Kouření z českých hospod nezmizelo. Kontrolorů je málo

Řady malých, nenápadných a zejména vesnických hospod se protikuřácký zákon ještě příliš nedotkl. Podobnou situaci je možné večer zažít i v řadě pražských hospůdek a barů.

Miroslav Petr 7.11.2017
Některé podniky tolerují tabákový dým i poté, co začal platit protikuřácký... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Některé podniky tolerují tabákový dým i poté, co začal platit protikuřácký... | foto:  František Vlček, MAFRA
Některé podniky tolerují tabákový dým i poté, co začal platit protikuřácký... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejmenovaná hospůdka na jihu Plzeňska, co stůl, to popelník. Tady se smí kouřit? „Samozřejmě,“ odpovídá s úsměvem servírka. Pokuty se nebojí, kontrolu tu prý ještě nikdy nezažila.

Řady malých, nenápadných a zejména vesnických náleven a hospod se protikuřácký zákon, platný od konce května, ještě příliš nedotkl. Podobnou situaci je ale možné večer zažít i v řadě pražských hospůdek a barů.

Kontrolovat zákaz kouření mohou policisté, strážníci, inspektoři, hygienici i úředníci, jsou ale na všech zhruba 40 tisíc stravovacích zařízení v Česku krátcí. Tím spíš, že cílené kontroly dodržování zákazu kouření a nové regulace prodeje alkoholu se u nás nepořádají. „Policie ČR v souvislosti s tímto zákonem do současné chvíle neprováděla žádné speciální akce, nýbrž se této problematice věnuje v rámci běžného výkonu služby,“ uvedla vrchní komisařka Eva Kropáčová z Policejního prezidia.

K cíleným akcím podle ní zatím není důvod, policisté nezaznamenali žádné větší problémy. A totéž platí i pro ostatní instituce, jež dodržování zákazu kontrolují.

K cíleným akcím podle ní zatím není důvod, policisté nezaznamenali žádné větší problémy. A totéž platí i pro ostatní instituce, jež dodržování zákazu kontrolují. Nejen v terénu, ale i při prodeji alkoholu a tabáku prostřednictvím e-shopů.

Strážníci, inspektoři, hygiena či celníci si v drtivé většině všímají případných kuřáků v uzavřených objektech hospod nahodile v rámci běžné služby nebo obecněji zaměřených kontrol. Případně na základě upozornění občanů.

Jedna z největších kontrolních akcí policie s pomocí dalších inspektorů se jmenovala HAD (Hazard-Alkohol-Děti) a konala se týden v červenci a týden v srpnu po celém Česku. Ustanovení protikuřáckého zákona byla jen jednou součástí. Kontrola postihla skoro 2800 lidí a téměř 860 restaurací, klubů a podobných zábavních podniků. Policisté natrefili na 53 mladistvých pod vlivem alkoholu, z toho pěti ještě nebylo ani 15 let.

Po kuřácích jdou hlavně hygienici

Do akce HAD se kromě policistů, celníků, hasičů a České obchodní inspekce zapojilo i ministerstvo zdravotnictví a hygienici. Po celé republice provedli 266 kontrol zaměřených právě na dodržování protikuřáckého zákona.

V osmačtyřiceti případech zjistili problém, z toho ve 14 byli odhaleni kuřáci v hospodě. Ve dvaatřiceti neměl hospodský vyvěšenou informaci o zákazu prodeje alkoholu nezletilým a ve dvou případech neměla obsluha automat na cigarety umístěný tak, aby to nezletilým znemožnilo prodej.

„V kontrolách se bude pokračovat až do konce září,“ varuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Souhrnné údaje, které by se týkaly přesného počtu odhalených kuřáků uvnitř hospod a barů, ale neexistují. A většinou ani obecněji kontrol dodržování celého protikuřáckého zákona. Už proto, že strážníci a policisté kuřáky uvnitř podniků cíleně nevyhledávají.

Nepočetné jsou případy, kdy strážnici vyjíždějí na základě udání. Jako se stalo třeba také v Plzni, kde příslušný městský obvod řeší případ mladíka, který si v restauraci zapálil cigaretu v malé vodní dýmce.

„Řeší to spíš v rámci běžného výkonu služby. Hlídka je třeba povolána kvůli rušení nočního klidu, na místě zjistí, že hlučí právě kuřáci před provozovnou, a může udělat kontrolu i uvnitř,“ popisuje mluvčí Městské policie v Plzni Jana Pužmanová.

Nepočetné jsou případy, kdy strážnici vyjíždějí na základě udání. Jako se stalo třeba také v Plzni, kde příslušný městský obvod řeší případ mladíka, který si v restauraci zapálil cigaretu v malé vodní dýmce. „Mně to připadá spíš jako taková štvanice s cílem vykázat nějakou činnost. Začaly tady platit naprosto nesmyslné zákony, které likvidují poctivé hospodské, od EET po zákaz kouření, a ve skutečnosti si jen stát přilepšuje na úkor druhých,“ komentuje situaci Pavel Jurák z pražského klubu U Buldoka.

Kontroly, včetně těch daňových, se podle něj často zaměřují spíš na snadno dostupné cíle, například zavedené bary a restaurace v centru měst, ale podniky na periferii nebo v odlehlých regionech pozornosti úřadů unikají.

Pivovary podle reakcí svých odběratelů odhadují, že především vlivem zákazu kouření a úbytku hostů zkrachuje několik set hospod, zejména těch na vesnicích.

Dohlíží se i na e-shopy

Protikuřácký zákon neřeší jen kamenné obchody, ale reguluje více i prodej kuřiva a alkoholu na dálku prostřednictvím stovek internetových prodejců. E-shopy s tabákem musejí nově ověřovat věk nakupujícího elektronicky ještě před samotným nákupem. Online obchodům s alkoholem stačí upozornění na věkovou hranici, pak může věk zákazníka ověřit třeba až doručovatel.

Na obojí dohlíží Česká obchodní inspekce a ani v tomto případě nebylo kontrol zatím mnoho. Konkrétně dvacet u e-shopů s alkoholem (jeden zjištěný prohřešek) a dvě u e-shopů s tabákem (žádné zjištěné porušení zákona).