Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Židé žijící ve Francii přemýšlejí kvůli útokům islamistů o emigraci

  12:50
Statistika z roku 2020 ukazuje, že za minulých deset let odešlo z Francie do Izraele zhruba 50 tisíc Židů. Vražda 65leté židovské lékařky Sarah Halimiové v dubnu 2017 tento trend posílila.

Ve Francii, kde žije jedna z největších židovských komunit v západní Evropě, přibývá útoků proti jejím členům. foto: Ben Ariel

Vražda 65leté židovské lékařky a bývalé ředitelky jeslí Sarah Halimiové otřásla v dubnu 2017 Francií. Útočník Kobili Traoré se vloupal do jejího bytu v Paříži, několikrát ji udeřil pěstí, křičel na ni antisemitské nadávky a vyhrožoval zabitím. Ze svědectví sousedů také vyplynulo, že několikrát opakoval verše z koránu. Traoré, který byl dlouhá léta závislý na drogách, následně ženu vytáhl na balkon a odtud vyhodil ven. Halimiová následkům zranění po pádu z třetího patra na místě podlehla.

Ihned po činu křičel podle svědků Traoré z balkonu: „Zabil jsem šejtana!“ (arabský výraz pro satana) i „Alláhu akbar!“. Následně proklamoval, že žena z okna vyskočila sama, a hájil se svou neschopností uvažovat. Očekávalo se, že ho justice adekvátně potrestá. Jenže namísto desítek let za mřížemi či dokonce doživotního trestu kasační soud v Paříži rozhodl, že Traoré nebyl schopný rozpoznat následky svého jednání, protože byl pod vlivem drog. Prý nešlo ani o projev antisemitismu.

Problém s policií i s médii

V reakci na tento pohoršující verdikt liberální justice se v mnoha francouzských městech, ale i v Tel Avivu, Londýně či v Miami konaly demonstrace. „Spravedlnost odpočívá v pokoji, stejně jako Sarah Halimiová! Zhul se a zabíjej, taková je spravedlnost!“ Tak zněla některá hesla. Objevil se i nápis „Cena života Židovky ve Francii je menší než život psa“, který narážel na rozhodnutí soudu z roku 2017, kdy se muži, který vyhodil z okna svého psa, nepodařilo výmluvou, že byl pod vlivem drog, obměkčit srdce soudců.

Podle 18leté Alici Levyové kauza Halimiové ukazuje, že ve Francii jsou problémy nejen s prací justice, ale i policie či médií. Organizace National Bureau for Vigilance against Anti-Semitism Watchdog Group žádá policii o vyšetření postupu příslušníků, kteří v době vraždy Halimiové prý dlouho váhali zasáhnout.

Rodina Halimiové se rozhodla obrátit na izraelské soudy, jelikož ve Francii již nemají další možnost domoci se spravedlnosti. Advokáti GilesWilliam Goldnadel a Francis Szipner, které izraelská občanka Esther Lekoverová, sestra Halimiové, najala, podají stížnost u soudu v Izraeli, jelikož dle tamního trestního zákoníku lze stíhat antisemitské činy, které se odehrály v zahraničí. Problém spočívá v tom, že Francie své občany nevydává k trestnímu stíhání v zahraničí.

V zemi, kde žije jedna z největších židovských komunit v západní Evropě, přibývá útoků proti jejím členům. Vražda Halimiové, jak uvádí deník Times of Israel, donutí Židy žijící ve Francii přemýšlet o emigraci. „Myslela jsem, že zůstanu ve Francii, ale po případu Halimiové už si nejsem jistá. Když mám strach vyjít na ulici jen proto, že jsem žena a Židovka, dostávám se do těžké situace. Moje sestřenice v Izraeli jsou v bezpečí jakoukoli noční hodinu. Takže začínám přemýšlet, co by pro mne bylo lepší,“ řekla například 20letá demonstrantka a vedoucí židovské skautské skupiny Allyana Levyová.

Osmnáctiletá Alice Levyová, která není příbuzná Allyany, dodala, že kauza Halimiové ukazuje, že ve Francii jsou problémy nejen s prací justice, ale i policie či médií. Organizace National Bureau for Vigilance against Anti-Semitism Watchdog Group žádá policii o vyšetření postupu příslušníků, kteří v době vraždy Halimiové prý dlouho váhali zasáhnout.

Nedostatky právního státu

Řada francouzských Židů má za to, že o případu většina médií dlouho psala jako o nešťastném obratu v sousedské hádce, údajně proto, aby neuškodili Macronovi v kampani proti krajně pravicové a protimuslimské Marine Le Penové. Statistika z roku 2020 ukazuje, že za uplynulých deset let odešlo z Francie do Izraele zhruba 50 tisíc Židů, což vzhledem k asi půlmilionové komunitě lze považovat za varovný signál.

Kdo si myslí, že kvůli případu Sarah Halimiové Evropský parlament schválí usnesení odsuzující stav justice ve Francii nebo že bruselští komisaři začnou vyšetřovat, zda v této zemi neexistují vážné nedostatky v dodržování principů právního státu a evropských hodnot, ať zvedne ruku

Tato mohutná vlna emigrace je spojovaná s teroristickými útoky radikálních islamistů na židovské instituce a s vraždami čtyř Židů ve škole v Toulouse v roce 2012. „Představte si, co by se stalo, kdyby zdrogovaný vrah byl běloch a předtím, než by vyhodil z okna Sarah Halimiovou či migranta z Mali, by hlasitě volal ,Francie patří Francouzům!‘,“ řekl pro deník Le Figaro známý francouzsko-židovský filozof Alain Finkielkraut. „Média by burcovala do útoku,“ narážel na dvojí metr při posuzování některých trestných činů.

A kdo si myslí, že kvůli případu Sarah Halimiové Evropský parlament schválí usnesení odsuzující stav justice ve Francii nebo že bruselští komisaři začnou vyšetřovat, zda v této zemi neexistují vážné nedostatky v dodržování principů právního státu a evropských hodnot, ať zvedne ruku!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!