Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

1969 až 1989: Normalizační podvolení

Dvacet let normalizace vše rozhodlo a mnohé dosud rozhoduje. Ovlivnilo a ovlivňuje obraz nejen osmašedesátého, ale ovlivnilo a ovlivňuje i následujících skoro 30 let po listopadu. Přitom normalizaci mají na svědomí zejména reformní komunisté. Nepřesvědčili, že jim šlo o ideál.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3. 9. 2018 12:46
Vidím to poněkud jinak.

Pan Pithart lnebože. Mladí mu možná bodou věřit, poněvadž ro 1968 nezažili. Z KSČ nemohl nikdo sán odejít. Byl buď vyloučen, vyškrtnut a nebo vzat na milost a zůstal členem. Rozdíl sice dodnes příliš nechápu, ale to na věci nic nemění. Pan Pithart je také "bývalým" komunistou. Jde o to, že žádný komunista nemůže být bývalým, pouze "bývalým". Je úplně jedno, zda byl vyloučen a nebo vyškrtnut. Panu Pithartovi sice slouží ke cti, že se snaží své členství v KSČ odčinit, Kainovo znamení to však z něj nesnímá. "Bývalí" komunisté jsou na tom všichni stejně. I třeba Babiš či Zeman. Zůstanou komunisty až do smrti.

0 0
možnosti
VH

4. 9. 2018 8:28
Re: Vidím to poněkud jinak.

Můj otec z KSČ vystoupil tak že jim na stůl hodil rudou knížku, bez ohledu na stanovy, takže nemáte pravdu.To, že ho pak dodatečně asi vyloučili je možné, v každém případě nebyl jediný kdo se tak zachoval.A byl taky rozdíl být komunistou a být u komunistů.

0 0
možnosti
Foto

Babul

3. 9. 2018 8:06
*

Dvojdomek...

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

2. 9. 2018 22:48
Nechci nikoho známkovat ale,

viděl jsem foto autora v pionýrském kroji při nějaké příležitosti v luxusním zařízení pro dětí našich diplomatů v zahraničí, kde patřil k těm privilegovaným.

0 0
možnosti
IN
Re: Nechci nikoho známkovat ale,

Tak někteří vytěsňují rok 1968, někteří normalizaci a někteří holt vytěsnili to, jak v šedesátých létech běhali po právnické fakultě oblečeni jak Che Guevara a kádrovali lidi z ultralevičáckých pozic.Pamětníci ještě jsou, i když už vymírají. No, zřejmě stačilo se vyzpovídat a oddrmolit pár Otčenášů.

0 0
možnosti