Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Podvod s máslem nemáslem je u konce. Tentokrát pro EU palec nahoru!

Soudní dvůr EU ukončil propagandistickou náhražku reálného socialismu podobnou margarínům za druhé světové války. Máslo je zase jen jedno.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CB

Ctirad Bednář

19. 10. 2012 22:44
Psal jsem o něčem úplně jiném,
ale rád jsem si s Vámi popovídal.
0 0
možnosti
LN
Není úplně špatné, když se názvy věcí vracejí ke kořenům
Představte si, že bychom za totality převzali ze "SSSR, našeho vzoru", místo obvyklého "ponorka" název "podvodní loď" (podvodnaja lodka). Název by se vžil a používal (žoltyj parachod - Yellow submarine - byla jenom legrácka z počeštěného textu známé písničky), a najednou by se i v oficiálním jazyce začalo používat původní české slovo "ponorka". Taky byste protestoval?Máslo je i v češtině máslem, tukem, a ne pomazánkou z másla a přísad včetně vody vyrobenou. Že si na tuhle náhražku lidé za ta léta zvykli, je jenom důkazem o hloubce výplachu mozku a stavu vědomí národa 22 let po pádu komunistické totality.Jsem pro zachování původního významu slova máslo a odkázání jeho náhražek do kategorie pomazánky. :-P
0 0
možnosti
K

Kačka55

19. 10. 2012 23:28
Nedělejte z toho frašku
Nedělejte z toho frašku. Zalistujte si v české mluvnici v kapitole o slovní zásobě a jejích změnách. Název pomazánkové máslo vznikl na základě podobnosti (metafora) - maže se na chleba jako máslo. S vyplachováním mozku to nemá nic společného.Ostatně Slovník spisovného jazyka českého u hesla "máslo" vedle významu "živočišný jedlý tuk vyrobený z mléka" uvádí i druhý význam - "přípravek máslu podobný, např. kakaové máslo". Tak vo co go. Plést do toho zločinné úmysly komunistů je legrační.
0 0
možnosti
CB

Ctirad Bednář

19. 10. 2012 22:15
Oni i Hitler a Stalin občas vydali rozumné rozhodnutí,
ale asi nás nenapadne kvůli tomu volat "palec nahoru". Článek se zabývá prkotinou a chvála rozhodnutí Evropského soudního dvora přitom jen zatemňuje to podstatné:  že už nám zase vládne cizí mocnost. Trvám na tom, že lepší je vidět v obchodech "Pomazánkové máslo" než být "ochráněn" před podvodem a přijít přitom o svobodu, suverenitu a později i o svou státnost.A jen tak na okraj: ono to s tou ochranou evropského zákazníka před podvody výrobců nebude tak slavné. Nedávno Evropský soudní dvůr schválil, že je v pořádku, že Milka, Coca-cola a další prodávají ve východní Evropě pod stejnou značkou horší zboží než na Západě. A to nás EU ještě definitivně neschlamstla. 
0 0
možnosti
H

Hdkn

19. 10. 2012 19:01
Klaus si neodpustí kopanec do EU ani u kusu žvance
Ano, EU už se zabývá maličkostmi, protože ostatní věci mají jaksi vyřešené. U nás, v našem zkorumpovaném bordelu, se diskuse ohledně názvu pomazánkového másla může zdát malicherná. I takto lze pohlížet na to,  jak jsme od Západu pořád ještě daleko. Nejen ODS, ale sám Václav Klaus je vinen za výsledek současných voleb. Klausův poradce, kandidát na prezidenta, nosí na tričku "píču".  Kde to jsme ?  
0 0
možnosti
LN
Dementi, kteří píší úplně mimo téma, nám tady chyběli
Takže vítej na ČP!
0 0
možnosti
U

