Lidovky.cz

Zachová se Miloš Zeman statečně?

  17:19
Prezident při setkání s veterány na Hradě vyzval k nebezpečnému životu. Lze jen doufat, že se nebojí svého klíčového poradce. Pokud se Miloš Zeman Martina Nejedlého bojí, pak je nestatečný a neměl by nám z Hradu vzkazovat, abychom žili nebezpečně.

Český prezident Miloš Zeman. foto: Petr Topič, MAFRA

Aha, český prezident cituje Nietzscheho! Takto jsem vykřikl, když jsem ve středu 17. září na serveru iDNES spatřil článek s titulkem Ve společnosti se rozmáhá zbabělost. Žijte nebezpečně, vyzval Zeman.

„V české společnosti se podle prezidenta Miloše Zemana rozmáhá něco, co by zdvořilý člověk mohl označit jako nestatečnost a nezdvořilý jako zbabělost. Řekl to na Hradě při setkání, kteří jako vojáci československé armády bojovali proti fašismu za druhé světové války v zahraničí. Podle Zemana je dnes málo lidí, kteří jsou ochotni nasadit své zdraví i životy na obranu své vlasti. Vlast mnozí chápou jen jako prostor pro pohodlný život, nikoli jako místo, kde má člověk své kořeny. Naplněný a bohatý život člověk má, jen když je nebezpečný, poznamenal. Připomněl citát Winstona Churchilla: ,Žijte nebezpečně.‘ ,Vy jste žili nebezpečně a naplnili jste své životy,‘ řekl válečným hrdinům,“ stojí ve zprávě.

Vidění budoucnosti

Zmíněný citát jsem měl spojený s Friedrichem Nietzschem, nikoli s bývalým britským premiérem, i když je možné, že Churchill si výrok vypůjčil od německého filozofa. „Neboť, věřte mi – tajemství, jak sklidit největší plody a největší požitek z bytí, zní: žít nebezpečně! Stavte svá města na Vesuvu! Vysílejte své lodě na neprozkoumaná moře! Veďte válku se sobě rovnými a se sebou samými!“ napsal Nietzsche.

Prezident by místo již obehrané desky o boji proti terorismu nám mohl říct, jak vidí budoucnost

Veteráni bojovali za svobodu, riskovali svoje životy, měli obdivuhodnou odvahu. Jsou to autonomní a silní lidé, kteří obstáli i v nejtěžších životních situacích. Co nejvíce takových lidí potřebuje každá společnost. Vzkaz českého prezidenta lze jen upřímně přivítat. Jako další krok od něho bychom mohli očekávat delší esej či projev určený zejména mladým lidem, kteří začínají budovat svoje životní strategie v éře nejistoty, aby mohli důstojně stanout tváří v tvář krizi, utrpení, smrti či tyranii, stejně jako veteráni ve druhé světové válce.

Prezident by místo již obehrané desky o boji proti terorismu nám mohl říct, jak vidí budoucnost. Zda nás čeká nový světový řád, nebo globální chaos. Ekonomický růst, nebo další krize? Pax Americana, nebo Bellum Americanum či Bellum Russicum? Otevřený svět, nebo fortress west, kdy se budeme muset uzavřít do tvrze vlastního blahobytu, svobody a demokracie?

Prohra v heroickém boji

Z posledních tří českých prezidentů nejnebezpečnější život žil Václav Havel. Václav Klaus odvahou nehýřil ani před, ani po listopadu 1989. Miloš Zeman riskoval, když v roce 1989 zveřejnil svůj památný článek o stavu země. Další nejodvážnější čin přišel o devět let později, kdy jeho ČSSD podepsala s ODS opoziční smlouvu se všemi negativními důsledky.

Prezident dnes prohrává svůj heroický boj s alkoholem, cigaretami a nezdravými potravinami, které jsou nebezpečné pro jeho zdraví

Prezident dnes prohrává svůj heroický boj s alkoholem, cigaretami a nezdravými potravinami, které jsou nebezpečné pro jeho zdraví. Jeho klíčový poradce Martin Nejedlý dnes již 361. den odmítá poskytnout médiím svůj životopis. Z nějakého důvodu ho musí tajit. Miloš Zeman by mu měl nařídit, aby svůj dluh veřejnosti splatil.

Doufáme, že se prezident svého poradce nebojí. Pokud ano, pak je nestatečný a neměl by nám z Hradu vzkazovat, abychom žili nebezpečně.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.