Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zlo jménem „privatizace OKD“ by měli vidět všichni občané

  17:59
Až po letošních volbách, kdy ČSSD ztratila moc, je možné zřídit sněmovní vyšetřovací komisi, aby ukázala viníky kauzy OKD. Je mnoho těch, kdo nechtějí, aby toto zlo bylo slyšet. Tím nejviditelnějším se stal Miroslav Kalousek, když hlasoval proti komisi. Neměl šanci, vznikla.

Sobotka přišel vypovídat na Obvodní soud pro Prahu 2. foto:  Petr Topič, MAFRA

Když předminulý týden sněmovna rozhodla zřídit vyšetřovací komisi, která by rozklíčovala důvody miliardových ztrát při privatizaci OKD, ostře se proti tomu ohradil Miroslav Kalousek, bývalý šéf lidovců a později i TOP 09. Jako jediný z poslanců hlasoval proti jejímu zřízení s argumentací, že hájí nezávislost justice, protože případ řeší soud a sněmovna by se do toho neměla plést. Na svém facebookovém profilu ještě dodal, že se obává, že sněmovní komise je začátkem nátlaku „nových pořádků“ na nezávislou justici. Kdo neztratil paměť, musí se smát.

Byl to právě Kalousek, který se v minulosti vyznamenal při obraně nezávislé justice. Tím nejznámějším případem je jeho veřejně známý telefonát policejnímu vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi, který se zabýval kauzou nevýhodného nákupu vojenských letounů CASA, do které byla namočená Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová.

Dojemná obrana

Policie tehdy požádala o vydání místopředsedkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Parkanové právě kvůli této zakázce, kde měl stát utrpět škodu více než 650 milionů korun. Jenže Kalousek coby odhodlaný bojovník za čistotu justice celou situaci vyhodnotil jako policejní provokaci a podle vlastních slov detektiva Mazánka na něho řval, že u policie skončil.

Obrana Miroslava Kalouska padlého premiéra Bohuslava Sobotky v kauze OKD byla až dojemná. Podle něho žádné zlo nebylo, a tak občané nemají co vidět a slyšet. Avšak u jiných politických stran a jednotlivců, ke kterým ho neváže žádný společný zájem, má názor naprosto opačný, a to že vyšetřovací komise je zcela zásadní a důležitá.

Kalousek musí vyrazit do boje za obranu čistoty justice pokaždé, když se to týká jeho stranických kolegů či spřízněných politiků. Čuch pro spravedlnost mu pokaždé napoví, že jsou neposkvrnění a obětí policejních či jiných provokací a rozhodně není správné žádné vyšetřovací komise vytvářet. Jeho obrana padlého premiéra Bohuslava Sobotky v kauze OKD byla až dojemná. Podle Kalouska totiž žádné zlo nebylo, a tak občané nemají co vidět a slyšet.

Avšak u jiných politických stran a jednotlivců, ke kterým ho neváže žádný společný zájem, má názor naprosto opačný, a to že vyšetřovací komise je zcela zásadní a důležitá. A co víc, Kalousek většinou už i ví, čím se kdo provinil, a odsouzení takového pachatele musí rozhodně přijít. V tomto případě občané zlo vidět a slyšet musejí, protože tak velí Kalouskovi jeho obava o nezávislou justici.

Je bez diskuse, že jedním z největších zel polistopadové éry je privatizace OKD. Podivné čachry na vládě při prodeji bez soutěže a za směšnou cenu, navíc subjektu, který v řádu dní přeprodává podíl firmě vlastněné americkým miliardářem Zdeňkem Bakalou. Výsledkem je škoda státu minimálně v desítkách miliard korun, jelikož vláda, v níž ministrem financí byl právě Sobotka, státní podíl v OKD prodala za možná až desetinásobně nižší cenu, než byla reálná hodnota podniku, a také zašantročených 44 tisíc hornických bytů.

Onlinová komise

Ty Bakala dostal zdarma, protože nebyly oceněny v prodávaném majetku OKD, a díky zfušované a pro stát nevýhodné privatizační smlouvě teď nemusí splnit slib a prodat je nájemníkům za snížené ceny. Tedy zlo od začátku do konce. Ale až po letošních volbách, kdy Sobotkova ČSSD utrpěla drtivou porážku a ztratila moc, je možné zřídit sněmovní vyšetřovací komisi, aby tohle zlo rozklíčovala a ukázala viníky.

Jedinou možností je otevřít jednání komise veřejnosti. Ať je to online! Ne kvůli odplatě, ale kvůli spravedlnosti. A na to máme právo!

Je ale mnoho těch, kdo nechtějí, aby zlo bylo vidět a slyšet. Tím nejviditelnějším se stal šéf poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek, když hlasoval proti komisi. Neměl šanci, komise vznikla. To ale nestačí. Zlo jménem „privatizace OKD“ by neměli vidět a slyšet jen poslanci, ale všichni občané. Jedinou možností je otevřít jednání komise veřejnosti. Ať je to online! Ne kvůli odplatě, ale kvůli spravedlnosti. A na to máme právo!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!