Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zdeněk Zacpal: Redaktoři Charlie Hebdo hrdinové jsou

Na zamyšlení Tomáše Halíka, co debata ohledně jeho článku „Proč nejsem Charlie“ ukázala a jak si lze případ Charlie uvědomit v širších souvislostech naší doby, reaguje Zdeněk Zacpal: „Opravdu věříte tomu, že katolická církev je ,jedinou morálně-kulturní institucí, která je schopná být prostředníkem mezi islámem a sekulární kulturou Západu?‘“
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

27. 2. 2015 20:09
Můj osobní názor je, že celá věc nemá ani tak

náboženské konsekvence.Spíš mám pocit, že páně Zacpalovi hrdinové se vyznačují špatným vkusem.V tom případě dávám přednost tomu, mít dobrý vkus, než být podle těchto měřítek hrdinou.

0 0
možnosti
TC

T. Czernin 251

28. 2. 2015 17:01
Re: Můj osobní názor je, že celá věc nemá ani tak

Vy jste nám tu opravdu chyběl, Vy arbitře dobrého vkusu...

0 0
možnosti
M

Mir

27. 2. 2015 19:30
Uvedu svůj diskus. příspěvek z Christnetu:

Pojem "křesťanský" lze chápat 2 způsoby:

a) užším - jako věrnost Bibli a evangeliu - tady Evropa opravdu již moc křesťanská není.

b)širším - jako světonázorový fundament, který ovšem aplikací toho původního prostého

křesťanství vznikl. K tomuto fundamentu patří:

- rovnost lidí před Bohem a tedy i zákonem

-svět je poznatelný, předvídatelný a člověku je dána možnost svobodné volby, jak se

svým životem naloží

-Bůh je duch a proto jsou důležité nejen činy a výsledky, ale i motivy. Tím je dán prostor

pro soucit, milost, odpuštění

-dějiny mají své směřování a na kažém člověku jako jedinečné bytosti záleží.

0 0
možnosti
M

Mir

27. 2. 2015 19:42
Re: Uvedu svůj diskus. příspěvek z Christnetu:

tak jsem se vešel do formátu a dovysvětluji, že tyto teze jsem formuloval v debatě o tom, zda západní civilizace

má křesťanské kořeny. Dle mého tedy má a pokud se od nich zcela distancuje, sama sebe zničí.

Ohledně tradovaného mýtu, že křesťanství bránilo vědě odkazuji na knihu Ch. Thaxton, N. Percyová: Duše vědy.

(bližší anotací posloužit nemohu, neb se mi někam schovala do nitra knihovny).

Jinak s pány Halíkem a Zacpalem nemám potřebu příliš polemizovat. Raději užívám vlastní hlavu.

0 0
možnosti
PP

27. 2. 2015 19:29
Itálie je katolická

už 1500 let a po 90 % tohoto období byla na samotné špičce civilizačního vývoje. Vymysleli tam současný model univerzit a západní vědy, renesanci (stavební slohy, výtvarné umění, literatura) i moderní kapitalismus. Italská města byla vždy tvořena svobodnými občany, nikoli otroky či robotujícími nevolníky jako jinde. Itálie neprováděla krvavou kolonizaci jako Španělsko, Anglie, Portugalsko, Holandsko či Rusko, netrpěla na svém území nic podobného španělské či německé inkvizici, nikdy tam neprobíhaly židovské pogromy. Itálie byla zakládajícím členem EHS a její premiér De Gaspari platí za jednoho z trojice novodobých otců Evropy. Itálie byla ještě kolem roku 1985, tedy před pouhými 30 lety, jednou z nejbohatších a technologicky nejvyspělejších zemí světa. To vše byla katolická Itálie po jedno a půl tisíciletí. Proč máme Itálii a její katolictví hodnotit jen podle posledních 15 let úpadku? Není to spíš tak, že úpadek nastal, když tam v posledních 15 letech byly přímo inženýrskou metodou po

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

27. 2. 2015 22:02
Re: Itálie je katolická

K Vašemu příspěvku "menší" korekce - to co píšete o Itálii na "špičce světového vývoje" platí maximálně v regionálním omezení "pro Evropu", ale nikoliv pro Itálii - ta je stará pouze 154 let, nikoliv 1500.

Asijské země - zejména Čína provedli svoji "vědecko-technickou" revoluci mnohem dříve.

Na druhou stranu za úspěchy ve vědě, zejména v matematice a kosmologii, vděčí Evropa právě Arabským myslitelům.

Co se násilí či krvavých výbojů týče - přečtěte si něco o výbojích Benátské republiky, třeba o IV. křížové výpravě, kde "Italové" = Benátčané zmasakrovali tisíce KŘESŤANŮ, nikoliv bezvěrců v Konstantinopoli.

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

27. 2. 2015 19:05
Pane Kune

jste exemplární ukázkou toho, jak hluboce klesla úroveň České pozice - potažmo jejich diskutujících, od "originální "ČP" - před zprzněním Lidovkami - a to jak stylem vyjadřování, tak obsahem příspěvku.

1) existuje několik učení náboženství tolerantnější než křesťanství, jehož některé varianty jsou hooodně mimo toleranci, přečtěte si něco např. o kalvínismu

2) páter Halík, není mým oblíbencem, ale v tomto případě má pravdu, obávám se, že mnozí z obhájců "čárlího", včetně autora vůbec netuší "wocogo" - každá násilná smrt je hrozná, ale tento anarchistický, levicový list dlouhodobě provokativně urážel cítění nejen muslimů, ale např i katolíků - Mohamed souložící s dětmi, Ježíš souložící s velbloudem, souložící Svatá trojice - to Vám přijde o.k.? Před časem byl list donucen propustit karikaturistu za antisemitské kresby alá nacisté.

Lituji zemřelých, ale mohli to čekat, nevím jestli víte o tom, že po jejich karikaturách v září 2012 musela Francie uzavřít 20 svých ambasád. Již v roce 1970

0 0
možnosti
AS

A. Stiess

27. 2. 2015 19:11
Re: Pane Kune

to jsem zvědav, kdy ČP toto ořezávání opraví, nebo alespoň "on-line" upozorní na limit.

takže dokončení:

Již v roce 1970, den po smrti presidenta de Gaulla, uznávaného napříč politickým spektrem Francie, jako velkého státníka - tento anarchistický-levicový list de Gaulla krutě zesměšňoval.

Takže si nejprve něco přečtěte - jste-li mocen, tak i "mimo" český jazyk - a poté "bojujte" - to platí i pro autora článku.

Opakuji - násilná smrt je tragedie - ale je redaktora Ch-H jako hrdiny nevnímám - spíše jako osoby běhající přes překážky s odjištěným granátem - či jako možné kandidáty na Darwinovu cenu.

0 0
možnosti
OB

27. 2. 2015 18:49
Příští prezident

Přál bych si, aby se stal pan Halík příštím prezidentem této republiky. Nikdo ze známých lidí a politikú na něj co se týče vzdělání a etiky nemá.

Otakar Božejovský

0 0
možnosti
ZP

27. 2. 2015 18:07
Číňan vzorem pro Evropana? Opravdu?

Rozumím vašemu pohledu na věc, pane Zacpale, s výroky p. Halíka nemusíme tu i onde souhlasit bez výhrad. Opravdu ale máte ten pocit, že bychom se měli učit zdvořilosti a poctivosti (a třeba o rodinných modelech ani nemluvě) právě od dnešních "ekonomických tygrů" z Asie? Asi jste měl málo příležitostí poznat nějaký "vzorek" blíže. V mnohém totiž je právě v Číně étos na úrovni středověku (o sužování Tibetu a pěstování víry v Číně všeobecně nyní ani nemluvě). Nejde tyto věci věru brát šmahem ani z jedné strany - i vy se dopouštíte vynášení dogmat, která jsou velice sporná.

0 0
možnosti
ZZ

4. 3. 2015 18:29
Re: Číňan vzorem pro Evropana? Opravdu?

Z některých slov a obratů mého textu je patrné, že vyzvedávám spíše než (post)komunistickou Čínu svobodnější konfuciánské (či konfuciánsko-buddhistické) země, jako je Tchajwan, Singapur, Hongkong, Korejská republika, v některých ohledech Japonsko (to je ale již méně konfuciánské a trochu víc pohanské - šintoistické).

Ovšem i Čína se také pozoruhodně rozvíjí poté, co opouští západní marxismus-leninismus a vrací ke svým myšlenkovým a duchovním zdrojům - doporučuji studovat krom klasické literatury a filosofie moderní myslitele Lee Kuan Yew, Mou Zongsan, Tu Weiming. Pokud nechcete studovat čínské filosofické texty, můžete nahlédnout například i do češtiny přeloženého románu Literáti a mandaríni od Wu Ťing-c´: tam se diskutují různé životní styly, názory. Něco takového by Evropana během téměř celé historie Evropy přivedlo okamžitě na hranici.

Za poučení stojí každá jednotlivá dobrá věc v zahraničí, i kdyby měla být ta která země/civilizace celkově horší.

Nepřehlížím stále existující tradice č

0 0
možnosti
VN

27. 2. 2015 15:03
K těm několika generacím od tolerance křesťanství

ke katolické totalitě:

313 - edikt milánský, křesťanství se stává tolerovaným náboženstvím

389 - z podnětu alexandrijského patriarchy Theofila vojsko římského císaře Theodosia I zničilo Alexandrijskou knihovnu

391-392 - konečný zákaz pohanských kultů a jejich vykonávání

393 - zakázány olympijské hry

A samozřejmě pronásledování nejen pohanů, ale i křesťanských heretiků, které trvalo dokud církve měly pod palcem i moc světskou, tedy v Evropě do 17. stol.

Tři čtvrtě století stačily k cestě od tolerance k totálnímu ovládnutí životů i myšlení všech dosažitelných lidí.

0 0
možnosti
VK

27. 2. 2015 15:55
Re: K těm několika generacím od tolerance křesťanství

Ve kterém století žiješ Nováku?? Ohániš se 4. stoletím zřejmě proto, že bys chěl, aby Muslimové, kteří právě žijí s mentalitou středověku vládli i tobě, hlupáku!

Najdi mi nějaké učení- náboženství které je tolerantnějši než KŘESTANSTVÍ.

 Právě proto na ně může kdejaký osel jako ty nadávat!

0 0
možnosti
JC

27. 2. 2015 13:57
zkoncit

kdy uz se prestane polemisovat a diskutovat s bezvyznamnym panbickarem jmenem Halik. Jsou mnohem dulezitejsi lidi co prinasi nazory bez nabozenskeho popleteni. Taky je neceske vsimat si nazoru ruznych knezi ruznych cirkvi !

0 0
možnosti
M

Mir

27. 2. 2015 17:01
Re: zkoncit

Nebojte, náboženství tu bude i když Vy už tu dávno nebudete. O tom svědčí i příklad Volteirův.

0 0
možnosti