Restaurace Argument: Škoda přešlapů

Vedle vynikajících jídel jsme ochutnali i problematičtější kreace. Nastavená cenová hladina však ústřely nedovoluje.

Dana Alena 27.7.2013
 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: © http://www.argument-restaurant.czČeská pozice

Zběžný pohled na internetovou stránku prozradí, že Argument už od svého vzniku inspiroval nejednoho recenzenta. A není divu – jde o údajně nejčerstvější podnik Prahy 6! Zatímco jednotliví autoři se dohadují, zda je interiér zařízen ve stylu 30. nebo 40. let, omezíme se na stručné konstatování, že je navržen v moderním duchu bez ostentativních extravagancí, dokonce s populární obývákovou knihovničkou, která má za úkol zvyšit skóre útulnosti.

Sezení je pohodlné, přirozeného světla dost a při vlídném počasí lze spočinout i na terase ve vnitrobloku. V den naší návštěvy je však bohužel chladno a deštivo, takže se vrháme dovnitř.

Vraťme se ale k deklarované čerstvosti – ta se obvykle projevuje hlavně u ryb, které Argument dováží třikrát do týdne. Ke vší smůle je dnes ale k mání jen žlutoploutvý tuňák ze stálého jídelníčku (dobíráme si číšníka ohledně jeho čerstvosti, ale s vtipem odolává). Místo ryb tedy objednáváme hovězí consommé (85,-) a celerovou polévku, v závěsu pak dušená hovězí líčka na červeném víně (298,-) a kachní prsa (298,-).

Rozpaky: Consommé

Consommé neboli extra silný vývar se obvykle připravuje tak, že se maso namele se zeleninou a kořením, přidá se vaječný bílek na vychytání nečistot a zastudena se vývar znovu založí vývarem z kostí. Celá procedura trvá mnoho hodin a korunuje se portským nebo červeným vínem. Zdejší varianta chutná spíš jako naředěná štáva z masa s nakyslou stopou po jakémsi alkoholu(?). Juliennovaná zelenina je v podstatě syrová, což trochu vadí, a větší houbové ravioli zas v podstatě duté – jeden exemplář pitváme, abychom se dobraly náplně (má být houbová): je jí tam coby se za nehet vešlo a chutná lehce po slanině. Servírka objasňuje, že jde o hladce mixovanou fáš z hovězího, houby ale příliš nevnímáme. U tohoto výtvoru bychom tedy palec nahoru nedaly.

Pochvala: Celerový krém

Zato celerový krém je vynikající – viskózní, napěněný, hezky dekorovaný spirálou svěže zeleného pesta. Zemitou chuť pečeného celeru skvěle doplňují krásně křupavá opražená dýňová semínka, smetany je tak akorát, polévku zjemňuje, aniž by její chuť opanovala. Tuto polévku bychom označily za hit zimní sezóny, i mimo ni, je-li den chladnější, však má své opodstatnění...

Rozpaky? Kachní prso

Tento model je pro ženskou ruku opravdovou výzvou, pocit bychom přirovnaly k manipulaci s těžkou širočinou...

Jak už bylo řečeno, naším prvním hlavním chodem je grilované kachní prso s mandlovo karotkovým pyré, restované s vanilkovým fenyklem a pomerančovou omáčkou. Talíři dominuje na tenké plátky pokrájené kachní prsíčko se zapíchnutou cedulkou „medium“ – o stupni propečení rozhodli v kuchyni, i když podle nás by byla lepší kratší doba. Maso je totiž tak tuhé, že je lze horko těžko ukrojit, podotýkáme, že ostrým steakovým nožem (tento model je pro ženskou ruku opravdovou výzvou, pocit bychom přirovnaly k manipulaci s těžkou širočinou...).

Fenykl je dost tvrdý a ani nasládlá úprava s vanilkou si nás příliš nezískala. Mrkvové pyré, vkusně naservírované v kroužcích ze syrové karotky, chuťově nudí – je to prostě rozmixovaná mrkev, která až příliš připomíná kojeneckou stravu; mandle necítíme. Gratinované brambory (65 Kč), které nám obsluha doporučila jako přílohu, s naším chodem zkomponovaným z převážně sladkých tónů vůbec neštymují. V podstatě jsou chutné, obsahují však takovou nálož česneku, že z nich žádný další vjem nelze vytěžit.

Intermezzo: O přílohách a vodě

Ostatní varianty příloh by však jistě nebyly o mnoho lepší: hranolky, zauzená kaše ani grilovaný lilek s cuketou se k místní úpravě kachny prostě nehodí. Celá situace nám nasadila pořádného brouka do hlavy: proč některé restaurace místo pečlivého výběru vhodné přílohy ke každému pokrmu, která by již byla zakalkulována v ceně, nutí hosta, aby si z často nepříliš inspirativní nabídky přílohu vybíral sám a navíc za ni platil neodpovídající částky? Vzniká pak logicky pocit, že jde jen a jen o „rýžování“ dalších peněz.

Totéž ostatně platí i pro kohoutkovou vodu, a to i v Argumentu. Zjišťujeme to ovšem až ex post z účtu, který obsahuje 29 korun „stočného“... Ale aspoň v ní jako přidaná hodnota plaval citrón a led (ačkoliv ten jsme v chladném dni zrovna neocenily...).

Pochvala: Hovězí líčka

Trochu otrávený pocit nám však naštěstí spravila dušená hovězí líčka – absolutní trefa do černého. Maso se doslova rozsýpá, sotva do něj člověk šťouchne vidličkou. Sedí na kolečku pečeného jablka a je prostoupeno a obklopeno báječnou redukovanou omáčkou z červeného vína. Vedle vesele svítí improvizovaná mřížka z mrkvových tyčinek (spíš al dente, ale naštěstí ne syrových), dle popisu omočených v medu. Místo navrhované zauzené bramborové kaše jsme si zvolily kaši normální, která se osvědčila na sto procent. Tak hedvábně lahodnou záležitost už jsme dlouho neochutnaly! Za celou kreaci patří tentokrát kuchaři plný počet bodů.

Pochvala: Čokoládový fondant

Dezertem budiž čokoládový fondant s vanilkovou omáčkou – napůl. Víc nezvládneme. Je vynikající: tekuté útroby z kvalitní čokolády, okraje tuhnoucí, lehce křupavé. Vanilkového sósu není mnoho, ale nijak to nevadí, buchtičky se šodó jsme nečekaly. Příjemným překvapením je pak určitě kvalitní káva podávaná s pravým italským creminem – do pěny vyšlehaným krémem z cukru a malého množství silné kávy, které je v Praze opravdovou raritou. Proto odpustíme i malé krystalky cukru, které v dokonalém creminu být nemají.

Rozpolcení

Při tří stech korunách za hlavní chod (s přílohou skoro čtyřech stech) vyžadujeme kvalitu bez kompromisů

K vymoženostem Argumentu patří i šestichodové degustační menu (795,-); u každého chodu lze volit ze dvou pokrmů. Během týdne ho dostanete večer, o víkendu po celý den. Do podniku můžete ale zaskočit i na polední menu (125,-), které stihnete do 15 hodin nebo do vyprodání příslušného chodu. Vybrat si lze i z omezené týdenní nabídky obědů (145 až 180,-).

Za náš dnešní oběd odcházíme lehčí o 1290 korun. A to s pocity trochu rozpolcenými – vedle vynikajících jídel jsme ochutnaly i výtvory nepříliš uspokojivé. Nastavená cenová hladina však přešlapy nedovoluje – při tří stech korunách za hlavní chod (s přílohou skoro čtyřech stech) už vyžadujeme kvalitu bez kompromisů. Bohužel nás ničím neuhranula ani atmosféra, vše bylo v zásadě profesionální, leč poněkud chladné (knihovnička to sama nezmákne).

Argument

Praha 6, Bubenečská 19
www.argument-restaurant.cz
Tel.: 220 510 427