Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zeman a (ne)jmenování profesorů: Konec éry lustrování?

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat tři profesory a vzbudil tím rozhořčenou reakci akademické obce. Celá aféra má však více aspektů. Inteligentní společnost by z toho dokonce mohla vyjít posílena.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

V.Hricák

16. 5. 2015 6:41
Tak nevím,

čtvrt století jsme si hráli na spravedlivé a dokonalé. Lustrovali jsme malé ryby, na které nám ve vyrabovaných archivech něco zbylo a nyní máme přestat? Kolik často schopných lidí muselo ukončit svou kariéru a vyklidili pozice těm všehoschopným jenom proto, že se kdysi museli upsat ďáblu jménem STB. Důvody byly často prozaické. Nechtěli komplikovat život sobě a svým blízkým. Já je neobhajuji, jenom se je snažím pochopit. Pokud jsme tuto hru začali hrát, měli by jsme jí dohrát dokonce. Když už jsme se nedokázali vypořádat s minulostí jiným způsobem. Protože kolik Babišů a Štětinů ještě čeká někde za rohem na chvíli, kdy bude oficiálně oznámeno : "Co jsme si, to jsme si" ? Protože naše média plní všemožné role, jen ne tu, kterou by plnit měly. Hlídat nám demokracii.

0 0
možnosti
JP

11. 5. 2015 21:39
autor zcela pomíjí podstatu problému

Autor se zamýšlí nad tím, zda se máme zajímat o svou minulost. Pěkné filosofické téma. Máme 25 let po sametové revoluci zjišťovat, zda ten či onen, ta či ona byl či nebyl veden ve svazcích Stb ? Pěkné téma, na dlouhou diskuzi. Ale ne o Zemanovi. V případě Zemanova nejmenování tří profesorů nejde ani náhodou o to, zda někdo byl či nebyl ..... Je to normální, sprostá zvůle ze Zemanovy strany. Kdyby se Zeman zajímal o minulost, nemohl by tolik let spolupracovat se Šloufem. Kdyby Zemanovi šlo o morální aspekty, neubytoval by těsně vedle sebe na Pražském Hradě Lukoila Nejedlého. Jestli někdo byl či nebyl na nějakém seznamu, který sestavil kdoví kdo, je Zemanovi úplně fuk. Zeman v nezvladatelné touze po moci, kterou nemá, dělá co ho právě napadne, aby si užil ten krátký, pomíjivý pocit, že ON MŮŽE. Zákon stanoví, že prezident podepisuje jmenovací dekrety. Připomeňme, že tomuto aktu předchází poměrně složitá a zdlouhavá procedura, v níž oprávněnost žádosti o profesorské jmenování posuzují postupně čtyř

0 0
možnosti
RK

8. 5. 2015 14:33
Jak je to s akademickou obcí?

Hluboce si vážím vědců, kteří usilovně pracují na svých vědeckých projektech - ovšem takových projektech které mají význam. Tedy nikoliv "vědců" typu teplouše Putny, který produkuje bláboly které nikdo nečte a které nemají význam. Také nikoliv "vědců" typu paní doc.Putnové (je s tím Putnou příbuzná?), která ačkoliv promovala z přírodních věd, nyní "vědecky" poučuje manažery jak mají manažovat - taktéž činnost naprosto bez významu.

A je nutno si nevážit akademické obce - tedy funkcionářů, kteří se často chovají jako stádo ovcí, nechávají si vymýt mozky propagandou a pokoušejí se zasahovat do politiky. Vzpomeňme akademické obce německých universit v době nacionálního socialismu. Vzpomeňme akademické obce sovětských universit v období kralování Stalina. A vzpomeňme i akademické obce českých universit v padesátých a sedmdesátých letech.

0 0
možnosti
VP

V. Pokorný

7. 5. 2015 20:27
Pan Schneider

popsal střízlivě situaci, která nastala, když prezident odmítl jmenovat tři nové profesory a zdůvodnil také proč nepodepíše jejich jmenování. I v nedávné době, když prezident odmítal jmenovat profesorem katolickou buznu( takto se sám pan Putna označil, šlo totiž právě o jeho jmenování) se ona tzv. akademická obec čílila, co že si to prezident dovoluje. Podle mne prezident Zeman rozhodl správně. Prezident není poskok rektorů ani akademických rad. A jak je vidět slovutná akademická obec se nijak nepoučila. Pakliže ale ti akademikové trvají na jmenování oněch profesorů, tak ať si je rektoři jmenují sami. Profesorů není nikdy dost a ti jistě budou pro jejich školy pilířem.

0 0
možnosti
DS

7. 5. 2015 15:48
....

Ale kdepak. Císař i Masaryk posílali vyrozumění úřední poštou. K tomu dávali stále místo. Navíc měli právo udělit profesuru člověku vybranému 2/5 menšinou aby chránili skutečné kapacity před zvůlí akademické demokracie. Současný stav jsou čistá 50. léta.

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

7. 5. 2015 17:48
Re: ....

Par recnickych otazek...

Pro natvrdle - to vyrozumneni posilali automaticky pokazde kdyz to univerzita navrhla (jinymi slovy - fungovali jako automat na podpisy)? Nebo do toho promitly nejake jine zajmy (odpor jine narodnostni mensiny, nevhodne politicke postoje ci skraloup kandidata)?

K tem funkcnim mistum - na zaklade ceho by potom ale urcovala akreditacni komise kvalitu skol, kdyz by nemohla spocitat statem posvecene profesory?

A k cemu vlastne ta hodnost je :

- dekana muze delat clovek, ktery na VS neoducil ani hodinu... Predpokladam, ze podobne gumove se da pristupovat k jakekoli funkci v akademicke samosprave.

- tarif se zvedne asi na 30000 Kc; kdo je schopen v tom chodit, ma takovy nadtarif...

- skolit doktorandy muze ten, komu to VR (nebo nejaka komise jmenovana vedenim) povoli; takze v podstate totez co prvni bod...

0 0
možnosti
RK

7. 5. 2015 12:37
Nepřípustná činnost české televize

Ve zprávách a komentářích 6.5.2015 ve 22 hodin ukázala CT 24 opět, jak rafinovaně a podle útočí proti prezidentu Zemanovi,. K diskuzi o tom, zda má prezident jmenovat profesory také bývalé agenty StB a pod., byli pozváni k diskuzi pouze a výhradně diskutéři, kteří prezidenta hrubým způsobem napadali - a nebyl pozván ani jediný diskutér,který by prezidentovo stanovisko vysvětlil nebo obhájil. Diskutovaly také dvě dámy které ukázaly např. že je možné být rektorkou i s chabou inteligencí. Zejména paní Putnová ukázala že je možné vystudovat RNDr a pak být "docentkou" a poučovat manažery, což s přírodními vědami nemá nic společného. Takováto individua dnes "reprezentují" českou inteligenci.. Hrůza.

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

7. 5. 2015 13:27
Re: Nepřípustná činnost české televize

Včera jsem omylem koukal v ČT24 na přímý přenos uctění památky obránců rozhlasu přímo na Vinohradské. Posluchačům TV úplně zamlčela, že první věnec byl položen jménem prezidenta republiky. Prostě účast Hradu na pietním aktu demonstrativně ignorovali.

0 0
možnosti
PM

7. 5. 2015 11:17
Zemanova manipulace společenské lůzy

Prd snahy zrušit lustrační zákon. To jen Zeman coby zkušený manipulátor a krotitel společenské lůzy předhazuje ji další kořist z řad úspěšných a ctihodných k cupování i s návodem jak na to. A moc dobře ví, že s tím nemůže přestat. Jinak by jím rozdivočená lůza rozcupovala jeho samotného. Jak se mnohým krotitelům, poté co přestali krmit svou divou zvěř, stalo. Takže se i nadále máme na co těšit. Zvláště po Zemanově návratu z Moskvy, kde mu školení na rozeštvávání společnosti poskytne sám KGBák Putin.

Tenhle pokus udělat z opilecké trosky Zemana státotvorného činitele, Zemanovu análníkovi Schneiderovi nevyšel.

0 0
možnosti
JT

7. 5. 2015 12:04
Re: Zemanova manipulace společenské lůzy

Co to používáte za slovník? Pokud se vám cokoliv nelíbí, zkuste to bez urážek a zesměšňování.

0 0
možnosti
TS

T. Sauer

7. 5. 2015 9:06
Starý komouš hraje šachy.

Zeman cynicky obětuje tři profesory, aby přispěl ke zrušení lustračního zákona.

0 0
možnosti
UV

Uplnej Vypatlanec

7. 5. 2015 7:34
ze bude s Milosem

sranda jsem tak nejak tusil, ale ze az takova :-))))

0 0
možnosti