Urvisu

19. 10. 2012 17:25
Hehe, to jste netrefil, Kocourkovskej, protože já piju mléko po hektolitrech, jsem na plnotučné mléko vysazený… když jsem před rokem pracoval v reklamce mezi admany a punkery od macintoshů, a každé ráno si obložil monitor flaškami mlíka, pivař copywriter měl hodinové přednášky o obarvené vodě a tvorbě hlenů, dokud jsem to raději nevypil všechno na ex. Jenže já jsem taky bramborovej, zůstalo mi pár nevykořenitel-ných návyků po zakarpatské bábušce, která nás vychovávala… uvařím si brambory, které jím rukama přímo z hrnce, posolím a potírám pomazánkovým máslem. Když jsem teď dostal lekci, budu brambory zakusovat hrudkou másla. Stejně jako před čtyřiceti lety s bábuškou.
0 0
možnosti
LN
žervé, gervais
No vida! :-D Něco máme přece společného. :-D Vřele doporučuji žervé, jako kolegové přede (pode) mnou. A nemusí to být jen Lučina. Kupodivu je takové žervé často dražší (v přepočtu na 1 kg) než máslo. Kvalitní rozetřený tvaroh samozřejmě může s úspěchem žervé nahradit. Podobných možností je celá řada.
0 0
možnosti
BJS

Bohumil J. Studýnka

19. 10. 2012 17:03
Pijte mléko - jenže lékaři ...
... tvrdí, že muži v pátém deceniu ztratí schopnost štěpit (snad mléčnou bílkovinu nebo tuk?) v mléce a výsledkem je pak častá a rychlá stolice. Je to pravda. Mléčné výrobky už jenom zakysané nebo co ještě s nimi dělají. 
0 0
možnosti
LN
Intolerance na laktózu (lactose intolerance)
"... přesnější je označení - metabolická porucha štěpení mléčného cukru. Tato porucha je vrozená. ... Všechny druhy mléka, lidské mléko i mléko živočichů, obsahují mléčný cukr neboli laktózu. Tento cukr se v trávícím ústrojí rozkládá za pomoci enzymu laktáza na fragmenty, které se pak vstřebávají do krevního oběhu. Je-li laktázy nedostatek, zůstává mnoho mléčného cukru nestráveno a slouží za potravu přirozeným střevním bakteriím. Při jeho zpracování bakteriemi vznikají různé látky a plyn, které střevo dráždí a vyvolávají koliku a průjem. ...""...Jen třetina lidí si uchovává schopnost štěpit mléčný cukr laktázu až do dospělosti. Většina Asiatů, Afričanů a domorodých Američanů má intoleranci laktózy. Polovina Hispánců a 20% bělochů neprodukuje v dospělosti laktázu. ..."Takže zakysané mléčné výrobky už jsou bez laktózy, sbaštily ji mléčné kvasinky. Ty já samozřejmě můžu taky. :-)
0 0
možnosti
V

