Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zločin a trest v ropném světě

Ceny ropy se mají odvíjet od tržních principů, tedy nabídky a poptávky. Žádné zpolitizované ceny! tvrdí politici. Velmoci ale hájí i své geopolitické zájmy. Americká ekonomika na levné ropě vydělá, i když cena těžařům nepřeje. Saúdové mají nejnižší náklady. Černý Petr patří Rusku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

Tatana

19. 1. 2015 10:18
Ceny ropy rostou nebo padají,

jenže čeští manipulátoři z ČNB to vždy "nějak zaonačí" aby koncový zákazník natom vydělal co nejméně.

0 0
možnosti
M

Martintruhlik

18. 1. 2015 23:18
nemusí to být nutně manipulace ceny.

V české kotlině se dlouho myslelo jen na zemní plyn z břidlic, ale američtí těžaři vždy daleko více mysleli na těžbu ropy než zemního plynu.

Další nárst produkce probíha v Kanadě, kde ze svých nekonečných zásob asfaltových písků dokáží produkovat za zajimavé ceny.

Oba tyto faktory přispěly k přebytkům na světových trzích. Protože 10-15let je byl trhu nedostatek nabídky, ceny byly vysoko v poměru k nákladům. Nyní je ropy dostatek a ceny se posunuly více k reálným nákladům. Podle mě tento trend Saudové a OPEC nemohli zvrátit.

Venezuela, Rusko, Nigerie .... mají vážné problémy, ale to je jejich nezodpovědnou závislostí na cenách ropy, než nějakým "tajným" tahem Saudů.

Rusko je jen nejkřiklavější případ celého příběhu, i když už si podobnou situaci zažilo (1985-86 propad ceny ropy o 60% následná korekce na "jen" 30%). Tehdy to vedlo k pádu železné opony.

0 0
možnosti
KP
ceny ropy

byly především odtržené od reál ekonomiky. Důvodů k návratu na odpovídající úroveň je více: zvyšování celosvětové těžby, pomalý růst ekonomiky EU, zpomalení růstu Číny a komplikace Ruska. Politické události bývají spouštěcím impulzem, méně příčinou. Cenová manipulace má vždy jen krátkodobý účinek, protože manipulátorům musí nutně způsobit velké ztráty (např. ono nesnížení produkce OPECem je vyjde pěkně draho). Mezi investory platí pravidlo, že když si nezvyklé ceny všimnou i lidé, kteří s trhy nemají nic společného, pak je cenový pohyb u konce.

0 0
možnosti