Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zvýšení daní nesvědčí o politické chytrosti lídrů Pirátů a STANu

Vít Rakušan s Ivanem Bartošem foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Lídři Pirátů a hnutí STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan při představování společného politického programu v předvolební kampani uvedli své priority.
  14:04

Pirátské daně

Nerozlučný koaliční pár Ivan Bartoš a Vít Rakušan odstartoval minulý týden představením hlavních bodů společného politického programu předvolební kampaň. Lídři Pirátů a hnutí STAN hovořili o prioritách, jako je obří digitalizace, rozvoj regionů, zdravotnictví či školství, důraz na kvalitní životní prostředí nebo velkolepé změny v sociální oblasti. K prostým voličům však dotekla zejména jedna informace – pokud tato koalice bude hrát v budoucí vládě prim, podnikatelé a zaměstnanci mají počítat se zvýšením daní.

Bartoše a Rakušana musíme pochválit, protože je hezké a poctivé se hned na začátku přiznat, co bychom od levicové budoucnosti stejně očekávali. Na druhou stranu ohlásit zvýšení daní v situaci, kdy se státní dluh České republiky vůči HDP v době plánovaného převzetí moci bude pohybovat lehce nad 40 procenty, zatímco většina členských zemí Evropské unie už míří ke 100 procentům nebo je už přesáhla, nesvědčí o politické chytrosti. Jedna z oblastí, kterou čeká zvýšení daní, jsou komerční nemovitosti.

Nejprogresivnější český developer Luděk Sekyra se zdaněním svých obrovských projektů zřejmě počítá. Ale až miliardáři, kteří rádi investují prostřednictvím komerčních realit, vytočí číslo na politiky budoucnosti, možná, že plány na zdanění nemovitostí zase tolik palčivým problémem země nebudou.

Jenže Hospodářské noviny ve středu 19. května na titulní straně (hned nad textem o zahájení předvolební kampani Pirátů a STAN) zveřejnily článek s titulkem Realitním vítězem pandemie jsou sklady. Dočteme se v něm, že ceny skladů a logistických center jdou kvůli rozmachu internetových obchodů rychle nahoru, protože investoři chtějí své peníze vložit do výstavby logistických nemovitostí coby do investičního taháku roku.

Developeři ale musejí spěchat, protože pravá ruka Ivana Bartoše, ekonomický expert Pirátů Mikuláš Ferjenčík, považuje za jeden z nejpalčivějších problémů Česka budování hal na orné půdě. Nejprogresivnější český developer Luděk Sekyra, který nesympatizuje už pouze s lidovci, ale i s dalšími pokrokovými giganty české politiky, se zdaněním svých obrovských projektů zřejmě počítá.

Ale až miliardáři, kteří rádi investují prostřednictvím komerčních realit, vytočí číslo na politiky budoucnosti, možná, že plány na zdanění nemovitostí zase tolik palčivým problémem země nebudou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!