zůstane ta lahodná chuť na jazyku.

Vrcholem večera se mělo stát jídlo, jež jsme si museli zajít objednat do vrchní části podniku. Jako na jediné hosty v suterénu se na nás pozapomnělo. Guláš je typické jídlo k pivu a nabídnou vám jej v takřka každé hospodě. Slabinou bývají prefabrikované knedlíky, bohužel jen málokde si dají práci s výrobou domácích. V Nuslích tomuto nešvaru předešli, když pivovarský guláš doplnili bramboráčky. Omáčka i maso byly chutné, potěšila nás opravdu velkorysá porce najemno nakrájené cibule. K pivu ladil tento pokrm opravdu znamenitě. Také druhé jídlo se může zařadit do kategorie velkých hospodských klasik, svíčkovou však na rozdíl od guláše neumí dobře připravit hned tak někdo. Tak přeci došlo na houskové knedlíky, jež se ukázaly jako určitá slabina. Přímo špatné sice nebyly, ale k opravdu chutné omáčce s dostatečnou hromádkou brusinek by více ladil, možná i jen čistě vizuálně, knedlík kvalitnější.

Ozkoušeli jsme i minutkovou úpravu masa: vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou. Zatím nepřišel žádný kulinářský lapsus, a tak jsme se opravdu těšili. Příprava masa se povedla, uvnitř bylo lehce narůžovělé a lahodně okořeněné. Panenku bohužel devalvovala mizerná houbová omáčka, chutnající jaksi přesmaženě. Vlastně způsobila i jedinou rozepři, jelikož jsme se nedokázali shodnout, zda nepříliš libá chuť jinak příjemně tlustých bramboráčků je též následkem zhoubného vlivu oné výpečkové hnědé omáčky, či další vadou na jinak málo poskvrněné kráse Sousedského pivovaru Bašta.

Na samotný závěr jsme okusili ještě poslední nabízené pivo, polotmavý ležák, jeho příjemnou karamelovou chuť a opět hustou pěnu. Pivo se blíží spíše nasládlým, jaké běžný konzument zná třeba u černého velkopopovického Kozla. Kdo má raději výrazněji kořeněná tmavá piva (jaká můžete nalézt například v Pivovarském domě v Ječné ulici), na své si tak docela nepřijde.

Vzkaz hostům: Odcházeli jsme v opravdu dobré náladě, jelikož jsme v dojezdové vzdálenosti od centra Prahy nalezli podnik, který vaří vynikající piva, k nim nabízí výtečná jídla, a to za opravdu férové ceny. Za naše hody jsme platili necelých devět set korun. Je sympatické, že pivovar cílí na stabilní domácí klientelu, nenajdete zde žádný byznys zaměřený na autobusy plné turistů. Sousedský pivovar Bašta můžeme jen doporučit; pokud bychom měli něco zdůraznit, pak patnáctistupňový speciál. Raději si však zařiďte rezervaci.

Vzkaz podniku: Držíme palce, chtělo by to jen ještě o kapku přesnější obsluhu a vychytat zbytečné chybičky v kuchyni.

Sousedský pivovar Bašta

www.ubansethu.cz
Táborská 389/49, Praha 4-Nusle
tel.: 602 295 403

Výběr piv:
Bašta 12° světlé - 33,- Kč (0,5 l)
Bašta 12° polotmavé - 33,- Kč (0,5 l)
Bašta speciál 15° světlé - 38,- Kč (0,5 l)
Bašta lahvové - 50,- Kč (0,5 l)
Pivovar speciály obměňuje, v závislosti na době lze ochutnat i například medové pivo.

Výběr jídel:
Nakládaný hermelín - 59,- Kč
Kachní játra v sádle - 66,- Kč
Domácí sedlácká paštika - 66,- Kč
Pivovarský guláš - 99,- Kč
Svíčková na smetaně - 99,- Kč
Meruňkové knedlíky - 69,- Kč

Autor: