Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Za pravdu o migrantech bude tibetský světec trpět

  19:16
V rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung promluvil dalajlama proti uprchlíkům. Miliony dobrosrdečných lidí na Západě, kteří ho doposud ctili více než papeže Františka, jsou v šoku, najednou nevědí, kde je sever. Levicověliberální internacionála, zelení, anarchisté a vítači migrantů dostali pořádnou ránu do nosu.

Stovky lidí zavítaly na přednášku tibetského duchovní vůdce dalajlamy do pražské Tipsport areny. foto: MAFRA: Frantisek Vlcek

V Evropě je příliš mnoho uprchlíků. O běžence mají evropské země pečovat jen dočasně. Cílem by měl být jejich návrat do zemí původu, aby se v nich mohli podílet na jejich obnově. Evropa nebo například Německo se nemůže stát arabskou zemí. Německo je přece Německo. Uhodnete, kdo tyto věty pronesl?

Ne, ne, nebyl to žádný evropský ultrapravičák, nácek, člen strany Alternativa pro Německo, příznivec Marine Le Penové, Viktora Orbána, Mariana Kotleby či neúspěšného kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera. Řekl to v úterý 31. května v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung dalajlama, duchovní vůdce Tibeťanů.

Hrozné věty

Miliony dobrosrdečných lidí na Západě, kteří dalajlamu doposud ctili více než papeže Františka, jsou v šoku, najednou nevědí, kde je sever. Vše, co dosud tento světec vykládal, bez přemýšlení přijali a šířili dál a najednou říká tohle! Levicověliberální internacionála, zelení, anarchisté a vítači migrantů dostali pořádnou ránu do nosu.

Dalajlama opravdu prohlásil hrozné věty. Pojmenoval věci pravým jménem bez politicky korektních blábolů, což je dnes vzácnost.

Zbláznil se ten člověk? Mluví proti migrantům, kteří pro nás znamenají historickou výzvu? Co se mohlo stát, že z nejbližšího duchovního souputníka prezidenta Václava Havla se najednou stal ruský agent, Putinův sluha? Nebo ho uplatil Kaczyński či dokonce ten bláznivý miliardář Trump? Co si to dovoluje? Vsaďme se, že příště začne propagovat stavbu plotů proti uprchlíkům a kritizovat našeho milovaného Erdogana, zachránce Evropy.

Ano, když si přečteme hlavní myšlenky zmíněného rozhovoru, zjistíme, že dalajlama opravdu prohlásil hrozné věty. Říkal pravdu, pojmenoval věci pravým jménem bez politicky korektních blábolů, což je dnes vzácnost. A dalajlama stejně jako ti, kdo se snaží k uprchlické krizi přistupovat selským rozumem, teď za pravdu bude trpět také. Jemu to vadit nebude, nestane se mu něco takového ani poprvé, ani naposled.

Uvažování suveréna

Vzpomínám si, jak se během návštěvy čínského prezidenta objevil v pražském parku Velvarská u Evropské ulice na cestě z letiště k Pražskému hradu billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Nesl nápis: „Tady jsou doma tito pánové.“ Dalajlama už v České republice nebude doma.

Dalajlama nezradil hodnoty, ke kterým se hlásil například Václav Havel. Uvažuje jako suverén, který není ovlivněn nikým. Sám má víc rozumu než všichni bruselští prominenti dohromady.

Zastánci hnutí HateFree Zone, takzvaná síť míst bez násilí a nenávisti, může teď na „fejsu hejtovat“ už i dalajlamu (Rasista! Xenofob!), na festivalech plných lásky tibetské vlajky už vlát nebudou, Kalousek na náměstích konečně přestane krvácet za Tibet (stejně to nehrál věrohodně). Dalajlama je sám uprchlík, dobře ví, o čem mluví. Když čteme jeho myšlenky, je povzbuzující vidět, že ne úplně všichni přišli o rozum.

Na druhé straně je smutné, že největší buddhistická autorita na světě vidí situaci v Evropě jasněji než její evropští kolegové z Vatikánu. Přitom oba hovoří o lásce a o nutnosti pomoct potřebným. Dalajlama nezradil hodnoty, ke kterým se hlásil například Václav Havel. Uvažuje jako suverén, který není ovlivněn nikým. Sám má víc rozumu než všichni bruselští prominenti dohromady.Jenže bruselští byrokraté se snaží udržet ve svých křeslech za jakoukoliv cenu. Dalajlama má svoje křeslo jisté až do smrti.

Autor: