Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Za třídění odpadů vděčíme Evropské unii

Evropa

  18:50
Češi rádi třídí odpady, přičemž jednou z priorit společné evropské politiky je produkovat jich co nejméně. Zlepšuje tedy naše životní prostředí. Až budou poslanci a poslankyně diskutovat o případném ústavním zákonu k vystoupení naší země z EU, měli by vědět, o jakých praktických dopadech na náš život by hlasovali. Píše Jiří Koželouh.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační foto foto: Praha.eu

Kolegové z britských ekologických organizací poukazují na to, že by ostrované odchodem z Evropské unie přišli o řadu pojistek, které chrání jejich životní prostředí. Vedle toho jsou i věci, v nichž patří království mezi premianty, aniž jim k nim pomohl kontinent. Má například první antifosilní zákon na světě a díky němu úspěšně snižuje spotřebu ropy či uhlí.

Spousta věcí se však za kanálem hýbe k lepšímu právě díky Evropě. Její opuštění by proto oslabilo nejen řešení některých palčivých problémů, třeba znečištění vzduchu, ale i zkomplikovalo situaci sílícímu hnutí za záchranu britských včel ohrožených pesticidy.

Vstup do domácností

Nestojíme sice před stejně závažným dilematem jako Britové, nicméně je třeba připomenout význam společné Evropy pro zlepšování životního prostředí i u nás, obzvlášť jako reakci na návrh ústavního zákona o referendu k vystoupení České republiky z EU. Navrhli ho poslanci Úsvitu a sněmovna se jím aktuálně zabývá.

Evropská unie nás nejen drží v demokratické zóně, ale i pozitivně vstupuje do našich domácností v úplně všedních věcech

EU nás nejen drží v demokratické zóně, ale i pozitivně vstupuje do našich domácností v úplně všedních věcech. Češi a Češky například rádi třídí odpady. A pokud jim jejich město či obec nabídne kvalitní servis – barevné popelnice a kompostéry –, budou brzy třídit tolik, co úspěšné země na západě či severu Evropy. Zatím recyklujeme jen třetinu odpadů, Německo a další západní země dvakrát tolik.

Kontejnery na tříděný sběr se u nás objevily díky členství v EU, jež nás pobízí k vyšší recyklaci odpadů. Společná evropská politika má jasné priority – produkovat co nejméně odpadů a z těch, co už vzniknou, co nejvíc recyklovat. Skládkování omezit na minimum. A teprve zbytkový odpad, který nejde recyklovat, proměnit spálením na energii.

Zvýšení recyklace

EU podporuje ze svých fondů praktické naplňování této politiky. Nejde přitom jen o snahu ukončit špinavé skládkování a zvelebovat krajinu, ale i o pracovní místa v recyklačních projektech. Tento přístup má i geopolitický a bezpečnostní význam. Většina surovin, které Evropa spotřebuje, přichází z nestabilních či nedemokratických zemí, například většina ropy a spousta dalších z Ruska.

Nejrozumnější bude, když ministr životního prostředí Richard Brabec zapomene na drahé a lidmi odmítané spalovny a využije miliardy z evropských fondů ke zvýšení recyklace. Tím zároveň sníží odpadové výdaje domácností.

Čím jsme na dovozu závislejší, tím jsme zranitelnější a více zavíráme oči před chováním tamějších autoritářských režimů k lidem i přírodě. Podkopává to otevřenost, zdravé sebevědomí a demokratičnost evropské i české společnosti. Dobré důvody však zatím nerezonují na ministerstvu životního prostředí.

Ministr Richard Brabec chce sice omezit skládky, odpady však směřuje spíš do spaloven než k recyklaci. Suroviny se pak nebudou už tolik válet na skládkách, ale proletí komíny a k nižší závislosti na jejich dovozu to nepovede. Nebylo by tedy lepší, aby agendu odpadů převzalo ministerstvo zahraničí? Nebo třeba obrany?

Nejrozumnější však bude, když ministr životního prostředí Brabec zapomene na drahé a lidmi odmítané spalovny a využije miliardy z evropských fondů ke zvýšení recyklace. Tím zároveň sníží odpadové výdaje domácností. Jeho kolegové z vlády – ale zejména spotřebitelé – ho určitě pochválí, když bude v Bruselu usilovat o moderní balíček oběhového hospodářství, tedy o nová evropská pravidla pro trvanlivost a opravitelnost výrobků i vysokou míru recyklace.

Nápady Evropské komise

Ministr Brabec by měl také do připravovaného odpadového zákona zanést motivační recyklační slevu ze skládkovacího poplatku pro obce, které dosáhnou excelentně nízké produkce netříděných, směsných odpadů. Může moderní, evropský způsob nakládání s odpady uplatnit v novém odpadovém zákonu, který chystá do vlády, místo aby prosazoval drahé a lidmi odmítané spalovny.

Ekologické organizace v Británii, Německu i u nás některé nápady Evropské komise razantně odmítají – třeba přizpůsobit směrnice pro ochranu přírody zájmům byznysu

Ekologické organizace v Británii, Německu i u nás nejsou často z nápadů Evropské komise nadšené. Některé její návrhy i razantně odmítají – třeba přizpůsobit směrnice pro ochranu přírody zájmům byznysu nebo prodloužit registraci nebezpečného pesticidu glyfosátu. Je však třeba rozlišovat.

To, že lákavé ovoce v podobě recyklace, pohodlného třídění odpadů a snížení závislosti na dovozu cenných surovin je nejen na dosah, ale i zraje, je výsledkem společného projektu jménem Evropská unie. Až tedy budou poslanci a poslankyně diskutovat o případném ústavním zákonu k vystoupení naší země z EU, měli by také dobře vědět, o jakých všech praktických dopadech na náš život by případně hlasovali.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...