Přistanou na českých stolech chlorovaná kuřata?

Obavy zemědělců kvůli dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství sílí. Její součástí má být totiž i sjednocení předpisů o bezpečnosti potravin. Do českých obchodů by se tak mohlo dostat chemicky ošetřené drůbeží maso, což dle EU dosud není možné.

Drůbežárna. V Americe – snímek je z Jižní Karolíny – je kuřecí legálně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Drůbežárna. V Americe – snímek je z Jižní Karolíny – je kuřecí legálně... | foto: Reuters
Drůbežárna. V Americe – snímek je z Jižní Karolíny – je kuřecí legálně...

Desítky tisíc Evropanů včetně asi čtyř set Čechů vyšly v sobotu 18. dubna do ulic, aby protestovaly proti chystané dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Stop TTIP. Demonstrace proti plánovanému Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) mezi EU a USA se v Praze 18. dubna zúčastnila asi stovka lidí různých politických názorů.

Stop TTIP. Demonstrace proti plánovanému Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) mezi EU a USA se v Praze 18. dubna zúčastnila asi stovka lidí různých politických názorů.

Odpor proti přelomové obchodní smlouvě, jež by měla být uzavřena ještě letos, živí především zemědělci, protože součástí TTIP má být i sjednocení předpisů o bezpečnosti potravin. A experti upozorňují na riziko: na české stoly by se mohla servírovat „chlorovaná kuřata“, tedy drůbež očištěná chemickými látkami, což dosud v EU není možné.

„Česká republika splnila přísné požadavky vyplývající z pravidel Evropské unie a jednotliví producenti i stát v tomto vynaložili značné prostředky, které by byly tímto rozhodnutím negovány,“ popsal spor Jiří Felčárek, šéf odboru evropské integrace Agrární komory.

Evropa versus Amerika

„Přílišné spoléhání se na chemickou dekontaminaci by mohlo vést ke snížení důrazu na hygienu na jatkách ze strany provozovatelů“

Zatímco v Evropě se při porážce drůbeže smí maso omývat jen pitnou vodou, v Americe je legálně očišťováno chemickými látkami – často jsou používány dezinfekční prostředky na bázi chlorovaných sloučenin. Jejich užitím je možné odstranit z masa nežádoucí mikroby, ale podle kritiků i zamaskovat špatnou hygienu na farmách.

„Přílišné spoléhání se na chemickou dekontaminaci by mohlo vést ke snížení důrazu na hygienu na jatkách ze strany provozovatelů,“ obává se Petr Pejchal ze Státní veterinární správy. EU naopak uplatňuje přísný systém „od farmy až po vidličku“, který kontroluje kompletní proces výroby a zpracování potravin.

USA vyzývají: Odstraňte bariéry

Zákaz používání chemických látek k omývání masa platí v EU od roku 1997. Americké drůbežářské podniky na zákaz reagovaly prohlášením, že byly od evropského trhu odstřiženy neprávem a že rizika, která Evropská unie uvádí, nejsou vědecky podložena. „Chlor vytváří organické látky, které z hlediska zdraví mohou být problematické. Jednoznačný důkaz neexistuje, nicméně negativní účinky by způsobit mohly,“ soudí toxikolog Miroslav Šuta.

Zákaz používání chemických látek k omývání masa platí v EU od roku 1997

Nic nenasvědčuje tomu, že by se Spojené státy chystaly své postupy změnit. Americká Národní rada pro drůbež uvedla, že TTIP pro ně bude mít smysl jen ve chvíli, kdy Evropa odstraní současné sanitární bariéry.

„Ze strany Evropské unie by mohlo dojít k ústupku a standardy by se snížily na americkou úroveň,“ upozorňuje Klára Havlová z environmentální organizace Hnutí Duha. Šéf odboru evropské integrace Agrární komory Jiří Felčárek se připojuje: „Česká republika splnila přísné požadavky vyplývající z pravidel Evropské unie a jednotliví producenti i stát v tomto vynaložili značné prostředky, které by byly tímto rozhodnutím negovány a vnímány jako krok zpět.“

Tlak americké vlády může vést k ústupkům

Evropská komise alespoň verbálně hájí své normy. Její úředníci opakovaně prohlásili, že při vyjednávání o TTIP nebudou standardy bezpečnosti potravin předmětem kompromisu. Oponenti dohody si tím však jisti nejsou.

Úředníci Evropské komise opakovaně prohlásili, že při vyjednávání o TTIP nebudou standardy bezpečnosti potravin předmětem kompromisu

„Sama Evropská komise se snaží prosadit, aby chemické omývání masa bylo v evropské živočišné výrobě povoleno,“ tvrdí Havlová, „tlak americké vlády a drůbežářských firem je obrovský a vede k ústupkům v evropských normách.“

Na žádost Spojených států se tak v roce 2013 již podařilo prosadit povolení kyseliny mléčné pro omývání hovězího. A podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nyní Evropská komise zvažuje schválení kyseliny peroctové pro maso drůbeží.

Chemické očišťování masa by také mohlo vést ke znečištění vod

Obavy podporují i některé další pokusy Bruselu. Již v roce 2008 požádala Evropská komise národní vlády členských států o povolení čtyř látek. Většina ministrů zemědělství členských států se tehdy ještě vyjádřila proti a návrh zamítla i Evropská rada. Odvolala se na přístup předběžné opatrnosti, který Unie uplatňuje. Jako důvod uvedla, že požíváním chemicky očištěného masa by se v ohrožení mohl ocitnout spotřebitel – mohlo by přispět ke vzniku rakovinotvorných chlorových sloučenin či vyšší odolnosti vůči antibiotikům.

Chemické očišťování masa by také mohlo vést ke znečištění vod. České ministerstvo zemědělství je přesvědčeno, že podmínkou schválení jakékoli látky k ošetření potravin je, aby její použití bylo bezpečné. „Otázkou k diskusi může být například dopad na životní prostředí a další aspekty spojené s používáním chemických látek v potravinářském průmyslu,“ uvádí Radek Melichar z tiskového odboru ministerstva.

Zemědělci mají strach z dumpingu

V Evropské unii již vznikla iniciativa Stop TTIP, kterou podepsalo více než milion a čtvrt občanů unijních zemí. „Není potřeba bránit celé úmluvě. Měly by z ní být ale vyloučeny standardy zemědělství a potravin, a pokud se v ní objeví, měly by odpovídat stávajícím evropským normám,“ požaduje například Havlová.

Ve hře jsou ale i ekonomické zájmy. Zemědělci dokonce vyslovují pochyby, zda by úmluva znamenala přínos pro české hospodářství. „Na chovatele má veškerý dovoz negativní dopad. Většinou se jedná o dovozy za dumpingové ceny. Když k tomu připočteme sílící tlak obchodních řetězců na ceny těchto výrobků, české chovatele to přímo likviduje,“ vyjádřila se předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Agrární komora ČR: „Standardy pro bezpečnost potravin jsou v EU a USA rozdílné a v přímé konkurenci těžko srovnatelné. Kvůli vysokým vstupním nákladům a zajištění všech požadavků by dohoda byla v neprospěch Evropské unie.“

„Žijeme v době, kdy dbáme na bezpečnost potravin a slyšíme ze všech stran o potravinové soběstačnosti, která se u drůbežího masa v tuzemsku pohybuje pod hranicí sedmdesáti procent. Pokud bude českým chovatelům nastavena stejná dotační politika jako v okolních státech, můžeme si vyrobit kvalitní drůbeží maso a vejce na našem území,“ tlumočí Dlouhá názor českých drůbežářů.

Ani ministerstvo zemědělství si dopad úmluvy na spotřebitele a tuzemské podniky zatím netroufá předvídat. „Konkrétní přínosy TTIP je ve stávající fázi obtížné specifikovat, závisejí na výsledku jednání. Předpokládáme však pozitivní vliv na ekonomiku,“ říká mluvčí Melichar.

Agrární komora ČR tento mírný optimismus nesdílí. „TTIP vnímáme jako hrozbu zemědělskému sektoru. Standardy pro bezpečnost potravin jsou v Evropské unii a USA rozdílné a v přímé konkurenci těžko srovnatelné. Kvůli vysokým vstupním nákladům a zajištění všech požadavků by dohoda byla v neprospěch Evropské unie,“ nastínil stanovisko komory Jiří Falčárek.

Vítězství nad Kanadou, hovězí bez hormonů

Záleží tedy na tom, zda se Evropská komise nenechá přesvědčit k ústupkům. Příklady takového výsledku již existují, naštěstí zatím naopak. Názornou ukázkou je projednávání dohody CETA mezi Evropou a Kanadou, jež trvá od roku 2009 a schválena má být v roce 2016. S Kanadou se tehdy vedl spor o dovoz hovězího masa ze skotu, jemuž jsou podávány hormony. Kanada si zajistila od Evropské unie bezcelní kvótu na hovězí maso ve výši 65 tisíc tun a bezcelní kvótu na vepřové ve výši 80 tisíc tun.

V obou případech však EU požaduje maso výhradně bez hormonů. Řada kanadských producentů, přestože se náklady na produkci takového masa zvýší zhruba o 15 procent, proto mění postupy.

Dovoz drůbežího masa ze zahraničí do České republiky.

Počet příspěvků: 2, poslední 1.5.2015 12:12 Zobrazuji posledních 2 příspěvků.