Chcete otrávit své děti? Kupte jim adventní kalendář.

Německá studie objevila ve 119 potravinách víc než 250 sporných substancí. Co všechno „prosákne“ do potravin z obalů z recyklovaného papíru?

 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

Adventní kalendáře mladým i starým v Evropě každoročně zpříjemňují čekání na Vánoce. S každými otevřenými dvířky je štědrovečerní nadílka o něco blíž. Aktuální testy v Německu však ukázaly, že podobně jako kolega Ježíšek, ani čokoládoví sněhuláci, hvězdičky a autíčka nepřicházejí sami. Namísto dárečků je však doprovází nebezpečí onemocnění jater, oslabení imunity, a dokonce i rakoviny.

Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest na počátku adventního období otestovala 24 adventních kalendářů. Odborníci se nestačili divit, když analýza v čokoládě všech testovaných výrobků odhalila přítomnost minerálního oleje, který se do čokolády dostal z obalů z recyklovaného papíru. Přítomnost minerálních olejů je přitom v jakékoliv potravině nežádoucí, neboť se jedná o směs uhlovodíků ropného původu a potraviny takto kontaminované nejsou vhodné k lidské konzumaci.

Výjimečně vysoká nálož jedovatých látek byla objevena v kalendáři společnosti ArkoV některých případech šlo sice „pouze“ o stopové množství, jinde však o zdraví nebezpečnou dávku. Přičemž cena kalendáře tentokrát nehrála roli – drahé značky na tom byly často hůře než jejich diskontoví konkurenti.

Ve většině případů potravinářské společnosti oznámily, že produkty podrobí vlastním testům. Výjimečně vysokou nálož jedovatých látek, které se používají například jako rozpouštědla, maziva, ochrana povrchů či součást tiskařských barev, odborníci Stiftung Warentest objevili v adventních kolekcích společnosti Arko. Ta se rozhodla své produkty neprodleně stáhnout z trhu.

Minerální oleje i v Česku

Informaci zachytila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Bohužel jen z německých médií. V systému rychlého varování Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), kam jsou všechny členské státy Evropské unie povinné vkládat informace o nebezpečných potravinách, pokud byly exportovány do dalších členských zemí, se totiž dle tiskového mluvčího inspekce Pavla Kopřivy varování neobjevilo. Později se ukázalo, že německé úřady informaci do RASFF nezařadily, jelikož se domnívají, že nalezené množství nepředstavuje bezprostřední ohrožení pro zdraví.

Přesto se inspekce rozhodla neprodleně kontaktovat české zastoupení společnosti Arko, jejíž zástupci trvali na tom, že žádný z problémových produktů nebyl na českém trhu distribuován. Později (26. listopadu) se nicméně na českých webových stránkách společnosti objevilo následující prohlášení:

„K dnešnímu dni byl stažen z prodeje ze všech prodejen Arko adventní kalendář ‚Sněhulák‘ z mléčné čokolády. V čokoládě uvedeného kalendáře, na základě testu německého Stiftung Warentest, byly zjištěny stopy minerálního oleje. Arko klade vysoké požadavky na kvalitu svých produktů, proto bere výsledky uvedených testů vážně a bude je dále prověřovat. Zákazníkům, kteří si uvedený kalendář zakoupili v našich prodejnách, nabízíme možnost zboží vrátit nebo vyměnit za jiné.“

To je dle Kopřivy zvláštní. „Inspekce o tomto žádným způsobem vyrozuměna nebyla. Přitom jakýkoliv provozovatel potravinářského podniku, pokud zjistí, že distribuuje potravinu, která je nevhodná k lidské spotřebě, je povinen o tom neprodleně informovat inspekci a zároveň učinit veškeré kroky k tomu, aby ta potravina byla stažena z trhu. V opačném případě takové společnosti hrozí sankce,“ reagoval Kopřiva. ČESKÁ POZICE se pokusila kontaktovat i zástupce společnosti Arko, zatím však neúspěšně.

Budou kontroly i v Česku?

Bude česká inspekce reagovat na skutečnost, že Stiftung Warentest objevila minerální oleje ve 24 z 24 testovaných produktů? Zaměří se na tento typ potravin, přestože databáze RASFF informaci zatím neobsahuje? Koneckonců samotný Kopřiva připustil, že minerální oleje jsou kontaminanty, jejichž přítomnost je důvodem k označení potraviny jako nevhodné k lidské spotřebě, a tudíž nesmí docházet k její distribuci.

Nebezpečná látka prý pochází z obalů z recyklovaného papíru a do čokolády, která je nechráněně uložena v krabici, se dostala během skladování„Pokud v Německu došlo k takovému pochybení, tak se zajisté jedná o významný faktor, který přispěje k tomu, že v brzké budoucnosti ze strany inspekce bude kladena větší pozornost na tento segment a tuto konkrétní kontaminantu,“ odpověděl Kopřiva. Zda Státní zemědělská a potravinářská inspekce adventní kalendáře letos již kontrolovala, Kopřiva nevěděl. Podotkl však, že monitoring cizorodých látek probíhá napříč celým sortimentem.

