Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Z hlediska konfliktu velmocí byl srpen 1968 jen drobnou komplikací

Z našeho pohledu USA sovětské invazi v srpnu 1968 jen nečinně přihlížely a nijak nám proti Moskvě nepomohly. Problém byl, že pomoci nejenže nechtěly, ale ani nemohly, a zejména nevěděly, proč by to měly udělat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Jak ukázal případ Maďarska, které nakonec neutralitu skutečně vyhlásilo a Varšavskou smlouvu opustilo" --- ??? Maďarsko 1.11.1956 deklarovalo tyto úmysly, ty mají ale nějaké procedurální nezbytnosti, takže nevím, jestli to vyhlášení neutrality bylo platné, ale k platnému vystoupení z Varšavské smlouvy rozhodně nedošlo (to by tam muselo být Maďarsko znovu přijato, protože v roce 1968 nás okupovali Maďaři jako řádní členové Varšavské smlouvy).

0 0
možnosti

Po válce je každý generál, ale po těch dlouhých létech od II. sv. války je naprosto zjevné a prokázané, že dění ve světě určují dvě světové mocnosti, které jej mají rozdělený do oblastí svého vlivu (v čase se o něj decentně přetahují .....) a nezbývá jim nic jiného, než aby se vzájemně respektovaly.

USA vstoupily na poslední chvíli do války, aby si zajistily svou účast na poválečném dělení válečné kořisti a moci ve světě. Co se dohodlo na Jaltě, to potom ve světě platilo dalších 40 let. A kdyby se Busch a Gorbačovem nedohodli na Maltě na novém rozdělení vlivu ve světě, tak žádné revoluce osmdesátých let v Evropě se evidentně nekonaly. Proto i náš rok 68 byl zjevně jen důsledkem neznalosti a nepochopení aktuální mezinárodní situace ze strany naší tehdejší politické reprezentace a jejich nezkrotných oportunistických ambicí, které ostatně ti co ještě dožili, projevili opět po dalších dvaceti letech.

Kdyby se Busch a Gorbačovem nedohodli na Maltě ......, tak dodnes chodíme povinně do prvomájového

0 0
možnosti
Foto

Sáhněme hlouběji do času před tzv. Pražské jaro. Sovětští generálové již dlouho usilovali o obsazení ČR ruskou armádou, zejména ze strategických důvodů, stačí pohledět na tehdejší mapu Evropy. Ale prezident Novotný se tvrdě bránil, bylo třeba ho odstranit a tak se částečný převrat odehrál v režiji KGB. Ta vyprovokovala a řídila všechny akce a podpořila prez. Svobodu, tehdy už starého člověka, který očekával odčinění degradace, odebrání výložek a umístění do práce v JZD a pak měkkýše Dubčeka, o kterém věděli, jak bude reagovat, studoval v Moskvě a tam si ho přečetli. Nakonec Dubček chtěl pouze "komunismus s lidskou tváří" což je paradox jak Brno. (Dokonce po 89tém opět blábolil o jeho "socializmu".) A zvací dopis, opět v režii KGB celou přípravu završil. Proč američané nezasáhli je rozebráno v předchozích statích - nechtěli riskovat vojenský konflikt v Evropě, kde taky nemuseli zvítězit. Taky je nikdo z představitelů státu o pomoc nepožádal. Ale celé dění vyustilo v důležitý poznatek: K

0 0
možnosti

Autor clankem nevedomky odhaluje pravou tvar americke politiky. Zde vubec nejde o nejakou narodni, obcanskou svobodu. Rozhodujici jsou pouze zajmy americkeho velkokapitalu. I Josip Broz Tito v Jugoslavii jim byl neprijemny. Co jim je platny stat, ktery jde svou vlastni cestou. Nic. A v 90 letech valka, rozpad Jugoslavie. Nejlepsi priklad Nemecko dnes Severni proud 2. Pod rouskou starosti o energetickou zavislost EU hospodarske restrikce. Kdyz nas sef BIS si jede do Langley CIA pro vyznamenani, tak to uz neco znamena. Ptejme se CO?

0 0
možnosti

Pindosové neměli důvod zasáhnout, protože jim stačilo tady vyvolat problémy. Tak, jako ve stejnou dobu a že stejného důvodu ve Francii.

0 0
možnosti

Washington zřejmě změně ve vedení UV KSČ přikládal jiné cíle, než bylo odstranění Novotného a vláda Slováků na Slovensku, protože pochopit evropský nacionalizmus je nad síly většiny amerických politiků.

0 0
možnosti