Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Za čí peníze těžil poslanec za Piráty kryptoměnu?

  18:27
Tomáš Vymazal podle svého majetkového přiznání dlužil za prosinec 2017 na elektřině 22 tisíc korun ve vlastním bytě. Oproti tomu přiznal vlastnictví kryptoměn za zhruba 192 tisíc korun. Těžba za vlastní se mu tedy přestala vyplácet, a proto těžební zařízení přestěhoval do bytu poskytnutého sněmovnou.

Virtuální měna Bitcoin – vizualizace. foto: Shutterstock

Těžařům kryptoměn nastaly zlé časy. Po cenovém kolapsu bitcoinu a dalších kryptoměn v prosinci 2017 se jejich těžba přestala vyplácet. Přesněji řečeno, přestala vyplácet, pokud elektřinu, která tvoří většinu nákladů na těžbu, nekradete. Podle odhadů se světová spotřeba elektřiny na výrobu kryptoměn pohybuje mezi půl až jedním procentem celkové spotřeby.

Jiní experti však udávají podstatně vyšší číslo. Podle jejich odhadů dosáhne spotřeba elektřiny na těžbu v roce 2018 spotřeby celé Itálie, což je třetí největší ekonomika eurozóny. Další odhady tvrdí, že velká část takto spotřebované elektřiny je ukradena, většinou zaměstnavatelům těžařů. Jak uvidíme, zaměstnavatel může být i stát, přesněji daňový poplatník.

Zaspání legislativy

Právní postavení těžařů zatím nikdo neřeší, legislativa opět zaspala. Především není jasné, co jsou kryptoměny zač. Někdo je řadí mezi měny, někdo mezi komodity, jako je zlato. Z logiky věci ale vyplývá, že se ten, kdo kryptoměny těží soustavně anebo ve velkém objemu, stává podnikatelem a měl by na těžbu mít živnostenské oprávnění, řádně platit daně a další povinné dávky podle formy podnikání. Aby toho nebylo málo, odhaduje se, že okolo 20 procent z kryptoměn v oběhu jsou padělky.

Legislativa opět zaspala. Především není jasné, co jsou kryptoměny zač. Někdo je řadí mezi měny, někdo mezi komodity, jako je zlato. Z logiky věci ale vyplývá, že se ten, kdo kryptoměny těží soustavně anebo ve velkém objemu, stává podnikatelem a měl by na těžbu mít živnostenské oprávnění, řádně platit daně a další povinné dávky podle formy podnikání.

Do tohoto globálního zmatku se, jistě nechtě, zapletl 28letý poslanec České pirátské strany (zkráceně i oficiální zkratkou Piráti) Tomáš Vymazal. Když kanceláři sněmovny přišla divná enormní spotřeba elektřiny ve sněmovním bytě, který poslanec z Brna v Praze používá, vyšlo najevo, že si do něj nastěhoval počítačové vybavení pro těžbu kryptoměn, které ale prý používal za účelem vytápění bytu, v němž měl údajně jen 16 stupňů. No, a ta potvora počítač přitom sama od sebe těžila kryptoměnu Zcash, což si pan poslanec jako každý zaměstnaný člověk nemohl uvědomit.

Pan poslanec pak vyměnil po několika týdnech těžební počítač za teplomet dodaný správcem objektu. O byty ve sněmovní „ubytovně“ je mezi poslanci enormní zájem a je s podivem, že žádný poslanec si zatím na nízké teploty v zimě nestěžoval. Poslanec Vymazal ale jistě nebude mít problém doložit, že nízkou teplotu na správci nemovitosti požadoval vyřešit předtím, než si nastěhoval do bytu výrobnu kryptoměn.

Sám pan poslanec odhaduje cenu takto navíc spotřebované elektřiny na stokoruny a na stejnou výši odhaduje i zisk z vytěžené měny s tím, že vše dá na charitu. Ty stokorunové vícenáklady vzbuzují rozpaky. Pokud zařízení mělo příkon jednu kilowatthodinu (což je minimum, aby mohlo plnit funkci topidla) a jelo čtyři týdny 24 hodin, pak spotřeba byla několik tisíc korun. Pokud by cena takto spotřebované elektřiny přesáhla pět tisíc korun, mohlo by jít už i o trestný čin.

Hledisko protipožární ochrany

Poslanec Vymazal podle svého majetkového přiznání ve sněmovně dlužil za prosinec 2017 na elektřině 22 tisíc korun ve vlastním bytě. Oproti tomu přiznal vlastnictví kryptoměn za zhruba 192 tisíc korun. Pokud si složíte tyto informace, těžko můžete dospět k jinému závěru, než že těžba za vlastní se přestala vyplácet a pan poslanec těžební zařízení přestěhoval do bytu poskytnutého sněmovnou včetně plateb za elektřinu za peníze daňových poplatníků.

Počítač pro výrobu kryptoměn není obyčejný počítač a v místnosti vybavené běžným nábytkem a textiliemi nemá z hlediska protipožární ochrany co dělat. S přihlédnutím k tomu, že pracoval pravděpodobně velkou část dne bez dozoru, šlo o dost velký hazard.

Z toho, že pan poslanec vlastní kryptoměny za 192 tisíc korun, nelze automaticky dovodit, že si je sám vytěžil. Pokud tomu ale tak bylo – a skutečnost, že poslanec Vymazal je odborníkem na IT, by tomu mohla nasvědčovat –, vyvstává důležitá otázka, na základě čeho tuto podnikatelskou činnost provozoval. Podle údajů, které se podařilo dohledat, tento člen Pirátů nemá živnostenské oprávnění, ani není podílníkem žádné společnosti. A objem výroby 192 tisíc korun už je za hranou nedovoleného podnikání.

Jen aby se poslanec Vymazal nedostal na příští volební autobus Pirátů se symbolem Zcash na hlavě. Doufejme, že si alespoň udělá populární selfíčko se svým těžebním zařízením a sdělí nám, za čí peníze těží nyní. Nehledě na ekonomickou stránku věci se pan poslanec choval značně nezodpovědně. Byt je byt a k tomu účelu má sloužit.

Počítač pro výrobu kryptoměn není obyčejný počítač a v místnosti vybavené běžným nábytkem a textiliemi nemá z hlediska protipožární ochrany co dělat. S přihlédnutím k tomu, že pracoval pravděpodobně velkou část dne bez dozoru, šlo o dost velký hazard.