Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zpupné lži o „novičoku“: Hybridní aktéři útočí na zdravý rozum

Zdravotníci převáží Alexeje Navalného na letiště v Omsku, kde byl následně německým letadlem převezen do Berlína. foto: Reuters

Aktéři současné „hybridní války“ překračují meze svých schopností a zpupně se snaží – dost slabomyslnou manipulací s pojmem „novičok“ – veřejnosti pověsit na nos obrovského hejla.
  16:27

V poslední době se hodně hovoří o otravách látkou, propagandisticky zvanou „novičok“. Jedná se o ní způsobem, příznačně souvisejícím s dalším nadužívaným pojmem, kterým je „hybridní válka“. Hybris je slovo řeckého původu znamenající pýchu, zpupnost, svévoli, s níž člověk překračoval meze svých možností, nebo porušoval rovnováhu odvěkého světového řádu. Hybris se tak stávala příčinou utrpení. Bohové řeckého pantheonu proto stíhali viníky a trestali celé jejich rody těžkými tresty.

Aktéři současné „hybridní války“ překračují meze svých schopností a zpupně se snaží – dost slabomyslnou manipulací s pojmem „novičok“ – veřejnosti pověsit na nos obrovského hejla. A nejenom to. Pyšně opouštějí prostor civilizovaného světa, který je od pradávna charakterizován ustanovením soudů, kdy spor dvou stran řeší někdo třetí. Svévolně se pasují za žalobce, soudce i exekutory, aniž by komukoliv nařčenému dali možnost se řádně hájit, a hned přistupují k trestům.

Jak působí

Tak se stalo v další z podivných kauz, která se týká ruského opozičníka Alexeje Navalného. Němečtí představitelé nařkli Rusko z otravy Navalného „novičokem“, a aniž by co bylo soudně projednáno, hned mluví o zvýšení protiruských sankcí. Nejde jen o to, že Rusům chybí k otravě Navalného jakýkoliv motiv, protože Navalný byl jak kritikem Kremlu, tak jeho podporovatelem – například v otázce Krymu a Osetie či zákazu propagace homosexuality, což hybridní válečníci nikdy nezveřejnili, protože by jim to zbořilo již tak chabou argumentaci.

Jde i o to, že celá ta hybridní historka, jak ji zpupně podávají němečtí představitelé, je z čistě technického hlediska nemožná, tudíž vylhaná. Dovolím si (s velkým poděkováním) ocitovat z jednoho anonymního vyjádření odborníka na organickou chemii a toxikologii – a budu zvědav, jestli se najde někdo, kdo tuto argumentaci vyvrátí. Organofosfáty jsou používány nejen jako bojové otravné látky, ale i jako pesticidy.

Pokud se v organismu Alexeje Navalného našla nějaká taková látka, protože mohlo jít o znečištění jemu podaného jídla, pití či nádobí v zemědělství běžně používanou látkou. Zásadní pochybnost totiž vzbuzuje fakt, že při použití nervově paralytických látek není problém někoho zabít, ale podrobit ho účinku tak malého množství látky, aby přežil – jak se stalo v případě Skripalových i Navalného.

Již zde se nachází zdroj pochybností, pokudse v Navalného organismu našla nějaká taková látka, protože mohlo jít o znečištění jemu podaného jídla, pití či nádobí v zemědělství běžně používanou látkou. Zásadní pochybnost totiž vzbuzuje fakt, že při použití nervově paralytických látek není problém někoho zabít, ale podrobit ho účinku tak malého množství látky, aby přežil – jak se stalo v případě Skripalových i Navalného.

V odborné literatuře se uvádí, že „novičok“ je údajně pětkrát až desetkrát účinnější, než americká nervově paralytická látka VX (a Kim Čong-nam nejstarší syn bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila, zemřel údajně po zásahu jednou kapkou této látky). Po zásahu takovou látkou, ať již byla požita, vdechnuta nebo se dostala přes pokožku, umírá oběť během několika minut. Není čas na nouzové přistání jako v případě Navalného. Není ani čas dojít si sednout na lavičku jako v případě Skripalových.

Další skutečností, o níž se zpupné německé lhaní rozbíjí na padrť, je, že při odpaření jedné kapky nervově paralytické látky v uzavřeném prostoru by byly postiženy všechny osoby, které se tam vyskytují. I na otevřeném prostranství se mohou zasahující osoby tímto jedem kontaminovat, jak nás přesvědčují britské orgány v případě policisty v Salisbury, který přišel k již otráveným Skripalovým.

Jak se pozná

Klíčový problém hybridních historek o novičoku je v jeho identifikaci. K tomu je totiž podle experta třeba znát údaje přinejmenším z infračervené, hmotnostní a UV-VIS spektroskopie. Referenční spektra se ale dají naměřit jen z čistého vzorku reálně existující látky.

Jestliže Němci tvrdí, že nikdy „novičok“ nevyráběli, ani nevlastnili, kde potom vzali údaje o jeho identifikačních spektrech? Buď tedy lžou v tomto bodě, nebo lžou, když tvrdí, že identifikovali novičok.

Tehdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson po téměř třítýdenním zatloukání nakonec v rozhovoru pro Deutsche Welle v březnu 2018 přiznal, že ve vojenských laboratořích v Porton Downu Britové vzorky novičoku mají, čímž zrušil hybridní argumentaci, že Skripalovy museli otrávit pouze a jenom Rusové, protože nikdo jiný tu látku nemá. Jestliže Němci tvrdí, že nikdy „novičok“ nevyráběli, ani nevlastnili, kde potom vzali údaje o jeho identifikačních spektrech? Buď tedy lžou v tomto bodě, nebo lžou, když tvrdí, že identifikovali novičok.

Možné je ještě jedno vysvětlení – že perfektní dokumentaci o „novičoku“ mají Němci od Američanů, kde od roku 1992 žije přinejmenším jeden ze sovětských vojenských vědců vyvíjejících látky tohoto typu v uzbekistánském Nukusu. Laskaví Američané ho odtamtud přestěhovali i s laboratoří a s dokumentací. To by se ale naprosto zhroutila celá nepřímá argumentace vystavěná na nařčení, že látku typu „novičok“ mají pouze Rusové, a tudíž že ty ataky jdou beze vší pochybnosti na jejich konto.

Jak je vidět, hybridní aktéři útočí „novičokem“ přímo direktně na zdravý rozum. Oponovat takové pavlačové šmíře, ať už pochází odkudkoliv, je otázkou lidské důstojnosti.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...