Po restauraci Costes se může Budapešť ode dneška chlubit již druhou Michelinovou hvězdou. Toto prestižní gastronomické ocenění získala i restaurace Onyx, která se nachází v centru města na náměstí Vörösmarty, pár kroků od slavné budapešťského korsa Váci utca. Je to již čtvrtá restaurace ve střední a východní Evropě, která Michelinovu hvězdu obdržela; první byla pražská restaurace Allegro hotelu Four Seasons. V roce 2008 hvězdu získala také pražská Maze z impéria Gordona Ramseyho, která však krátce předtím oznámila, že zavírá brány.
V nepřímé soutěží na dálku nyní hlavní město Maďarska předstihlo Prahu. Podle téhož vydání průvodce Michelinu v Praze obhájila hvězdu restaurace Allegro, ocenění Bib Gourmand získaly Le terroir, Aromi, SaSaZu a Divinis.
Radostnou zprávu o Onyxu sdělila dnes několika zasvěceným Rebecca Burrová, šéfredaktorka evropské sekce průvodce Michelin. Letošní publikace ještě sice není v prodeji, avšak informace je podle maďarských zdrojů zaručená. Kromě Onyxu a restaurace Costes, která se nachází v ulici Ráday, Michelin doporučuje dalších dvacet restaurací maďarského hlavního města.
Ocenění Onyxu je pro Budapešť o to příznivější, že šéfkuchaři jsou MaďařiOcenění Onyxu je pro Budapešť o to příznivější, že šéfkuchaři restaurace jsou Maďaři: Szabina Szullóová (šéfkuchařka) a Tamás Széll (sous-chef). Držitel první Michelinovy hvězdy Costes naopak zaměstnává cizince. V době, kdy komisaři Michelinu navštívili Costes poprvé, šéfoval kuchyni Portugalec Miguel Vieira. Ještě před obdržením hvězdy podnik převzal Argentinec Nicolas Delgado, v současnosti je Vieira už zase zpět.
Když Tamási Széllovi z Onyxu sdělili skvělou zprávu, byl nemocný. „Zatočila se mi trochu hlava. První den ve své michelinovské restauraci jsem trávil s vysokou horečkou, jsem skoro mrtvý,“ říká Széll.
Po prvních návštěvách komisařů se hodně změnilo
„Již loni se komisaři Michelinu po večeři v Onyxu odhalili, letos testovali už jen inkognito, nepředstavili se ani po skončení návštěvy. Hvězda je skvělá zpráva, léta jsme kvůli ní tvrdě pracovali,“ dodává jeden z majitelů Onyxu Zoltán Hamvas. Podle něj se po loňském pohovoru s komisaři Michelinu snažili kuchyni i interiér restaurace, kde je pouze 49 míst, vylepšit: vyměnili příbory, změnili uspořádání stolů a v pondělí mají zavřeno, aby v kuchyni mohl pracovat stále stejný tým.
Hamvas tvrdí, že restaurace byla i doposud zisková, většinou mají plno, tudíž Michelinova hvězda nepřináší okamžitě další výhody. Ceny pokrmů zvedat nehodlají, ale polední menu bude ode dneška v přepočtu asi o padesát korun dražší. Nyní stojí 3990 forintů (asi 400 korun).
Onyx vaří hlavně z maďarských surovin, avšak jehněčí a telecí dovážejí, protože v Maďarsku ještě nenašli dodavatele, který je schopen trvale dodávat nejvyšší kvalitu. Tamás Széll v roce 2008 a 2010 zvítězil v kuchařské soutěži s názvem Tradice a evoluce, kde pracoval s kombinacemi maďarské a moderní mezinárodní kuchyně.
Co se týká ocenění Bib Gourmand, jež mohou získat restaurace, které za přijatelnou cenu nabízejí výjimečné menu, získaly je tři budapešťské restaurace: Csalogány 26, Arcade Bistró a Bock Bisztró.
Mezi dalšími restauracemi, které průvodce alespoň „jen“ doporučí, nově nalezneme dva podniky: Vadrózsa a Krizia. V této rubrice nadále figuruje Gundel, Fausto's, Arany Kaviár, Mokka, Cyrano a Tigris. Pozici neudržela restaurace Náncsi néni, která v roce 2009 jediná získala ocenění Bib Gourmand.