Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zdražení lahvového piva – víc lidí v restauracích?

Ohlašuje-li se u nás zvýšení cen potravin či nápojů (což je výjimka, výrobci ani prodejci obvykle nárůst cen veřejně neprezentují), uvádějí se většinou důvody na bázi zvýšení výrobních nákladů. Zdražení plechovkových či lahvových piv nedávno prezentované lídrem tuzemského trhu je ale jiné.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

8. 9. 2014 8:45
Hospodští povaleči už jsou pasé. Na vsi na nich nevydělají

Už základní předpoklad hospodského na vsi, že mu tam budou sedět a chlastat, je špatný. Taková hospoda dnes prostě nemá na vsi předpokad k přežití. "Hospodský povaleč" je prostě ve většině minulost a jen města nasbírají dost takových. Ne ves.

U nás na vesnici už není jen jedna hospoda a ani ne obecní, ale další vznikly v rekreačním místě, které tak nějak samočinně vznikalo. Menší posezení, která se rozvinula do pravidelně navštěvovaných a oblíbených. Bylo k tomu jistě potřeba vůle místních, kteří tam postavili dětská zákoutí, hřiště a maminy si přijedou dnes i auty do té klidné lokality i z města se svými dětmi. Dostat kávu, pivo, nealko, víno i tvrdé, není problém a k jídlu dnes může mít host i pizzu, nebo náročnější jídlo. Je to takové domácké, vlídné a přes den tam neuvidí opilého. Jen večery bývají spíš pro dospělé, ačkoliv i starší děti s rodiči užívají zábavy.

Zábava se totiž musí umět připravovat. Nestačí jen nalévat a čepovat. K tomu musí být podnikavý člověk, pracovitý a hlavně zakládaj

0 0
možnosti
MW

5. 9. 2014 18:21
sudy v hasičárně

A ještě se vyjádřím k příspěvku pana Křivana ohledně "pivních klubů" na vesnicích.

To je v současnosti velký hit a zároveň velký problém.

Do hospody na vsi přes týden moc lidí nechodí. A když se hospodský těší na víkend, tak si parta místních koupí sud a narazí si ho v hasičárně (nebo v kabinách na hřišti, u někoho v garáži nebo někde u lesa...)

Malý výčep má dneska už kdekdo. Sud koupí ho za stejné peníze jako hospodský. A tak se levně pije. Proč platit za pivo v hospodě 24Kč, když ho dokážeme koupit za 12Kč...

V hasičárně (na hřišti, u lesa.....) nemusí splňovat přísné hygienické podmínky. Nikdo na to nemá živnost. Neplatí se daně. Neplatí se nájem. Neplatí se TV poplatky. . Na záchod se většinou chodí do křoví.

A do hospody se chodí tak akorát na WC (občas) a pro cigára.

A hospodský skomírá na výdělku.

A má platit nájem za obecní hospodu. Z čeho?

A té stejné obci většinou patří i ta hasičárna nebo kabiny na hřišti, kde se o víkendech chlastá...

0 0
možnosti
KP
Re: sudy v hasičárně

Vesnické hospody to mají těžké, protože jejich obyvatelstvo je čím dál tím více závislé na blízkých městech. Na vesnicích je daleko méně pracovních příležitostí než kdysi, takže spousta lidí zkrátka jezdívá do měst, kde si zajdou nejen v pátek po práci sednout. K trendu napomáhají také vš studenti, kterých je dnes daleko více než za komančů a tráví většinu svého volného času ve městech. Nemyslím si, že cena piva v hospodě je vysoká, protože městské hospody mají zákazníku dost a jejich počet je vysoký. A chlastá se určitě stejně, ale jinde než za starých časů.

0 0
možnosti
MW

5. 9. 2014 18:06
znám situaci

V současnosti se dá koupit některé ze známých piv v hypermarketech v akci za 8kč každý týden.

V hospodě stojí stejné pivo 24Kč. Takže si každý koupí basičku a týden nejde do hospody. Doma má za 24 Kč 3 piva a v hospodě jedno. A to nemluvím o těch "superlevných divnojmených pivech" Jejich pijáci již do hospod přestali chodit úplně.

A kdo za to může? Pivovary svojí "cenovou politikou".

A zajímavý paradox: Většina lidí si myslí, že když koupí flaškového Kozla v Kauflandu za 7,90, tak ho hospodský v sudu musí kupovat ještě levněji. Opak je pravdou. Flaškového kupuje za 10 Kč a sudové za 13Kč.

0 0
možnosti
KP
hospody

Autorův popis hospodských jídel a chování personálu je přesný. Podotknu, že jsem narazil na jedno zařízení, kde filtrovaná voda z kohoutku stojí 46 Kč/l, to je skoro jako jejich čepované pivo. Hrabe jim? Tam, kde je výtoč piva dostatečně veliká a dá se předpokládat dobrá kvalita piva, mají zase nahuleno. Povětšinou je situace o poznání lepší v zařízeních, kde čepují buď vlastní nebo z nedaleka dovezené pivo. Ale našel jsem i slušnou restauračku, kde byla Plzeň z tanku, cena přiměřená kvalitě služeb i místu a pivo bylo špičkové (a to Plzeň není můj favorit). V místě, kde bydlím, mají paradoxně dobré pivo v jedné vinárně...

0 0
možnosti
SV

S. Vor

4. 9. 2014 17:58
až budete vyrábět (vařit) licenční piva

jako třeba silné kaštanové pivo z Korsiky nebo Francie,silný,černý stout jako v Irsku a Skotsku a hlavně v jejich kvalitě pak jsem ochoten se s Prazdrojem,který se podle článku pasuje do role mluvčího všech pivovarů a hospod o tom bavit.Na pivní limonády moc lidí nenalákáte:-)

0 0
možnosti
SC

4. 9. 2014 17:58
S návštěvností restaurací to nemá nic společného

Co ale praví klasik : " Která vláda zdraží pivo padne" Babiš si už brousí nožík vreckovo-chrbátový. A sankce ji dorazí!!!!

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

4. 9. 2014 19:45
Re: S návštěvností restaurací to nemá nic společného

Na vesnicích vznikají pivní kluby. Parta si koupí sud piva jako neziskovka a členové i nečlenové za pivo platí jen náklady. Ostatní si kupují lahváče ve slevách, výjimečně 1,5-2l petky. Do hospody pak jdou jen gambleři po výplatě, nebo po obdržení sociálních dávek. Plech se moc nechytá. .

0 0
možnosti