Zajímavé je i další zjištění Stiftung Warentest – nebezpečná látka prý pochází z obalů z recyklovaného papíru a do čokolády, která je nechráněně uložena v krabici, se dostala během skladování. Zasažena tedy zdaleka nemusí být pouze čokoláda v adventních kalendářích. Kopřiva připouští, že se inspekce bude muset minerálními oleji začít zabývat. „Pakliže se objeví informace, že nějaký jiný sortiment byl v tomto typu obalu distribuován, tak bezpochyby proběhne kontrolní akce, během které budou odebrány a analyzovány vzorky,“ ujišťuje mluvčí.

Nejen čokoláda

Jenže takový případ už dávno nastal. Již dřívější analýza spolkového ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele totiž naznačila, že problém je mnohem rozsáhlejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Ministryní Ilse Aignerovou pověření vědci již v létě zjistili, že zdravotní rizika spojená s obaly z recyklovaného papíru jsou mnohonásobně vyšší, než jsme si mysleli. Výsledky studie jsou zřejmě natolik vážné, že se je Aignerová rozhodla před veřejností zamlčet i navzdory (anebo právě kvůli?) již několik týdnů trvajícímu skandálu s adventními kalendáři. Tvrdí to alespoň organizace Foodwatch, která na ministerskou studii minulý týden upozornila.

Kritické množství rakovinotvorných minerálních olejů vědci objevili i v řadě dalších potravin, včetně rýže, krupice, směsí na pečení či cereáliíKritické množství rakovinotvorných minerálních olejů totiž německým ministerstvem pověření vědci neobjevili pouze v adventních kalendářích, nýbrž i v řadě dalších potravin, včetně rýže, krupice, nejrůznějších směsí na pečení anebo také cereálií. Jenže u minerálních olejů to zdaleka nekončí: „Vedle nich jsme objevili enormní počet dalších potenciálně nebezpečných látek, které by z recyklovaného papíru mohly na potraviny přejít,“ píše se ve studii.

Vědci ve 119 potravinách identifikovali více než 250 sporných substancí. Mezi nimi se nachází kupříkladu rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lepidla, změkčovadla a fotoiniciátory. Řada dalších látek zatím nemohla být ani identifikována a jejich rizika tak dosud nejsou vůbec známa. Němečtí ochránci spotřebitelů se teď právem ptají, proč studie nebyla okamžitě publikována a z jakého důvodu ji ministryně Aignerová nezmínila, když komentovala odhalení Stiftung Warentest.

„Máme naprosto jasno v tom, že minerální oleje mohou být pro lidský organismus nebezpečné, což ostatně potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA. V čem zatím jasno nemáme, je to, co v těle vlastně způsobují,“ míní spoluautor studie Thomas Simat z drážďanské univerzity. Hraniční hodnoty pro jejich obsah v potravinách Evropská unie zatím nestanovila. Tudíž platí, že v potravinách nesmějí být vůbec.

Jedovaté noviny

Minerální oleje v potravinách pocházejí ve většině případů z tiskařských barev, které se používají především při výrobě novin. Ty se během recyklačního procesu zpracovávají v obalový materiál. Jenže do novin by se rozhodně nic balit nemělo. Nejvíce jsou dle Simata zamořené potraviny, které jsou s obaly přímo v kontaktu, jako je tomu v případě již jmenované rýže, krupice a podobných produktů.

V současné podobě jsou potravinové obaly z recyklovaného papíru kvůli velkému množství sporných substancí jednoduše nevhodnéStudie však rovněž dokládá, že stanovení norem v případě recyklovaného papíru nepostačí. Jednoznačný závěr zní: V současné podobě jsou potravinové obaly z recyklovaného papíru kvůli velkému množství sporných substancí jednoduše nevhodné a zavedení jakési ochranné mezivrstvy se zdá být nevyhnutelné. Ani fólie však nemusí být stoprocentní řešení. Některé druhy minerálních olejů si totiž poradí i s ní. „Vědci a průmysl musejí být inovativní, abychom v budoucnosti našli co nejlepší řešení. V tomto bodě nás čeká ještě spousta práce,“ soudí Simat. A do té doby budeme rakovinotvorné látky vesele mlsat dál.

Tedy pokud Foodwatch neprosadí svůj požadavek: „Výrobci potravin smějí na trh uvádět pouze bezpečné produkty. Pokud se jim nepodaří jasně prokázat, že z obalů na potraviny nemohou proniknout žádné škodlivé látky, měli by své produkty z prodeje okamžitě stáhnout.“

Počet příspěvků: 3, poslední 21.12.2012 07:02 Zobrazuji posledních 3 příspěvků.