Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

1984: Vize Steva Jobse, Macintosh a antiutopie George Orwella

  12:54

Román se zabýval totální kontrolou, důsledkem předpovědi zakladatele Applu je naopak náš dobrovolný souhlas s podmínkami digitálních firem.

foto: © montáž Richard Cortés, ČESKÁ POZICE, foto ReutersČeská pozice

Super Bowl, finálový zápas Národní fotbalové ligy, je každoročně, a tedy i letos 2. února, jednak neoficiálním americkým státním svátkem, jednak dnem superlativů. Patří mezi ně i reklamní spoty v poločase, které přijdou na astronomické částky. Navíc většina Američanů tento zápas sleduje v televizi, a proto nic nelze ponechat náhodě.

Produkce i režie jsou svěřované hollywoodským společnostem a mnoho spotů se zapsalo do dějin televizní reklamy. Třeba před 30 lety bylo možné 22. ledna během finálového zápasu zhlédnout dnes již legendární reklamu s titulem „1984“ firmy Apple v režii Ridleyho Scotta (režíroval například filmy Vetřelec či Blade Runner) na motivy stejnojmenného antiutopického románu George Orwella o totálně kontrolovaném světě.

Vývoj nejnovějších digitálních technologií se stále více zaměřuje na eliminaci lidské nedokonalostiNa konci této minutové reklamy zaznívá, že 24. ledna Apple představí osobní počítač Macintosh, přičemž rok 1984 nebude stejný jako ten Orwellův. Tato reklama se stala mezníkem v reklamní branži a přispěla k vytvoření aury vizionáře zakladatele počítačové firmy Steva Jobse (1955–2011).

Google, Amazon a lidská nedokonalost

Osobní počítač Macintosh změnil naše soužití s technikou i vnímání života. Steve Jobs byl vizionář, který si dokázal představit, jak budeme počítače používat, a měl odvahu své představy prosadit. Od zavedení Macintoshe uplynulo 30 let a na laptopech či smartphonech se ukazuje nedokonalost člověka ve srovnání s rychlostí nejnovějších digitálních technologií, jejichž vývoj se stále více zaměřuje na eliminaci této lidské vlastnosti.

Společnost Google například vyvíjí počítačově řízená auta bez řidiče či Google Glass, které by měly ve spojení s internetem zlepšit naše vnímání. Dosud se sice neobjevily na trhu, ale už se začíná hovořit o další technologické novince – kontaktních čočkách spojených s internetem, jež by měly mimo jiné dostávat signály z lidského těla a pomáhat třeba diabetikům.

Facebook analyzuje nejen všechny námi zveřejněné záznamy, ale i ty napsané a vzápětí smazané na základě autocenzuryAni internetová obchodní společnost Amazon nehodlá být nadále závislá na lidské nedokonalosti. A kromě dronů doručujících zásilky přímo zákazníkovi vyvinula takzvané předvídající zasílání. Určité druhy zboží budou posílané do distribučních center v blízkosti zákazníků, kteří by se o ně mohli zajímat, a pokud si je objednají, obdrží je rychleji. Amazon proto analyzuje například všechny objednávky, reklamace, zboží v nákupním košíku, a dokonce čas, jejž zákazník stráví u konkrétního produktu.

Nezveřejněná data

Nejen kvůli kauze Snowden se zvýšila opatrnost lidí, pokud jde o sdílení jejich údajů. Proto internetové firmy stále více zajímají data nezveřejněná. Například Facebook analyzuje nejen všechny námi zveřejněné záznamy, ale i ty napsané a vzápětí smazané na základě autocenzury.

Osobní počítač Macintosh skutečně změnil svět a Jobs byl opravdovým vizionářem, když předpověděl, že rok 1984 nebude stejný jako ten z Orwellovy antiutopie. Ta se totiž zabývala problémem svobody a totální kontroly, důsledkem Jobsovy vize z roku 1984 naopak je, že dnes dobrovolně souhlasíme se značně kontrolujícími podmínkami internetových společností.

Autor: