Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zachránil by Ukrajinu dar ve výši 100 miliard dolarů?

Návrh odměnit Ukrajinu blahobytem, udělat z ní přitažlivou výkladní skříň západní demokracie, je originální nápad. Evropská unie a Spojené státy americké od finanční krize z roku 2008 na záchranu finanční sféry použily podle hrubých odhadů pět tisíc miliard dolarů. Pocítil by Západ, kdyby pouhá dvě procenta z nich, daroval Ukrajině?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pavel Šefl

13. 3. 2015 16:41
Inspirativní článek (2)

Otázky a odpovědi, které mně napadaly: 1. Co by se stalo se 100 mld. USD, kdyby teď byly poskytnuty Ukrajině? Byly by rozkradeny oligarchy, politiky, byrokraty a mafií. 2. Kdyby bylo těch 100 mld. nerozkradeno a správně použito a Ukrajina se stala prosperující zemí - atraktivní alternativou ruského režimu, stala by s také silnou konkurencí v rámci EU. Máme na tom zájem? - Nemáme!!!

0 0
možnosti
Foto

Pavel Šefl

13. 3. 2015 12:35
Inspirativní článek(1)

Chtěl bych autora článku pochválit za výborně zvolené téma k úvaze. Není ani tak důležité, co tam napsal. Daleko důležitější je rozvinout jeho úvahy a dojít odkrytí souvislostí a závěrům z nich.

0 0
možnosti

13. 3. 2015 9:13
Nápad Aničky Jabloňové mi připomíná jednu

scénku z Tery Pratcheta, tuším, že přímo z Barvy kouzel - lord Vetinari se ptá Mrakoplaše, jak by to dopadlo, kdyby každý dostal kus zlata. "Byli bychom všichni bohatí?..." ptá se natvrdlý Mrakolaš.

Aspoň doufám, že jsem nepopletl osoby a obsazení.

Podobně natvrdlá je Anička J.

0 0
možnosti
Foto
clanek trosku mimo

"je originální nápad. Začne ho někdo uskutečňovat? Zatím se zdá, že vůbec ne"

Originalni napad nemel nikdo se zucastnenych USA+EU. Zapadnim elitam prece nikdy neslo o nejaky blahobyt na Ukrajine, ale konecne ovladnouti tak obrovske zemi se vsim vsudy jako je Rusko. Za Jelcina bylo vse na dobre ceste, potom se to zastavilo a nyni vzhledem k zachrane dolarove ekonomiky se chce pokracovat dal. V Kremlu ale nesedi Jelcin je tam Putin.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

13. 3. 2015 8:02
No, nevim...

...porazit diktatora Putina touto zbrani? To uz je asi vetsi sance na vitezstvi vzit tanky a houfnice a porazit ho konvencne... Umlatime rusy cepicema a do svestek jsme doma... Zenisek s Vondrou by tomu meli velet v prvni linii...

PS: Ale honem... Putin ma ale dve rakoviny, autismus a vcera mel mrtvici, ten nevydrzi ani do kvetu tresni...

0 0
možnosti
Trochu nepřesné

To vydání záchranných peněz je potřeba upřesnit. Především jsou to vlastní peníze do vlastní ekonomiky. I to Řecko a další dostávají půjčky na základě členství. Ukrajina je "cizí" ekonomika. Další věcí je forma pomoci. Nikdo nedává nic zadarmo, proto se jedná o půjčky (státy) nebo odkupy cenných papírů (banky). Tedy žádné štědré rozdávání. Dále je třeba zohlednit inflační dopad. Půjčky krachujícím státům inflaci příliš nezvedají. Dodatečné peníze kompenzují ztrátu výkonu ekonomiky, chybějící zboží je snadno dováženo v rámci EU a samotné půjčky nejsou v poměru k HDP tak astronomické a jsou rozložené v čase. Bankovní odkupy (jak vidno) způsobují inflaci výhradně na kapitálových trzích, dopad na real ekonomiku se blíží nule. Ukrajina má mizerné právní prostředí, je ekonomicky daleko méně provázaná s EU a velká pomoc by vedla k inflaci, korupci či velkému pokřivení trhu. Nejlepším řešením je odbourat překážky pro kapitál a vytvářet investice s oboustrannou účastí tak, jako to dělají v Číně

0 0
možnosti
Re: Trochu nepřesné

Zbytek přijde sám - trh vytvoří tlak na právo, pracovní sílu, infrastrukturu, harmonizaci atd. Nalití peněz nic nevyřeší. Ta země se musí změnit zevnitř a to bude trvat desítky let.

0 0
možnosti

Tatana

12. 3. 2015 20:19
Stačilo by pochytat korupčníky

a zabavit jim majetky. Ukraina se musí financovat sama, jestli jí někdo chce pomoci, ať zařídí navrat  "odkloněných" prostředků .

Žádně úvěry ani dary, ať zloději vrátí, co ukradli.

Jako bonus by zloděje mohli dát jako exponáty do ZOO a všichni volební kandidáti by se na ně měli povinně jezdit dívat. TI zvolení by ze svého platu měli přispívat na jejich chov, každého by si někdo "adoptoval" jako v pražské ZOO.

Třeba by tam mohla být cedulka " Na chov Timošenkové přispívá X hřiven ročně Jaceňuk".

0 0
možnosti

Mir

12. 3. 2015 19:46
Kdo chce pomáhat, hledá cesty, ne výmluvy

http://nehemia.cz/?cat=16

Informační hodnota článku solidní, závěr hodně laciný. Dát plošně Ukrajině 100 mld. dolarů by neřešilo vůbec

nic, leda tak ještě zvýšilo korupci. Jinak počítejme že tzv. Západ má téměř 1 mld. obyvatel ( 500 mil. EU, 300 mil.

Severní Amerika). Pokud by se tím problém skutečně vyřešil, těch 2000 Kč za sebe bych klidně dal. A k tomu

ještě jednou 2000,- za nějakého nevýdělečného spoluobčana.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

12. 3. 2015 18:42
hahahaha všichni mudrují jak a co,

ale do té doby Ukrajina nestála ani za suché z nosu...... a ted všichni čekají na ty dva Japonce co všechno zařídí........ pan Samo a pan Seto...

0 0
možnosti