Vladimir1950

19. 10. 2012 16:48
Hodně dobrý článek
Souhlasím s panem Studýnkou, pomazánkové máslo není máslo, je to pouhopouhý roztíratelný tuk. Ten název a skladba je skutečně pozůstatek z doby před r. 1989, který přetrvává. Byl to vědomý podvod tehdejších vlád, když nebylo máslo z kravského mléka. Já osobně jsem  tenhle superprodukt nikdy neokusil, když nebylo máslo, vyškvířili jsme si sádlo..a bastafidli:-) A jistou dobu byl krajíc chleba,namazaný sádlem a ozdobený kolečky cibule pochoutkou, chutnal a  neuškodil. Občas si tuhle pochoutku  dávám i teď:-) Každá doba má svá specifika, kdysi se tvrdilo, že sádlo škodí a propagovaly se rostlinné tuky, teď se tvrdí opak..To podle toho,která lobby má zrovna navrch.Pomazánkové máslo by mělo změnit název, aby neklamalo spotřebitele..Souhlasím s vyjádřením EU a článkem..
0 0
možnosti
LN
Kocourkovský příběh, který se zapsal do dějin... :-D
Autor článku má pravdu, pomazánkové máslo vzniklo v době socialistického nedostatku všeho, podobně jako celá řada výrobků sortimentu z komunistických dob. Je to svým způsobem "podvod", takže i ta naše slavná a blbostmi nás zahrnující EU má nejspíš pravdu. Ale...Potíž je, že podobným způsobem byla za totality vyvinuta celá řada výrobků. Připomeňme si třeba kofolu, kdy bylo potřeba zlikvidovat velké množství kofeinu vyrobeného jako vedlejší produkt farmaceutické výroby. Výsledkem byl slušný nápoj, když už k nám na trh nemohly být za přijatelné ceny dováženy různé koly ze zahraničí, a z těch českých stála za řeč snad jenom Aro-Cola z třebíčské sodovkárny. Byla nedostatková jako všechno a třeba mně chutnala mnohem víc, než kofola. Zanikla po pádu komunistického režimu nejspíš kvůli malé marketingové podpoře a privatizačním zmatkům, jinak by byla schopna svou chutí konkurovat kofole i ostatním kolám na trhu.Pomazánkové máslo patří mezi ty výrobky, které měly na trhu jednoznačný úspěch svými vlastnostmi a chutí. Kdysi jsem si je kupoval a mazal na chleba a pečivo. Pak jsem přišel na to, že nepřímo úměrně obsahu másla si mažu větší dávky a tak to vlastně vyjde na stejno. Později jsem přestal máslo používat vůbec.Problémem jinak zřejmě oblíbeného pomazánkového másla tedy je především jeho název. Stačilo jej trochu změnit - třeba na "Máslová pomazánka", a byl by pokoj. Výrobce už to mohl udělat dávno  a ne se zbytečně soudit s EU. Jenomže "tradice je tradice", a tak se dnes náš stát angažuje ve sporech, které jsou zbytečné, a docela by mě zajímalo, kolik vedení konkrétně tohoto sporu s EU stálo daňové poplatníky peněz.  Zbytečně. Na druhé straně náš stát schvaluje a podporuje mnohem větší hlouposti, které se na nás z EU valí a jejichž ekonomický význam má na peněženku občana o několik řádů větší (a záporný) vliv. A tady je ticho po pěšině...
0 0
možnosti
M

Michalbsoukup1

19. 10. 2012 15:07
Tak i tak....
"Tento článek je však jen o trvalém přežívání podvodů komunistické propagandy pro chlácholení normalizovaného lidu."Promiňte, ale myslím si že je to nesmysl. Výrobci název "pomazánkové máslo" používají od převratu dlouhá léta a myslím, že hlavní důvod je spíše pohodlnost anebo prostě konzervativní přístup k věci (....je to tak už roky, tak co bychom to měnili...). Vaše představa (mezi řádky), kterak si výrobci se srpem a kladivem na klopě a s ďábelským smíchem mnou ruce s radostí z toho, jak zase podvedli normalizovaný lid, je nejspíš  mimo realitu. Vlastně vůbec nechápu, o čem se tu bavíme - jsme členy EU, EU nám něco nařídila, tak se to prostě změní. Možná akorát pár fabrik bude chvíli nadávat, že jim kvůli změně názvu klesnou prodeje, aniž by to mohly konkrétně doložit.A podvedení spotřebitelé? Každý, kdo si to tzv. pomazánkové máslo kupuje ví jak chutná a jestli mu chutná. Mleté pneumatiky v tom nejsou, takže smrt zřejmě nehrozí a pokud se jich zeptáte z čeho přesně a jak se dělá opravdové máslo a co to je máslo, tak nadpoloviční většina obyvatel Vám pravděpodobně ani neodpoví. Ostatně stačí se podívat na některé starší díly pořadu "Nikdo není dokonalý" a dojde Vám, že ono máslo už je extraliga, na kterou má málokdo.Chápu záměr EU a celkem proti tomu nic nemám, ale domnívám se, že dělat na takovéhle prkotině nějakou ideologii je naprosto zbytečné.
0 0
možnosti
O

Otec_Scholasticus

19. 10. 2012 15:04
Humbuk
Humbuku s pomazánkovým máslem nerozumím, vždy jsem ho chápal jako něco, co máslo není, jen se tomu tak říká.  Nadsázka.  Prostě se natírá na chleba. Každý přece ví, jak vypadá máslo.  Mně tahle pomazánka chutná a budu ho/ji kupovat dál.  Spolužák Jirka na tom vyrostl, posvačil ho na gymplu každý den.  Úplně celé.  Za mnohem větší problém považuji šizení v oblasti zdravotních účinků kdečeho, včetně smyšlených názvů "komerčních" bakterií.  Nebetyčná drzost.    
0 0
možnosti